Athena Award Call for Nominations, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inhoud

1.

Inleiding en doel

1

 

Achtergrond

1

 

Athena Award

1

2.

Voorwaarden voor voordrachten

1

 

Wie kan voordragen

1

 

Wie kan voorgedragen worden

2

 

Waarvoor kunnen kandidaten worden voorgedragen

2

 

Wanneer kan voorgedragen worden

2

 

Specifieke voorwaarden

2

 

Het opstellen van de voordracht

2

 

Het indienen van een voordracht

2

3.

Beoordelingsprocedure

2

 

Procedure

2

 

Criteria

3

 

Samenstelling van de commissie

3

4.

Contact en overige informatie

3

 

Contact

3

 

Overige informatie

3

5.

Bijlage(n)

3

1. Inleiding en doel

Achtergrond

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) heeft prijzen ontwikkeld die aansluiten bij de doelen die het domein heeft gesteld voor 2019-2022 (zie strategiemanifest 2019-2022). Dit prijzenpalet beloont wetenschappers voor verschillende facetten van wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn er prijzen voor inspirerend teamwork (Team Science Award), wetenschapscommunicatie naar een breder publiek (Communication Award), ter bevordering van diversiteit (Diversity Initiative Award en Athena Award) en voor maatschappelijke impact van wetenschappelijke resultaten (Stairway to Impact Award). De prijzen hebben als doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten en anderen hiertoe te inspireren. Alle disciplines binnen de Exacte en Natuurwetenschappen komen in aanmerking voor deze prijzen.

Athena Award

Inclusie en diversiteit zijn belangrijk voor de kwaliteit van de wetenschap, en voor de impact van de wetenschap op de maatschappij. In Nederland is het percentage vrouwen werkzaam in de exacte en natuurwetenschappen te laag. Deze percentages worden nog lager naarmate de positie hoger is: slechts 16% van hoogleraren in bèta disciplines zijn vrouwen (bron: LNVH Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2019).

Met deze Athena Award wil het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de aandacht vestigen op vrouwelijke bèta wetenschappers, die uitblinken en daardoor een rolmodel zijn voor anderen. Rolmodellen zijn belangrijk voor beginnende onderzoekers en laten zien dat een carrière in de wetenschap mogelijk is.

N.B. Van oorsprong was de Athenaprijs een prijs voor vrouwelijke rolmodellen in de chemie (2015-2019). Nu zal NWO- ENW deze naam verbinden aan rolmodelprijzen voor vrouwen binnen het gehele ENW domein.

2. Voorwaarden voor voordrachten

Wie kan voordragen

Iedereen kan één of meerdere voordracht(en) indienen. Het is niet mogelijk jezelf voor te dragen.

Wie kan voorgedragen worden

Kandidaten voor de Athena Award:

  • zijn vrouwelijke onderzoekers aangesteld in de wetenschapsgebieden vallend binnen het Exacte en Natuurwetenschappen domein (Aardwetenschappen, Astronomie, Chemie, Informatica, Levenswetenschappen, Natuurkunde, Wiskunde)

  • hebben deze prijs niet eerder ontvangen.

  • zijn in dienst van een van de volgende kennisinstellingen:

    • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • Universitaire medische centra gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • KNAW- en NWO-instituten;

    • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

    • NCB Naturalis;

    • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

    • Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie;

    • het Nederlands Kanker Instituut.

Waarvoor kunnen kandidaten worden voorgedragen

De Athena Award bedraagt 50k€. De ontvangers hebben ruime mate van bestedingsvrijheid binnen hun onderzoek: personeel, materieel, investeringen, reis- en verblijfkosten, gastonderzoekers, activiteiten rondom kennisbenutting, et cetera. De prijs dient binnen drie jaar te worden besteed.

Wanneer kan voorgedragen worden

De voordrachten dienen voor 30 juni 2020, 12:00 CE(S)T door NWO ontvangen te zijn.

Specifieke voorwaarden

Per jaar kunnen maximaal twee prijzen worden toegekend.

Het opstellen van de voordracht

Een instructie voor het opstellen van een voordracht voor de Athena Award is als bijlage bij deze brochure gevoegd.

Het is mogelijk om een niet gehonoreerde voordracht opnieuw in te dienen. Ook in dat geval dient men voor de voordracht de geldende instructie van het jaar van indiening te volgen.

