Besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 21 september 2021, nr. 2021-0000473446, houdende de verlening van mandaat, volmacht en machtiging aan de algemeen directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in verband met de verstrekking van uitkeringen en subsidie ter verbetering van de digitale dienstverlening (Mandaatbesluit RVO inzake Innovatiebudget)

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid en 10:9, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van 8 september 2021, kenmerk MD2021102INSTAC;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de algemeen directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend om namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besluiten te nemen met betrekking tot de uitvoering van het Tijdelijk besluit specifieke uitkering verbetering digitale dienstverlening.

  • 2. Het mandaat, volmacht en de machtiging, bedoeld in het eerste lid, heeft mede betrekking op alle benodigde werkzaamheden ter voorbereiding en ter uitvoering van de besluiten en de met de verstrekking van uitkeringen samenhangende besluiten, daaronder begrepen het nemen van besluiten op bezwaarschriften, voor zover het besluit waartegen het bezwaar zich richt niet door de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in mandaat is genomen, en op het voeren van beroepsprocedures.

Artikel 2

  • 1. Aan de algemeen directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend om namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op grond van artikel 2, eerste lid, onder b, van de Kaderwet overige BZK-subsidies, subsidie te verstrekken ten behoeve van een activiteit die gericht is op de doorontwikkeling van de generieke digitale infrastructuur, of op innovatie binnen de digitale overheid, ter verbetering van de digitale dienstverlening aan natuurlijke personen en rechtspersonen.

  • 2. Het mandaat en de machtiging, bedoeld in het eerste lid, heeft mede betrekking op alle benodigde werkzaamheden ter voorbereiding en ter uitvoering van de besluiten en de met de subsidieverstrekking samenhangende besluiten, daaronder begrepen het nemen van besluiten op bezwaarschriften, voor zover het besluit waartegen het bezwaar zich richt niet door de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in mandaat is genomen, en op het voeren van beroepsprocedures.

Artikel 3

De algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan met betrekking tot zijn bevoegdheden, bedoeld in artikel 1 en 2, ondermandaat, volmacht en machtiging verlenen aan één of meer onder hem ressorterende functionarissen.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na publicatie in de Staatscourant.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

De afspraken rondom de uitvoering van de innovatie bij overheden om de integrale digitale dienstverlening te verbeteren, zijn vastgelegd in een opdracht aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland d.d. 7 april 2020 met kenmerk 2020-107374. De uitvoering van het Innovatiebudget valt binnen de portefeuille van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Dit mandaat, volmacht en machtigingsbesluit geeft aanvullend de bevoegdheid aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op grond van het Tijdelijk besluit specifieke uitkering verbetering dienstverlening uitkeringen te verstrekken (beschikkingen op te stellen en te versturen en betalingen te doen) ten behoeve van een activiteit die gericht is op de doorontwikkeling van de generieke digitale infrastructuur, of op innovatie binnen de digitale overheid, ter verbetering van de digitale dienstverlening aan natuurlijke personen en rechtspersonen.

Daarnaast wordt aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aanvullend de bevoegdheid verleend om namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties subsidiebeschikkingen te nemen en betalingen te doen op grond van de Kaderwet overige BZK-subsidies ten behoeve van een activiteit die gericht is op de doorontwikkeling van de generieke digitale infrastructuur, of op innovatie binnen de digitale overheid, ter verbetering van de digitale dienstverlening aan natuurlijke personen en rechtspersonen.

De directeur van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is bevoegd ondermandaat, volmacht of machtiging te verlenen aan onder hem ressorterende functionarissen.

De reden voor dit bijzondere mandaatbesluit is dat deze niet onder het Mandaatbesluit RVO Regelingen Wonen en Bouwen valt.

Naar boven