Milieueffectrapportage Omgevingsvisie en Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Logo Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn maken bekend dat de procedure voor een milieueffectrapportage wordt gestart voor de Omgevingsvisie Alphen aan den Rijn. De eerste stap in deze procedure is het opstellen van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), die nu ter inzage wordt gelegd.

Voornemen milieueffectrapportage

De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een Omgevingsvisie. Dit is een document waarin de langetermijnvisie van de gemeente op de toekomstige ontwikkeling van de gemeente staat. Het geeft aan welke kansen, opgaven en uitdagingen er voor Alphen aan den Rijn liggen en op welke manier we daarmee om willen gaan. In het kader hiervan wordt de procedure van milieueffectrapportage (m.e.r.) doorlopen. Deze procedure heeft als doel om het milieubelang een volwaardige rol te geven in de besluitvorming, en wordt parallel aan het omgevingsvisietraject opgesteld. Al tijdens de visievorming kunnen voor verschillende scenario’s de gevolgen voor de leefomgeving in beeld worden gebracht en worden vergeleken met de referentie-/huidige situatie. In het uiteindelijke milieueffectrapport (PlanMER) worden de milieueffecten van de voorgenomen activiteiten uit de Omgevingsvisie beoordeeld.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

De eerste stap om te komen tot een milieueffectrapport (PlanMER) is het opstellen en publiceren van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). De NRD kan worden gezien als een startnotitie, waarin wordt beschreven wat (reikwijdte) en op welke manier (detailniveau) er in de milieueffectrapportage onderzocht wordt. In het beoordelingskader zijn de aspecten opgenomen waar in het PlanMER de gevolgen voor worden bepaald. Dit zijn met nadruk niet alleen milieuonderwerpen - zoals de naam van het instrument doet vermoeden -, maar een breed scala aan aspecten die worden beïnvloed door keuzes in de fysieke leefomgeving.

Advisering

De gemeente stelt de Commissie m.e.r. niet in de gelegenheid om advies uit te brengen over de NRD, omdat dit niet verplicht is. Wel raadpleegt de gemeente een aantal wettelijk voorgeschreven adviseurs en bestuursorganen waaronder de provincie Zuid-Holland. De gemeente raadpleegt de Commissie m.e.r. wel als het milieueffectrapport is opgesteld.

Wilt u de NRD bekijken?

De Notitie Reikwijdte en Detailniveau PlanMER Omgevingsvisie Alphen aan den Rijn ligt van donderdag 1 oktober 2020 tot en met woensdag 11 november 2020 ter inzage. U kunt de stukken op de volgende manier bekijken:

  • digitaal via www.overheid.nl

  • op papier tijdens openingsuren bij de informatiebalie van het gemeentehuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn.

Wilt u reageren op de NRD?

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen een zienswijze indienen over de NRD. Deze zienswijze kunt u sturen naar gemeente Alphen aan den Rijn, t.a.v. het college van burgemeester en wethouders, postbus 13, 2400 AA, Alphen aan den Rijn. U kunt uw reactie ook mailen naar omgevingsvisie@alphenaandenrijn.nl.

Informatieavond

Op dinsdag 6 oktober 2020 is er van 19.00 uur tot 20.00 uur een informatieavond, waarin we uitleg geven over de Omgevingsvisie en de NRD. Vanwege de huidige coronamaatregelen wordt deze informatieavond online gehouden. Via (social) media volgt binnenkort meer informatie over hoe u deze digitale avond kunt bijwonen.

Vervolgprocedure

Nadat de NRD ter inzage heeft gelegen wordt het milieueffectrapport opgesteld, waarbij de ingekomen zienswijzen worden meegewogen. Het uiteindelijke milieueffectrapport wordt gezamenlijk met de ontwerp-Omgevingsvisie zes weken ter inzage gelegd. Iedereen heeft dan de gelegenheid een zienswijze in te dienen. Ook de Commissie m.e.r. wordt om advies gevraagd. In de definitieve Omgevingsvisie motiveert de gemeente hoe zij is omgegaan met de resultaten in het milieueffectrapport en het advies van de Commissie m.e.r.

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn, 30 september 2020

Naar boven