Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 januari 2020, MBO-17983694 houdende vaststelling van een aantal kwalificaties op grond waarvan een landelijk deel kan worden ontwikkeld (Regeling vaststelling aanvullende kwalificaties experiment ruimte voor de regio)

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 5, vijfde lid, van het Besluit experiment geregionaliseerde beroepsopleidingen en kwalificaties mbo;

Besluit:

Artikel 1. Aanwijzen kwalificaties

Op de volgende kwalificaties kan naast de kwalificaties genoemd in de bijlage bij het Besluit experiment geregionaliseerde beroepsopleidingen en kwalificaties mbo, ook een landelijk deel worden gebaseerd:

  • a. Expert IT systems and devices (25606);

  • b. Monteur werktuigkundige installaties (25350).

Artikel 2. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaststelling aanvullende kwalificaties experiment ruimte voor de regio.

Deze regeling wordt met toelichting in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

TOELICHTING

Op grond van artikel 5, vijfde lid, van het Besluit experiment geregionaliseerde beroepsopleidingen en kwalificaties mbo kunnen bij ministeriële regeling andere kwalificaties dan bedoeld in de bijlage bij dat besluit worden aangewezen waarop een landelijk deel kan worden gebaseerd. Dit biedt de mogelijkheid om experimenten toe te staan met kwalificaties waarvan pas na de totstandkoming van dit besluit blijkt dat er behoefte is aan een experiment met een geregionaliseerde variant. Voor het experiment is het relevant dat onderwijsinstellingen kunnen deelnemen met kwalificaties waarvan zij zien dat de arbeidsmarkt behoefte heeft aan een meer regionale variant.

Het experiment kent twee aanvraagperiodes (artikel 14 van het Besluit) voor vaststelling van het landelijke deel van de te regionaliseren kwalificatie: de eerste aanvraagtermijn sloot 15 september 2019 en de tweede sluit 15 september 2020. Met het oog op de tweede aanvraagtermijn van het experiment hebben instellingen kwalificaties kunnen voordragen voor opneming in een dergelijke ministeriële regeling. Twee kwalificaties worden via deze regeling aangewezen als kwalificatie waarop in de tweede aanvraagperiode van het experiment een landelijk deel kan worden gebaseerd. Het betreft de kwalificaties Expert IT systems and devices (25606) en Monteur werktuigkundige installaties (25350).

De kwalificatie Expert IT systems and devices is een nieuwe kwalificatie die met ingang van januari 2020 in werking treedt. De kwalificatie Monteur werktuigkundige installaties is geen nieuwe kwalificatie en behoort tot hetzelfde dossier als de kwalificatie Eerste monteur woning, waarvoor in de eerste tranche van het experiment een landelijk deel is vastgesteld. De instellingen die hebben aangegeven belangstelling te hebben voor het ontwikkelen van deze kwalificatie beogen met deze niveau 2 opleiding een goede aansluiting te krijgen op en doorstroom naar de te regionaliseren niveau 3 kwalificatie Eerste monteur woning.

In de eerste aanvraagperiode van het experiment zijn er voor 4 van de 10 kwalificaties uit de bijlage bij het besluit landelijke delen vastgesteld. Hierdoor zijn deze vier kwalificaties (Verzorgende IG (25491), Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg (25477), Mediaredactie medewerker (25200) en Eerste monteur woning (25349)) uitgesloten voor deelname in de tweede aanvraagperiode (artikel 15, tweede lid, van het Besluit).

De lijst van kwalificaties waarop in de tweede tranche kan worden deelgenomen ziet er nu als volgt uit:

(op grond van het besluit)

  • MBO-Verpleegkundige (25480),

  • Technicus Human Technology (25265),

  • Klantmedewerker bancaire diensten (25544),

  • Financieel administratief medewerker (25139),

  • Juridisch administratief dienstverlener (25145),

  • Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen (25331),

(op grond van deze regeling)

  • Expert IT systems and devices (25606),

  • Monteur werktuigkundige installaties (25350).

Vaste verandermoment

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiervoor is gekozen omdat de scholen die willen deelnemen aan het experiment dit op grond van artikel 9 van het besluit moeten melden aan Onze Minister. Om voldoende tijd te hebben voor het opstellen van het landelijk deel, is 1 maart 2020 gekozen als datum waarop partijen zich uiterlijk bij Onze Minister kunnen melden voor deelname.

Administratieve lasten en nalevingskosten

Deze regeling geeft geen extra kosten voor de naleving, naast de kosten opgenomen in het Besluit.

Uitvoerbaarheid

De regeling is voor uitvoeringstoets voorgelegd aan DUO. DUO acht de regeling uitvoerbaar.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

Naar boven