Het indienen van een voordracht

De voordrachten dienen in pdf-vorm per email aan NWO (ENWprijzen@nwo.nl) te worden toegezonden.

3. Beoordelingsprocedure

Procedure

De eerste stap in de procedure is een toets of de voordacht compleet is. Hiervoor worden de voorwaarden zoals beschreven in deze Call for Nominations toegepast.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen, inclusief NWO-medewerkers, is de Code omgang met persoonlijke belangen van toepassing.

De selectiecommissie beoordeelt de voordrachten op de criteria zoals hieronder omschreven. De commissie brengt advies uit aan het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen over de potentiële winnaars. Hierbij streeft de commissie ernaar de voordrachten te spreiden over het domein met niet meer dan één voordracht per (hoofd)discipline.

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen neemt het besluit over toekenning. Hierbij kunnen naast het commissieadvies ook beleidsoverwegingen een rol spelen, zoals spreiding over de disciplines. Indieners van kansrijke voordrachten die niet zijn uitgekozen als winnaars, worden voor de volgende ronde in de gelegenheid gesteld hun voordracht te actualiseren als ze opnieuw in aanmerking willen komen voor deze prijs.

De prijzen worden uitgereikt nationale (disciplinaire) congressen.

Indicatief tijdspad

 

30 juni 2020, 12:00 CE(S)T

Deadline indienen volledige nominaties

Oktober / november 2020

Besluit bestuur NWO-domein ENW

November 2020

Bekendmaking prijswinnaars

2020/2021

Uitreiking prijzen

Criteria

De genomineerden worden beoordeeld op grond van de volgende criteria:

  • Zij zijn een voorbeeld/inspiratiebron voor jonge onderzoekers die een carrière in de wetenschap ambiëren;

  • Zij blinken uit in hun wetenschappelijke prestaties, waarbij het zwaartepunt ligt bij de kwaliteit van het onderzoek. Daarnaast kunnen ook andere aspecten meegewogen worden, zoals impact van het onderzoek, getoond leiderschap, onderwijsvaardigheden en getoonde outreach en/of communicatie.

Samenstelling van de commissie

De selectiecommissie bestaat uit wetenschappers en deskundigen uit verschillende disciplines binnen het ENW domein. De commissie zelf is divers samengesteld: mannen/vrouwen, senior/junior en mensen die niet in Nederland opgegroeid zijn.

4. Contact en overige informatie

Contact

Voor vragen over de Athena Award en deze Call for Nominations neemt u contact op met: Eveline Mezger, ENWprijzen@nwo.nl

Overige informatie

Informatie over het prijzenbeleid van het NWO-domein exacte en natuurwetenschappen is te vinden via de website van NWO. Ook informatie over andere de andere prijzen van het domein ENW is daar te vinden.

5. Bijlage(n)

Instructie voor het opstellen van de voordracht voor de Athena Award

De voordrachten dienen in het Engels te worden geschreven. In de voordrachten moet duidelijk worden gemaakt waarom de kandidaat genomineerd is. Beschrijf daarbij duidelijk waarom de kandidaat een echt rolmodel is en een inspiratiebron voor andere (jongere) onderzoekers, naast de beschrijving van de wetenschappelijke prestaties.

De voordracht dient de volgende onderdelen te bevatten:

  • 1. Het voorblad met de algemene gegevens over de kandidaten en degene die voordraagt. Dit formulier is te downloaden vanaf de websitewww.nwo.nl/athena-award

  • 2. De voordracht zelf, waarbij de indiener ingaat op de in de brochure genoemde beoordelingscriteria. Beschrijf hierin duidelijk waarom de genomineerde een echt rolmodel is.

  • 3. Bijlagen, zoals een kort narratief CV van de voorgedragen kandidaat met daarin voor de prijs relevante informatie en bijvoorbeeld een top 5 publicaties met onderbouwing. Daarnaast mogen er ook eventuele ondersteuningsbrieven van derden worden toegevoegd. Het is de bedoeling de omvang van deze bijlagen te beperken tot maximaal 5 pagina’s.

Sla het formulier, de voordracht en de bijlagen op als pdf en stuur deze naar ENWprijzen@nwo.nl, met als titel van de email “Athena Award + [de naam van de kandidaat]”.

Het is raadzaam rekening te houden met het feit dat de selectiecommissie domeinbreed is samengesteld en een aantal leden daarom ‘leek’ kunnen zijn op het desbetreffende vakgebied.

Naar boven