Vergunning en Ontheffing Wet natuurbescherming, Oss

Logo Oss

 

Op 23 september 2020 hebben Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant een vergunning en ontheffing inzake de Wet natuurbescherming afgegeven voor het Windmolenpark Elzenburg – de Geer. Het gaat hier om het gebied ten noorden van de woonkern Oss, ten noordoosten van het bedrijventerrein Elzenburg - de Geer, ten zuiden van de woonkernen Macharen en Haren en ten noorden van de woonkern Berghem. Hieronder staat waarover de vergunning en de ontheffing gaan.

Tot slot leest u wie kan reageren.

 

De gemeenteraad van Oss heeft op 27 juni 2019 het bestemmingsplan ‘Windmolenpark Elzenburg – de Geer’ vastgesteld. Op 1 augustus 2019 hebben burgemeester en wethouders van Oss de bijbehorende omgevingsvergunningen verleend. Ter uitvoering van deze besluiten zullen de initiatiefnemers activiteiten, zoals bouwen en het in werking hebben van de windmolens, uitvoeren. Voor het windmolenpark zijn op basis van de Wet natuurbescherming een vergunning voor gebiedsbescherming en een ontheffing voor soortenbescherming nodig. Hieronder leest u wat dit betekent.

 

Wat is een vergunning Wet natuurbescherming?

Als activiteiten, zoals het bouwen of het in werking hebben van een windmolen, een effect kunnen hebben op een of meerdere Natura 2000-gebieden, dan kan een vergunning Wet natuurbescherming nodig zijn. Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied in dit plan is het gebied: ‘Rijntakken’. Dit gebied ligt op 10 kilometer afstand van het te realiseren windmolenpark.

 

Wat is een ontheffing Wet natuurbescherming?

Als activiteiten, zoals het in gebruik hebben van een windmolen, een effect kunnen hebben op beschermde dieren en planten, dan kan een ontheffing Wet natuurbescherming nodig zijn. In dit geval is er voor een aantal beschermde diersoorten een ontheffing aangevraagd. In bijlage 1 van de aanvraag ontheffing Wet natuurbescherming leest u voor welke soorten een ontheffing is aangevraagd.

 

De vergunning en ontheffing wijken niet af van de eerdere ontwerpbesluiten

Op 4 juni 2020 hebben Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant de ontwerpvergunning en de ontwerpontheffing inzake de Wet natuurbescherming afgegeven. Iedereen kon reageren op deze ontwerpen en er is één reactie binnengekomen. De vergunning en de ontheffing zijn niet veranderd ten opzichte van deze ontwerpen.

 

U kunt de besluiten bekijken

U kunt van donderdag 24 september 2020 tot en met woensdag 4 november 2020 de volgende stukken bekijken:

  • 1.

    De vergunning Wet natuurbescherming voor gebiedsbescherming;

  • 2.

    De ontheffing Wet natuurbescherming voor soortenbescherming;

  • 3.

    andere stukken die horen bij deze besluiten, zoals de aanvragen en de bijlagen hierbij.

     

U kunt deze stukken bekijken:

  • 1.

    (op papier) bij de balie Publieksvoorlichting in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss; de balie is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur. 

  • 2.

    (digitaal) op de website www.oss.nl/windpark.

     

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met de vergunning of ontheffing Wet natuurbescherming?

Bent u het niet eens met de vergunning of de ontheffing Wet natuurbescherming? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het niet eens bent met de genomen besluiten. U kunt in één beroepschrift uw reactie geven. U kunt dit doen donderdag 24 september 2020 tot en met woensdag 4 november 2020.

 

U kunt alleen een ontvankelijk beroep instellen als u:

- belang hebt bij de vergunning of ontheffing Wet natuurbescherming, én

- gereageerd hebt (een zienswijze hebt ingediend) op de ontwerpvergunning en/of de ontwerp-ontheffing. Hebt u niet gereageerd? Dan kunt u soms toch beroep instellen. U moet dan wel aantonen dat u eerder redelijkerwijs niet hebt kunnen reageren.

 

Op deze vergunning en ontheffing Wet natuurbescherming is de Crisis- en herstelwet van toepassing

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dit betekent dat:

- u uw beroepsgronden in het beroepschrift moet opnemen

- uw beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, als u binnen de beroepstermijn geen gronden indient, en

- u deze gronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen.

- u in het beroepschrift vermeldt dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

 

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

 

U kunt uw beroepschrift ook indienen via het Digitaal loket van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit geldt alleen voor natuurlijke personen.

Stelt u uiterlijk 4 november 2020 beroep in? Dan kunt u de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een apart verzoek vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzieningenrechter een voorlopige uitspraak doet. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak.

De Voorzieningenrechter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is. Dit heet het spoedeisend belang.

Een verzoek om voorlopige voorziening kan worden gestuurd naar:

 

De Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorziening te vragen. Op de site www.raadvanstate.nl leest u meer over het indienen van een beroepschrift en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening en hoeveel dit kost.

 

De gemeente coördineert deze besluiten

De gemeenteraad heeft een coördinatiebesluit genomen. Dit besluit betekent dat wij de procedure van het bestemmingsplan, de omgevingsvergunningen en andere besluiten, onder andere de besluiten op grond van de Wet natuurbescherming, coördineren. Daarom publiceert de gemeente deze besluiten. Gedeputeerde Staten van de provincie hebben de definitieve besluiten vastgesteld. De coördinatieprocedure heeft ook gevolgen voor de eventuele beroepsprocedure(s).

 

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Bel dan met de heer M. Eurlings van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.

Naar boven