Gemeentelijke coördinatieregeling, bestemmingsplan, omgevingsvergunning en hogere grenswaarden geluidhinder Fonteinkerk

Logo Leidschendam-Voorburg

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 16 juli 2019 besloten toepassing te geven aan de gemeentelijke coördinatieregeling ten behoeve van de herontwikkeling van de Fonteinkerk (als bedoeld in paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening). Vanwege die coördinatie worden de hieronder vermelde besluiten gelijktijdig ter inzage gelegd.

Het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg maakt daarom bekend dat, op grond van artikel 3.1 en artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, alsmede afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, de volgende besluiten ter inzage liggen:

1. Vaststelling van hogere grenswaarden Wet geluidhinder Fonteinkerk door het college op 14 juli 2020; 2. Vaststelling van het bestemmingsplan ‘Fonteinkerk’ door de gemeenteraad op 22 september 2020; 3. Verlening van een omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van de Fonteinkerk door het college op 22 september 2020.

Aanleiding

In 2018 is de Fonteinkerk aangekocht door een ontwikkelaar met het doel de kerk te transformeren tot woningen. Aangezien deze ontwikkeling niet binnen de kaders van het bestemmingsplan ‘Voorburg West – Park Leeuwenbergh’ kon worden gerealiseerd, diende het bestemmingsplan daartoe te worden herzien. Daarnaast moest ten behoeve van de ontwikkeling een omgevingsvergunning voor diverse activiteiten worden verleend en moesten hogere grenswaarden op grond van de Wet Geluidhinder worden vastgesteld. Zowel het college als de gemeenteraad waren bereid om deze besluiten te nemen en hebben de ontwerpbesluiten daarom ter inzage gelegd vanaf donderdag 7 mei 2020 tot en met woensdag 17 juni 2020. Gedurende deze inzagetermijn hebben zeven personen een zienswijze ingediend, welke zijn beantwoord in een zienswijzennota. Vervolgens hebben het college en de gemeenteraad met inachtneming van de ingekomen zienswijzen de definitieve besluiten genomen om over te kunnen gaan tot de herontwikkeling van de Fonteinkerk.

Plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan “Fonteinkerk” ligt de wijk Voorburg-West. Het plangebied wordt begrensd door de Fonteynenburghlaan, het Rijn – Schiekanaal en het terrein van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

1. Besluit vaststelling hogere grenswaarden Wet geluidhinder Fonteinkerk

Het bouwplan voor de realisatie van 19 appartementen is gelegen binnen de geluidzones vanwege wegverkeerslawaai vanuit de Westvlietweg en de Fonteynenburghlaan. Om die reden is akoestisch onderzoek verricht. Uit het onderzoek blijkt dat de voorkeurswaarde van 48 dB vanwege de Westvlietweg en de Fonteynenburghlaan overschreden wordt. De maximale geluidsbelasting vanwege de Westvlietweg bedraagt 52 dB. Vanwege de Fonteynenburghlaan bedraagt de geluidsbelasting ten hoogste 56 dB. De maximaal vast te stellen hogere grenswaarde (63 dB) vanwege deze wegen wordt niet overschreden. De gecumuleerde geluidsbelasting vanwege alle wegen nabij het plan, inclusief de 30 km/u-wegen, bedraagt ten hoogte 56 dB. Het college heeft laten onderzoeken in hoeverre bron- of overdrachtsmaatregelen te treffen zijn om de geluidsbelasting op de te realiseren appartementen. In het besluit hogere grenswaarden is hier nader op ingegaan. Het college heeft op 14 juli 2020 hogere grenswaarden vastgesteld voor de te bouwen appartementen (op grond van artikel 110a Wet geluidhinder).

2. Bestemmingsplan Fonteinkerk

Het bestemmingsplan voorziet in een woonbestemming op de plek waar het hoofdgebouw van de Fonteinkerk staat. De maximale bouwhoogte is daarbij verhoogd, zodat het mogelijk wordt om drie nieuwe bouwlagen toe te voegen bovenop het huidige hoofdgebouw. Ter plekke zijn maximaal 19 woningen toegestaan. Verder voorziet het bestemmingsplan in de realisatie van een parkeerterrein met 24 parkeerplaatsen. Hiervan zijn 19 parkeerplaatsen bestemd voor bewoners, vier voor bezoekers en één voor een deelauto.

3. Besluit verlening omgevingsvergunning Fonteinkerk

De omgevingsvergunning voorziet in de volgende activiteiten:

- De bouw van een appartementencomplex ter plaatse van het huidige hoofdgebouw van de Fonteinkerk. Bij de bouwwerkzaamheden besluit het college tevens om ontheffing te verlenen van de gemeentelijke parkeereis op grond van paragraaf 2.11 van de Nota Parkeernormen 2012;

- Het uitvoeren van werkzaamheden. Het betreft hier grondwerkzaamheden op gronden met een hoge archeologische verwachting;

- Het wijzigen van een gemeentelijk monument. Het hoofdgebouw van de Fonteinkerk is een gemeentelijk monument, welke wordt gewijzigd om woningen te kunnen maken;

- Het maken van een uitweg. De te realiseren parkeerplaatsen op eigen terrein worden door middel van een uitweg ontsloten op de Fonteynenburghlaan;

- Het vellen van een houtopstand. Het gaat om het vellen van 11 bomen op het eigen terrein, waarvan vijf vergunningplichtig. Ter compensatie moeten minimaal vijf bomen worden herplant.

Inzien besluit verlening omgevingsvergunning en besluit hogere grenswaarden

Het besluit verlening omgevingsvergunning, het besluit hogere grenswaarden en de bijbehorende stukken zijn als volgt in te zien:

• Op de gemeentelijke website www.leidschendam-voorburg.nl;

• Een papieren versie ligt in het Servicecentrum (Koningin Wilhelminalaan 2, Leidschendam).

Inzien vastgesteld bestemmingsplan

Het vastgestelde bestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn als volgt in te zien:

• Op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het IDN-nummer van het bestemmingsplan is: NL.IMRO.1916.Fonteynenburghlaan-VG01;

• Op de gemeentelijke website www.leidschendam-voorburg.nl;

• Een papieren versie ligt in het Servicecentrum (Koningin Wilhelminalaan 2, Leidschendam).

Beroepstermijn

Het vastgestelde bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunning en het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder liggen ter inzage vanaf donderdag 1 oktober 2020 tot en met woensdag 11 november 2020 (termijn van zes weken).

Beroep en voorlopige voorziening tegen de genomen besluiten

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunnen gedurende de genoemde termijn schriftelijk beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan, de verleende omgevingsvergunning en/of het besluit hogere grenswaarden. Beroep kunt u instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Het indienen van een beroepschrift schorst de inwerkingtreding van de besluiten niet. Om dit laatste te bereiken, kan gedurende de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening (schorsing) worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor het instellen van beroep of het aanvragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie hierover neemt u contact op met de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, op telefoonnummer (070) 4264426.

Crisis- en herstelwet

Op de genomen besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent, dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen de besluiten. Het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Ook na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis-en herstelwet van toepassing is.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn naast een beroepschrift eveneens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend.

Vragen

Voor meer informatie of voor vragen kunt u gedurende de gehele beroepstermijn contact opnemen met:

de heer M. Middelbeek, voor het onderdeel bestemmingsplan;

de heer M. Vink, voor het onderdeel omgevingsvergunning, en

de heer M. le Cointre, voor het onderdeel hogere grenswaarden.

De genoemde personen zijn bereikbaar op telefoonnummer 14 070.

 

Naar boven