Besluit van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) tot wijziging van de call for proposals Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC), ronde 2019

De raad van bestuur van NWO;

gelet op artikel 6, vierde lid, van de Wet op de Nederlandse Organisatie voor WetenschappelijkOnderzoek en artikel 2.1.2, eerste lid, van de NWO Subsidieregeling 2017;

overwegende dat de in de call for proposals Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC), ronde 2019, in de Staatscourant gepubliceerd op 11 maart 2019, nr: 13135, neergelegde tijdspad de financieringsronde wordt herzien in verband met tijdelijke pauzering van de ronde naar aanleiding van de Covid-19 uitbraak, en de maatschappelijke gevolgen hiervan. Tevens herzien worden de rol van de beoordelingscommissie en de programmacommissie.

BESLUIT:

ARTIKEL 1

De call for proposals Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) te wijzigen als volgt:

  • a. de rol van de programmacommissie, beschreven in artikel 4.1, subparagraaf ‘Volledige aanvragen’ van de call, wordt overgedragen aan een wetenschapsbrede commissie. Hiermee komt de rol van de programmacommissie in zijn geheel te vervallen.

    Dit betekent dat de passage over de rol van de programmacommissie:

    “De programmacommissie toetst de procedure marginaal en stelt op basis van de voordracht van de beoordelingscommissie de definitieve beoordeling van de aanvragen vast. De programmacommissie kan om beleidsmatige redenen afwijken van het prioriteringsvoorstel van de beoordelingscommissie. Beleidsmatige redenen zijn bijvoorbeeld de overall wenselijke verdeling fundamenteel-toegepast onderzoek (80-20), spreiding over de 25 routes en/of wetenschapsgebieden, diversiteit, en spreiding van de te honoreren aanvragen over de drie bandbreedtes van aanvragen. NWO hanteert in beginsel voor elk van de drie bandbreedtes een vergelijkbaar honoreringspercentage. Mocht sprake zijn van onvoldoende aanvragen van voldoende kwaliteit in één of meer van de bandbreedtes, dan kan de programmacommissie voorstellen (een deel van) de in de ronde 2019 resterende middelen aan te wenden voor aanvragen in een andere bandbreedte.”

vervangen wordt door:

“De prioritering per bandbreedte wordt vervolgens voorgelegd aan een wetenschapsbrede commissie samengesteld uit leden van de beoordelingscommissie per bandbreedte. Op basis van de onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen prioriteringen per financiële bandbreedte na de interviews stelt de wetenschapsbrede commissie een honoreringsadvies op, waarbij de volgorde van de aanvragen in de bandbreedteprioritering intact blijft.

De subset van de wetenschapsbrede commissie biedt het advies over toewijzing of afwijzing ter besluitvorming aan de Raad van Bestuur van NWO aan. De wetenschapsbrede commissie kan adviseren om beleidsmatige redenen mee te wegen in het besluit. Beleidsmatige redenen zijn bijvoorbeeld spreiding over de 25 routes en/of wetenschapsgebieden, diversiteit, en spreiding van de te honoreren aanvragen over de drie bandbreedtes van aanvragen. NWO hanteert in beginsel voor elk van de bandbreedtes een vergelijkbaar honoreringspercentage. Mocht sprake zijn van onvoldoende aanvragen van voldoende kwaliteit in één of meer van de bandbreedtes, dan kan de wetenschapsbrede commissie voorstellen (een deel van) de in de ronde 2019 resterende middelen aan te wenden voor één of meer aanvragen in een andere bandbreedte.”

b. het in artikel 4.1, subparagraaf ‘Tijdpad’, genoemde tijdpad wordt gewijzigd in:

Aankondigen vaninitiatieven

Deadline aankondigen initiatieven

9 mei 2019

 

Beknopte aanvragen

 

6 juni 2019

Deadline indienen beknopte aanvragen

sptember/oktober 2019

Beoordeling beknopte aanvragen

eind oktober 2019

Besluitvorming beknopte aanvragen

Volledige aanvragen

 

30 januari 2020

Deadline indienen volledige aanvraag

februari/ maart 2020

Referentenfase

eind juni 2020

Verzoek om weerwoord

eind september 2020

Interviewselectie vergadering

eind oktober 2020

Interviews

november 2020

Besluitvorming honorering en afwijzing

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in de Staatscourant en werkt terug tot en met 11 maart 2019.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Wijzigingsbesluit call for proposals Nationale Wetenschapsagenda Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) 26 juni 2020.

Den Haag, 26 juni 2020

namens het directieteam van NWO, G. (A.) Steenbruggen Portefeuillehouder NWA

Naar boven