Verkeersbesluit verplaatsen geslotenverklaring

Logo Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

2020.00255

Op 31 oktober 2019 is in de Staatscourant (nr. 59986) het verkeerbesluit ‘verplaatsen geslotenverklaring’ gepubliceerd. Dit besluit heeft kenmerk 2019.03573. In dit besluit is opgenomen dat de geslotenverklaring, aangeduid met RVV C12 en OB55, op de Tiendweg gelegen tussen de kernen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan de IJssel in de gemeente Krimpenerwaard wordt verplaatst over een afstand van ca. 280 meter in westelijke richting. De geslotenverklaring wordt niet ca. 280 meter maar ca. 300 meter in westelijke richting verplaatst. Om die reden is op 29 januari 2020 een nieuw verkeersbesluit genomen. Het verkeersbesluit treedt in werking op de dag na deze bekendmaking.  De tekst van dit besluit is hieronder opgenomen. Het besluit met kenmerk 2019.03573 is ingetrokken.

Binnen zes weken na inwerkingtreding kunt u beroep instellen tegen dit besluit bij de arrondissementsrechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Een beroepschrift moet zijn voorzien van uw naam, adres en handtekening en van een datum. In het beroepschrift moet u aangeven tegen welk besluit u beroep instelt en wat de gronden zijn van uw beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een electronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van dit besluit niet. Als u een spoedeisend belang hebt bij de gehele of gedeeltelijke schorsing van dit besluit, kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de president van de bovengenoemde arrondissementsrechtbank. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze instantie.

Inleiding

Op verzoek van de gemeente Krimpenerwaard is het ten behoeve van een bedrijfsverplaatsing noodzakelijk om de bestaande gesloten verklaring als aangegeven op bijgaande schets ca. 300 m. te verplaatsen in westelijke richting. De gemeente heeft de afweging van het geheel aan belangen voor de goedkeuring van onderhavige bedrijfsverplaatsing andere belangen laten prevaleren boven de gevolgen voor het verkeer. De gemeente heeft hierbij wel aangegeven haar verantwoordelijkheid te nemen voor controleren en zo nodig handhaven bij illegaal gebruik van de Tiendweg. Aangezien HHSK wegbeheerder is brengt zij daarom op verzoek van de gemeente het nemen van een verkeersbesluit in procedure. Onder de kop “overwegingen” wordt de argumentatie nader uiteen gezet.

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder c, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij besluit op 24 juni 2009, van het algemeen bestuur is het dagelijks bestuur bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

en

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gezien het gestelde in artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het

wegverkeer juncto artikel 2 Wegenverkeerswet wordt met het verkeersbesluit de volgende doelstellingen beoogd:

Artikel 2 lid c; het zoveel mogelijk borgen van de vrijheid van het verkeer

En ingevolge het tweede lid krachtens deze wet vastgestelde regels voorts strekken tot:

Het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg voor het nieuw te vestigen agrarisch bedrijf;

Het waarborgen van de bereikbaarheid van het agrarische bedrijf voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen;

Tevens:

De bedrijfsverplaatsing zal geen noemenswaardige toename van verkeersbewegingen met zich mee zal brengen;

Er is sprake van een erftoegangsweg type 2 met geslotenverklaring buiten de bebouwde kom. Deze zal na verplaatsen van de geslotenverklaring niet afwijken van de huidige situatie.

Op grond van artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg / de eigenaar van de weg gehoord.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps / de korpschef van het Korps landelijke politiediensten / de commandant van de Koninklijke marechaussee.

Voorts is er op grond van artikel 25 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer overleg geweest met de heer Y. van de gemeente Krimpenerwaard.

De bekendmaking van de terinzagelegging van het ontwerpbesluit heeft op 5 augustus 2019 plaatsgevonden in het elektronisch waterschapsblad van Schieland en de Krimpenerwaard.

Er is één zienswijze ontvangen. Op grond van deze zienswijze hebben wij besloten de geslotenverklaring ca. 300 meter te verplaatsen in westelijke richting (in plaats van 250 meter).

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen heeft het dagelijks bestuur van het waterschap het volgende besloten:

1. Verplaatsen over een afstand van ca. 300 m. in westelijke richting van de bestaande geslotenverklaring, aangeduid met RVV C12 en OB55, op de Tiendweg gelegen tussen de kernen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan de IJssel, in de gemeente Krimpenerwaard.

2. Dit besluit te publiceren in de Staatscourant.

 

  • Een afschrift van dit besluit te zenden aan:

  • burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard

  • Politie Den Haag, Team Verkeer, Afdeling Infrastructuur, Advies en Analyse

    t.a.v. X, senior verkeersadviseur

    Nieuwe Gouwe Oostzijde 2, 2801 SB Gouda

    Postbus 264, 2501 CG Den Haag

 

Rotterdam, 29 januari 2020

Dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard

Namens deze,

C.L.J. Duijvestein

teamleider Beheer en Uitvoering, Afdeling Waterkeringen en Wegen

Mededelingen

Dit besluit treedt in werking op de dag nadat het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt. Binnen zes weken na inwerkingtreding kunt u beroep instellen tegen dit besluit bij de arrondissementsrechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Een beroepschrift moet zijn voorzien van uw naam, adres en handtekening en van een datum. In het beroepschrift moet u aangeven tegen welk besluit u beroep instelt en wat de gronden zijn van uw beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een electronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van dit besluit niet. Als u een spoedeisend belang hebt bij de gehele of gedeeltelijke schorsing van dit besluit, kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de president van de bovengenoemde arrondissementsrechtbank. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze instantie.

Naar boven