Vrijstelling burgermedegebruik Maritiem Vliegkamp De Kooy ten behoeve van Test & Training Centre Seppe

30 juni 2020

Nr. MLA/017/2020

De Minister van Defensie,

Handelende na overleg met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek per e-mail van Test & Training Centre Seppe van 16 december 2019;

Gelet op artikel 10.13 van de Wet luchtvaart;

Besluit:

Artikel 1

Aan de gezagvoerders van luchtvaartuigen met de registraties PH-TTC, PH-KAI en PH-KAJ van Test & Training Centre Seppe wordt ten behoeve van het uitvoeren van opleidings- en selectievluchten in opdracht van het Commando Luchtstrijdkrachten tot wederopzegging vrijstelling verleend om in afwijking van de verbodsbepaling van artikel 10.13, eerste lid, van de Wet luchtvaart burgerluchtvaartuigen op te doen stijgen van of te doen landen op Maritiem Vliegkamp De Kooy op dagen en tijden dat deze luchthaven is opengesteld.

Artikel 2

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze, De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Onder het in de Luchtvaartwet geldende ontheffingensysteem was het uitvoeren van vliegtuigbewegingen met burgerluchtvaartuigen van en naar een voor de militaire luchtvaart aangewezen luchtvaartterrein in strijd met de aanwijzing en derhalve verboden, tenzij de gezagvoerder, eigenaar of houder van het burgerluchtvaartuig de beschikking had over een ontheffing op grond van het inmiddels vervallen artikel 34 van de Luchtvaartwet.

Onder het regime van de Wet luchtvaart wordt niet langer gesproken van militaire luchtvaartterreinen, maar van militaire luchthavens. Het starten van of landen op een militaire luchthaven met een burgerluchtvaartuig is op grond van artikel 10.13 van de Wet luchtvaart nog altijd verboden, zonder of in afwijking van een voor dat opstijgen of landen door de Minister van Defensie, na overleg met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, verleende voor (structureel) burgermedegebruik, vrijstelling (onder andere algemeen maatschappelijk belang) of ontheffing (incidenteel medegebruik).

Het aantal vluchten dat jaarlijks door TTC Seppe op afroep wordt uitgevoerd, is geheel afhankelijk van de jaarlijkse opleidings- en selectiebehoefte. Het is dan ook niet mogelijk om het aantal vliegtuigbewegingen op voorhand te limiteren. Ten slotte zijn de in paragraaf 4.1 van het Besluit militaire luchthavens neergelegde algemene verplichtingen ten aanzien van burgermedegebruik onverkort van toepassing op het burgermedegebruik van de militaire luchthaven door TTC Seppe.

Naar boven