Uitbreiding 30 km/h zone Lochem

Logo Lochem

BESLUIT

Zaaknummer 2020 - 181941

Betreft

Het uitbreiden van de bestaande 30km/u zone op de Prins Bernhardweg, Julianaweg en een gedeelte van de Graaf Ottoweg gelegen binnen de bebouwde kom van Lochem.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem;

Overwegende

Gelet op: 

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht.

Beschrijving gebied, weg of straat

Het besluit wordt genomen voor de volgende wegen:

De Prins Bernhardweg en JulianawegDe Graaf Ottoweg, het gedeelte tussen de rivier de Berkel en de Kastanjelaan/Tuinstraat

Gewenste maatregel Uitbreiden van de bestaande 30km/u zone binnen de bebouwde kom van Lochem.

Beheer en onderhoud Genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud bij de gemeente Lochem.

Beschrijving feitelijk gedrag   De Prins Bernhardweg, Julianaweg en het betreffende gedeelten van de Graaf Ottoweg zijn gelegen binnen de bebouwde kom van Lochem. Deze wegen worden in de Nota Mobiliteit Lochem gecategoriseerd als erftoegangsweg. Erftoegangswegen zijn wegen met gemengd langzaam verkeer en gemotoriseerd verkeer, zonder rijrichtingscheiding en meestal zonder gescheiden fietspaden. Erftoegangswegen zijn bedoeld voor het veilig toegankelijk maken van percelen in verblijfsgebieden en zijn bekend als 30 km/u en 60 km/u zones. Volgens de Duurzaam Veilig-visie moeten op erftoegangswegen alle verkeersdeelnemers (voetgangers, fietsers en automobilisten, etc.) veilig van dezelfde rijbaan gebruik kunnen maken, waarbij voetgangers vaak wel een eigen verkeersruimte wordt geboden in de vorm van een trottoir. Op de Graaf Ottoweg geldt op dit moment gedeeltelijk een 30 km/u en gedeeltelijk 50 km/u regime. Op de Prins Bernhardweg en Julianaweg geldt momenteel een snelheidslimiet van 50 km/h. In het verlengde van deze route door Lochem geldt op de Tramstraat en een gedeelte van de Larenseweg een snelheidsregime van 30 km/h. Deze afwisseling van snelheid regimes is niet duidelijk voor de weggebruiker. Met de voorgenomen aanpassingen wordt de snelheid in overeenstemming met het in de Nota Mobiliteit Lochem vastgestelde beleid gebracht. De wegen die op de Graaf Ottoweg, Pr. Bernhardweg en Julianaweg aansluiten, alsmede de daarachter liggende woongebieden kennen al een snelheidsregime van 30 km/h.

Argumenten Het verlagen van de maximum snelheid ter plaatse komt ten goede aan de verkeersveiligheid binnen de kom van Lochem, het geeft meer eenheid in het verblijfsgebied. Daarbij speelt ook een rol dat door de aanpassingen een rustiger verkeersbeeld ontstaat door minder wisselingen van het geldende snelheidsregime. De lengte van het wegvak Prins Bernhardweg en Julianaweg waarvoor het nieuwe snelheidsregime gaat gelden is 650m. Voor de Graaf Ottoweg gaat het om een lengte van circa 350m. Door de 30km/u zone op de genoemde wegen uit te breiden wordt het gemotoriseerd verkeer eerder verplicht een lagere snelheid aan te houden. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid en ontstaat een betere en meer verkeersveilige aansluiting met de reeds bestaande30 km/h.

Spiegelen van feitelijk gedrag aan beoogd functioneren Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.Deze maatregel wordt genomen om de veiligheid op de weg te verzekeren;.

Het resultaat van het horen van betrokkenen Het voorstel is ter advisering voorgelegd aan politie. De politie kan zich vinden in het nieuwe snelheidsregime op dit traject. Zij geven wel aan dat in verband met het feit dat sommige delen van dit traject nog niet als 30 km/h zijn ingericht, het handhaven op de maximum snelheid geen prioriteit heeft.

Legitimiteit Gelet op het bepaalde ter zake in de Wegenwet, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens en het Besluit Administratieve Bepalingen in zake het Wegverkeer (BABW);

Besluit Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem besluiten; Door het plaatsen van het verkeersteken bord A1 “30” zone van bijlage 1 van het RVV 1990, een maximum snelheid instellen van 30 km/u (zone) op de Prins Bernhardweg, Julianaweg en een gedeelte van de Graaf Ottoweg te Lochem.Een en ander zoals aangegeven op de bijgevoegde tekeningen.

Overige relevante algemene informatie Dit besluit wordt in afschrift verzonden aan:Politie Oost Nederland, District NOG, Postbus 618, 7300 AP ApeldoornVeiligheidsregio NOG, Cluster IJsselstreek, afd. Preparatie, Postbus 234, 7300 AE Apeldoorn. BezwaarIedere belanghebbende kan binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Daarnaast kan een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzieningenrechter van de Recht­bank Oost-Nederland, locatie Zutphen, Postbus 9008, 7200 GJ Zutphen. Gedurende die tijd ligt het besluit ter inzage bij de Publieksbalie.

 

Lochem, Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem,

 

 

Naar boven