Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 29 juni 2020, kenmerk 1710462-207328-MEVA, houdende wijziging van de Subsidieregeling Opleidingen in een jeugd ggz-instelling 2020–2022 in verband met enkele aanpassingen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 3 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling Opleidingen in een Jeugd ggz-instelling 2020–2022 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 10 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10a

De minister kan een of meer bepalingen van deze regeling buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing gelet op het belang dat de desbetreffende bepaling beoogt te beschermen, zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

B

Bijlage 1 komt te luiden:

Bijlage 1. Subsidiebedrag per opleidingsplaats per fte:

nr.

zorgopleiding

Subsidiebedrag per opleidingsplaats per jaar

1.

Gezondheidszorgpsycholoog in ggz

€ 45.100,–

2.

Klinisch psycholoog in ggz

€ 84.700,–

3.

Psychiater in ggz

€ 85.500,–

4.

Psychotherapeut in ggz

€ 57.300,–

5.

Klinisch Neuropsycholoog in ggz

€ 88.900,–

6.

Verpleegkundig specialist ggz

€ 83.600,–

Prijspeil 2020

 

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt ten aanzien van artikel I, onder B, terug tot en met 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling strekt tot wijziging van de Subsidieregeling Opleidingen in een Jeugd ggz-instelling 2020–2022 (hierna: de Subsidieregeling).

De regeling ziet op de financiering van de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog, psychiater en verpleegkundig specialist ggz in de jeugd ggz.

Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt de Subsidieregeling op twee punten aangepast. Ten eerste worden de tarieven geactualiseerd in verband met de herziening van de vergoedingsbedragen voor (medische) vervolgopleidingen in de ggz per 2020, op basis van uitgevoerd kostprijsonderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), alsmede in verband met de ontwikkeling van de arbeidskosten (ova) en materiële kosten van opleidingen in 2020. Daarnaast is in de Subsidieregeling alsnog een hardheidsclausule opgenomen.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

In het nieuw toegevoegde artikel 10a is een hardheidsclausule opgenomen. Op grond daarvan kan in geval van (toekomstige) uitzonderlijke omstandigheden worden afgeweken van een of meer bepalingen uit deze regeling, als het belang van de desbetreffende bepaling(en) niet zwaarder weegt dan de gesignaleerde onbillijkheden.

B

De tabel met vergoedingsbedragen per opleidingsplaats per jaar is geactualiseerd in verband met de herziening van de vergoedingsbedragen voor (medische) vervolgopleidingen in de ggz per 2020, op basis van uitgevoerd kostprijsonderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), alsmede in verband met de jaarlijkse ontwikkeling van de arbeidskosten (ova) en materiële kosten van opleidingen in 2020.

Artikel II

In afwijking van de systematiek van vaste verandermomenten bij regelgeving (VVM), treedt deze wijzigingsregeling in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt zij wat betreft bijlage 1 (de geactualiseerde tabel met vergoedingsbedragen) terug tot en met 1 januari 2020. Voor deze inwerkingtreding met terugwerkende kracht is gekozen met het oog op de subsidievaststelling over 2020. Daarbij wordt het subsidiebedrag vastgesteld op basis van de met de onderhavige wijzigingsregeling geactualiseerde bedragen.

Deze wijzigingsregeling wordt zo spoedig mogelijk bekend gemaakt om duidelijkheid te bieden over de vergoedingsbedragen die gelden voor 2020.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven