Herinrichting Kwistbeek

Logo Peel en Maas

De definitieve plannen zijn klaar!

Nadat in maart de ontwerpplannen voor de herinrichting voor inspraak beschikbaar zijn gesteld, hebben het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg en de gemeenteraad van Peel en Maas de plannen nu definitief vastgesteld. Wanneer dat is gebeurd en wat dat betekent leest u verderop. Eerst zetten nog even op een rij waar het allemaal over gaat.

Herinrichting Kwistbeek, waar is dat ook alweer voor?

Gemeente Peel en Maas en Waterschap Limburg trekken samen op bij de herinrichting van de Kwistbeek. Het gebied waar het om gaat is het dal van de Kwistbeek vanaf de oorsprong van de beek in Helden tot aan de Ingweg in Baarlo. Doel van de samenwerking is om:

de kans op wateroverlast, met name bij Soeterbeek, terug te brengen;

de Kwistbeek op orde te brengen zodat deze voldoet aan de status Natuurbeek en de Kaderrichtlijn Water (KRW);

de hoeveelheid overstortwater uit het gemeentelijk rioolstelsel in de Kwistbeek te verlagen;

een projectplan op grond van de Waterwet en de Crisis- en herstelwet op te stellen en daarmee samenhangend de Legger Waterschap Limburg 2020 te wijzigen;

een omgevingsplan op grond van de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening op te stellen, als ruimtelijk kader voor de herinrichting en ontwikkelingen in de omgeving die invloed op de beek kunnen hebben.

 

Waterschap Limburg wil aan de slag!

Het waterschap wil graag komend najaar starten met de daadwerkelijke herinrichting. Het gaat dan om werkzaamheden als:

  • de inrichting van de Kwistbeek vanaf de Molenstraat in Helden tot aan de Middenpeelweg en de inrichting van De Baendj als overloopgebied;

  • de verbetering van het beheer van en onderhoud aan de Kwistbeek vanaf de Molenstraat in Helden tot in Baarlo door (onder meer) de vervanging van duikers, de aanleg van onderhoudspaden en versterking van de oever;

  • de inrichting van de Kwistbeek vanaf de Middenpeelweg tot aan Soeterbeek als robuuste, klimaatbestendige waterloop;

  • de realisatie van een bypass bij de watermolen in het kasteelpark in Baarlo.

 

Zoals gezegd, d e plannen zijn klaar . W at nu?

De ontwerp plannen hebben van 6 maart t/m 16 april 2020 ter inzage gelegen. Hierop zijn een aantal zienswijzen binnen gekomen. In de nota’s van zienswijzen is vermeld wat dat heeft betekent voor de definitieve plannen.

De gemeenteraad van Peel en Maas heeft op 23 juni 2020 het omgevingsplan Kwistbeek definitief vastgesteld. Aansluitend heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg op 7 juli 2020 het projectplan Waterwet herinrichting Kwistbeek en de wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2020 definitief vastgesteld. Waterschap en gemeente leggen gezamenlijk en tegelijk vanaf 14 juli 2020 tot en met 24 augustus 2020 de definitief vastgestelde plannen ter inzage.

 

Vanwege de Coronacrisis verdient de digitale weg de voorkeur:

 

U kunt alle stukken alleen op afspraak ook op papier komen inzien in::

  • het waterschapsgebouw, Maria Theresialaan 99 in Roermond, afspraak te maken via telefoonnummer 088 – 88 90 100;

  • het Huis van de gemeente Peel en Maas, Wilhelminaplein 1 in Panningen, afspraak te maken via telefoonnummer 077 – 30 66 666.

 

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met (een van) de vastgestelde plannen?

Dan kunt u tijdens de termijn van de terinzagelegging van de plannen beroep instellen bij de bestuursrechter. Voor het projectplan Waterwet en de leggerwijziging van het waterschap is dat de Rechtbank Limburg (Postbus 950, 6040 AZ Roermond), voor het omgevingsplan van de gemeente de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag). Als u tegen beide plannen in beroep wil gaan moet u dus ook twee afzonderlijke beroepschriften indienen, bij zowel de Rechtbank Limburg als de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State.

