Reageren op besluit voor vaststellen bestemmingsplan ’ Openbaar Vaarwater 2019’

Logo Groningen

Een bestemmingsplan regelt wat er wel en niet mag op het gebied van bouwen en gebruiken van grond en water. De gemeenteraad heeft op 9 september 2020 onder nummer 8c een positief besluit genomen over het nieuwe bestemmingsplan 'Openbaar Vaarwater 2019'. Dit bestemmingsplan gaat over een groot deel van het openbaar vaarwater in de gemeente Groningen. Nu de gemeenteraad akkoord is, heet het een vastgesteld bestemmingsplan.

U kunt nu reageren op het vastgestelde bestemmingplan. U leest hieronder waar en wanneer u de stukken kunt bekijken en óf en hoe u kunt reageren.

Wat valt er nog meer te weten voor u?

Het vastgestelde bestemmingsplan is veranderd ten opzichte van de ontwerpversie van het bestemmingsplan. Dit veranderen noemen we gewijzigd vaststellen. Op het ontwerpbestemmingsplan kon gereageerd worden van 19 maart tot en met 29 april 2020. Een reactie op het ontwerpbestemmingsplan noemen we een zienswijze. De veranderingen gaan vooral over de kaart die bij het bestemmingsplan hoort. De plekken waar een aantal gasleidingen liggen, zijn nu goed ingetekend en de plangrens die getekend was aan de Energieweg vlakbij Suikerzijde, deelgebied Noord is veranderd. Ook zijn de grenzen veranderd die overlast van geluid van bedrijven laten zien. U kunt alle veranderingen lezen in het bestand dat ‘Staat van wijzigingen’ heet.

Waar en wanneer kan ik het bestemmingsplan bekijken?

U kunt het bestemmingsplan en de stukken die daarbij horen op drie plekken bekijken,met ingang van 1 oktober tot en met 11 november 2020:

  • 1.

    Op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt hier zoeken op de bestemmingsplannaam of op de code van het bestemmingsplan: NL.IMRO.0014.BP592OpnbVaarw2019-vg01;

  • 2.

    Als pdf-bestanden op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/actuele-bestemmingsplannen;

  • 3.

    Bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1. Op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur. In verband met corona kan dat alleen op afspraak via https://afspraken.groningen.nl/date-and-time.

Kan ik reageren en zo ja, hoe en wanneer?

Met ingang van 1 oktober tot en met 11 november 2020 kunt u een reactie schrijven naar de Raad van State. Deze reactie heet dan een beroepschrift. Een beroepschrift schrijven kan alleen als er sprake is van één of meer van de onderstaande voorwaarden:

- als u in de periode van 19 maart t/m 29 april 2020 een reactie (zienswijze) bij de gemeenteraad heeft ingediend over de ontwerpbestemmingsplan;

- als u kunt aantonen dat u buiten uw schuld om (‘redelijkerwijs’) niet in staat was om in de periode van 19 maart t/m 29 april 2020 een zienswijze in te dienen bij de gemeenteraad;

- als u het niet eens bent met de veranderingen die gemaakt zijn in het vastgestelde bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

U kunt een beroepschrift schrijven tegen het besluit voor het vaststellen van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. In het exploitatieplan staat een berekening van de kosten die een grondeigenaar moet betalen voor zijn nieuwe rechten om te bouwen. De gemeenteraad heeft geen exploitatieplan gemaakt omdat er geen plannen voor bouwen zijn.

Als u niet wilt dat het bestemmingsplan gaat gelden (‘in werking treedt’) vanaf 12 november 2020, dan moet u naast uw beroepschrift nog een brief sturen. In die brief vraagt u om een voorlopige voorziening. Hiermee gaat het bestemmingsplan niet eerder gelden, dan dat de rechter een uitspraak heeft gedaan op uw vraag om voorlopige voorziening. 

U kunt uw beroepschrift sturen naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De vraag om voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzitter van de Afdeling op hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 30 september 2020

Naar boven