Kennisgeving van het ontwerpbesluit naar aanleiding van een verzoek tot het algemeen verbindend verklaren van een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrage voor matrassen, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is voornemens om op grond van artikel 15.36, eerste lid, van de Wet milieubeheer een overeenkomst inzake de afvalbeheerbijdrageovereenkomst met betrekking tot matrassen algemeen verbindend te verklaren voor de periode van 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2025.

De Overeenkomst Matrassen is gesloten tussen de producenten en importeurs van consumentenmatrassen, zijnde IKEA B.V., Beter Bed Holding N.V., Koninklijke Auping B.V., Swiss Sense B.V. en Hilding Anders Netherlands B.V., en Stichting Matrasrecycling Nederland.

Het verzoek is ingediend door Stichting Matrasrecycling Nederland en de betreffende producenten en importeurs. Deze producenten en importeurs brengen een belangrijke meerderheid van de consumentenmatrassen in de handel.

De Overeenkomst Matrassen vormt een financiële basis voor invulling en uitvoering van een afvalbeheerstructuur voor matrassen. Een matras is in de overeenkomst gedefinieerd als een lichaam ondersteunend onderdeel van een bed, waaronder begrepen een topmatras. Het wordt in een ledikant, op een lattenbodem, een spiraalbodem of een boxspring gelegd. Als gesproken wordt over een matras is dit een matras voor gebruik door consumenten.

Ondertekenaars streven dat in 2028 minimaal 75% van het aantal in de handel gebrachte consumentenmatrassen zal worden ingezameld via de afvalbeheerstructuur. Ondertekenaars streven ernaar dat van de verwerkte consumentenmatrassen minimaal 85% (2021) tot 90% (2024) van het gewicht wordt omgezet in op de markt afzetbare recyclaten die in nuttige toepassingen worden gebruikt.

Alle producenten en importeurs van consumentenmatrassen zullen gehouden zijn de afvalbeheerbijdrage af te dragen.

De afvalbeheerbijdrage voor het eerste jaar zal naar schatting 2,50 euro exclusief BTW per matras gaan bedragen. Hierbij wordt vooralsnog geen onderscheid gemaakt in type, gewicht of toepassing van een matras.

Producenten en/of importeurs die per jaar 200 of minder matrassen voor consumenten in de handel brengen worden vrijgesteld van het afdragen van de afvalbeheerbijdrage door het doen van een nihil opgave.

Deze afvalbeheerstructuur voorziet in kosteloze inname van consumentenmatrassen bij gemeentelijke milieustraten en retailers en het recyclen van deze matrassen door matrasrecyclingbedrijven. De vergoeding aan gemeenten en retailers zal gedurende de looptijd van de overeenkomst oplopen van 25% tot 100% van de kosten. Stichting Matras Recycling Nederland zal criteria opstellen waaraan schone en droge matrassen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Het verzoek, het ontwerpbesluit en de daarbij behorende stukken liggen vanaf de eerste werkdag na de datum van publicatie van deze kennisgeving gedurende zes weken ter inzage bij Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht.

U dient vooraf echter wel een afspraak te maken via producentenverantwoordelijkheid@rws.nl.

Tevens is er de mogelijkheid het dossier per e-mail te ontvangen via een verzoek aan hierboven genoemd mailadres.

Een ieder kan binnen een termijn van zes weken na aanvang van de terinzagelegging schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen indienen bij Rijkswaterstaat Leefomgeving.

De schriftelijke zienswijzen dienen te worden gezonden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat p/a Rijkswaterstaat Leefomgeving, afdeling Afval Circulair, Griffioenlaan 2, 3526 LA te Utrecht, onder vermelding van ″zienswijzen PBA″ op de envelop en op de zienswijzen. Tevens dient u de zienswijze per e-mail te zenden aan producentenverantwoordelijkheid@rws.nl onder vermelding van “zienswijze avv”. Indien u mondeling uw zienswijze kenbaar wilt maken kunt u een afspraak maken via producentenverantwoordelijkheid@rws.nl.

Naar boven