 

De voorwaarden die de Rechtbank Limburg en de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State aan u en aan het beroep stellen zijn verder hetzelfde:

  • u moet in juridische zin belanghebbende zijn en

  • u moet tijdig een zienswijze tegen het ontwerpplan in kwestie hebben ingediend of kunnen aantonen dat u in alle redelijkheid niet in staat was op tijd een zienswijze in te dienen.

De beroepstermijn bij beide bestuursrechters loopt tot en met 24 augustus, wat ook de laatste dag is van de inzagetermijn (zie hiervoor).

 

Op basis van de Crisis- en herstelwet gelden bij beiden bovendien nog twee extra beperkingen:

  • een beroepschrift moet direct alle beroepsgronden bevatten, het is niet mogelijk om na afloop van de beroepstermijn nog nieuwe gronden/grieven aan te voeren;

  • daarop aansluitend moet een beroepschrift direct ook de motivering van de beroepsgronden bevatten, het is dus niet mogelijk om binnen de beroepstermijn pro forma beroep in te stellen om zo een aanvullende termijn voor het indienen van de motivering te krijgen.

 

De plannen van het waterschap en de gemeente treden na afloop van de beroepstermijn in werking. Het instellen van een beroep tegen (een van) de vastgestelde plannen schorst de werking van deze plannen niet, ze blijven dus in werking. Het is mogelijk om binnen de beroepstermijn bij wijze van voorlopige voorziening om schorsing te vragen. Voor het projectplan Waterwet en de leggerwijziging van het waterschap kunt u dat doen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg (Postbus 950, 6040 AZ Roermond), voor het omgevingsplan van de gemeente kunt u terecht bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag), Daar gelden dan wel de volgende, voor beide bestuursrechters dezelfde, voorwaarden voor:

  • u moet beroep hebben ingesteld (en dus gelden de hiervoor genoemde voorwaarden ook);

  • u moet een spoedeisend belang hebben waardoor de uitspraak van de bestuursrechter (dus Rechtbank Limburg of Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State) niet kan worden afgewacht.

Ook hier geldt: u moet bij zowel de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg als de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State om schorsing vragen als u beide plannen tot aan de uitspraak in het beroep niet in werking wil zien.

 

De Rechtbank Limburg en de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State brengen voor het instellen van een beroep en het vragen van een voorlopige voorziening griffierecht in rekening. Als u het griffierecht niet of niet op tijd betaalt zal uw beroep of verzoek om voorlopige voorziening niet behandeld worden.

 

Het is ook mogelijk om digitaal te procederen. Meer informatie hierover en over procederen in het algemeen vindt u op de website van de rechtbank (https://mijn.rechtspraak.nl/keuze) respectievelijk die van de Raad van State (https://www.raadvanstate.nl).

 

Wanneer treden de plannen in werking?

Zoals hiervoor al kort is gemeld, treden de plannen in werking als na afloop van de beroepstermijn geen beroep is ingesteld. Dat is ook het geval als wel binnen de termijn beroep is ingesteld maar geen verzoek(en) om een voorlopige voorziening is gedaan. Als wel is verzocht om een voorlopige voorziening, dan treedt het plan waartegen het verzoek is gericht in werking als de voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State dan wel beiden het verzoek heeft afgewezen.

 

Vragen of opmerkingen?

Dan kunt u contact opnemen met het waterschap (Anouk Dewitte, e-mail a.dewitte@waterschaplimburg.nl, telefoonnummer 088 – 88 90 100) of de gemeente (Carla Duijf, e-mail carla.duijf@peelenmaas.nl, of René Kees, e-mail rene.kees@peelenmaas.nl, beiden telefoonnummer 077 – 30 66 666).

 

Panningen, 10 juli 2020

Naar boven