Team Science Award Call for Nominations, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Exacte en natuurwetenschappen

Prijzen van het NWO domein Exacte en Natuurwetenschappen

Inhoud

1.

Inleiding en doel

1

 

Achtergrond

1

 

Team Science Award

1

2.

Voorwaarden voor voordrachten

1

 

Wie kan voordragen

1

 

Wie kan voorgedragen worden

2

 

Waarvoor kunnen kandidaten worden voorgedragen

2

 

Wanneer kan voorgedragen worden

2

 

Specifieke voorwaarden

2

 

Het opstellen van de voordracht

2

 

Het indienen van een voordracht

2

3.

Beoordelingsprocedure

2

 

Procedure

2

 

Criteria

3

 

Samenstelling van de commissie

3

4.

Contact en overige informatie

3

 

Contact

3

 

Overige informatie

3

5.

Bijlage(n)

3

1. Inleiding en doel

Achtergrond

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) heeft prijzen ontwikkeld die aansluiten bij de doelen die het domein heeft gesteld voor 2019–2022 (zie strategiemanifest 2019–2022). Dit prijzenpalet beloont wetenschappers voor verschillende facetten van wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn er prijzen voor inspirerend teamwork (Team Science Award), wetenschapscommunicatie naar een breder publiek (Communication Award), ter bevordering van diversiteit (Diversity Initiative Award en Athena Award) en voor maatschappelijke impact van wetenschappelijke resultaten (Stairway to Impact Award). De prijzen hebben als doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten en anderen hiertoe te inspireren. Alle disciplines binnen de Exacte en Natuurwetenschappen komen in aanmerking voor deze prijzen.

Team Science Award

Met de Team Science Award wil het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de meerwaarde onderstrepen van team science op het onderhavige terrein en inspirerende voorbeelden hiervan in de schijnwerpers zetten. Die meerwaarde is gelegen in de elkaar versterkende diversiteit en complementariteit in (technische) vaardigheden en expertise van individuele teamleden. En in het stimulerende effect hiervan op de talentontwikkeling binnen de groep, waarbij toponderzoekers in het team nieuwe jonge talentvolle onderzoekers aantrekken die zich snel kunnen ontwikkelen en op hun beurt weer nieuw talent aantrekken. De Team Science Award beloont het meest inspirerende en succesvolle team van onderzoekers, getraind en afkomstig uit verschillende disciplinaire velden, die samen een wetenschappelijke uitdaging zijn aangegaan waarbij hun individuele sterktes en expertise elkaar aantoonbaar versterken.

2. Voorwaarden voor voordrachten

Wie kan voordragen

Iedereen kan een voordracht indienen. Voor de Team Science Award is het mogelijk om zelf onderdeel te zijn van het team dat voorgedragen wordt, danwel jezelf voor te dragen.

Wie kan voorgedragen worden

Kandidaat-teams voor de Team Science Award

  • hebben deze prijs niet eerder ontvangen

  • bestaan merendeels uit onderzoekers aangesteld in de wetenschapsgebieden vallend binnen het exacte en natuurwetenschappen domein (Aardwetenschappen, Astronomie, Chemie, Informatica, Levenswetenschappen, Natuurkunde, Wiskunde)

  • bestaan uit minimaal drie teamleden

  • zijn voor het merendeel in dienst van één van de volgende kennisinstellingen:

    • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • Universitaire medische centra gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • KNAW- en NWO-instituten;

    • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

    • NCB Naturalis;

    • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

    • Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie;

    • het Nederlands Kanker Instituut.

Waarvoor kunnen kandidaten worden voorgedragen

De Team Science Award bedraagt 10k€. De ontvangers genieten ruime mate van bestedingsvrijheid: personeel, materieel, investeringen, reis- en verblijfkosten, gastonderzoekers, activiteiten rondom kennisbenutting, et cetera. Wel dient de besteding bij te dragen aan het doel waarvoor de prijs ontvangen is, en daarvoor moet een minimaal bestedingsplan worden goedgekeurd door NWO. De prijs dient binnen drie jaar te worden besteed.

Wanneer kan voorgedragen worden

De voordrachten dienen voor 30 juni 2020, 12:00 CE(S)T door NWO ontvangen te zijn.

Specifieke voorwaarden

Per jaar kunnen maximaal drie winnende nominaties worden toegekend.

Het opstellen van de voordracht

Een instructie voor het opstellen van een voordracht voor de Team Science Award is als bijlage bij deze brochure gevoegd.

Het is mogelijk om een niet gehonoreerde voordracht opnieuw in te dienen. Ook in dat geval dient men voor de voordracht de geldende instructie van het jaar van indiening te volgen.

Het indienen van een voordracht

De voordrachten dienen in pdf-vorm per email aan NWO (ENWprijzen@nwo.nl) te worden toegezonden.

3. Beoordelingsprocedure

Procedure

De eerste stap in de procedure is een toets of de voordacht compleet is. Hiervoor worden de voorwaarden zoals beschreven in deze Call for Nominations toegepast.

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen, inclusief NWO-medewerkers, is de Code omgang met persoonlijke belangen van toepassing.

De voordrachten worden door een commissie beoordeeld op de criteria zoals hieronder omschreven. De commissie brengt advies uit aan het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen over de potentiële winnaars, en streeft er hierbij naar de voordrachten te spreiden over het domein met niet meer dan één voordacht per (hoofd)discipline.

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen neemt het besluit over toekenning. Hierbij kunnen naast het commissieadvies ook beleidsoverwegingen een rol spelen, zoals spreiding over de disciplines. Indieners van kansrijke voordrachten die niet zijn uitgekozen als winnaars, worden voor de volgende ronde in de gelegenheid gesteld hun voordracht te updaten indien zij deze willen handhaven.

De prijzen zullen worden uitgereikt op de daarvoor aangewezen nationale (disciplinaire) congressen.

Indicatief tijdspad

 

30 juni 2020, 12:00 CE(S)T

Deadline indienen volledige nominaties

Oktober / november2020

Besluit bestuur NWO-domein ENW

November 2020

Bekendmaking prijswinnaars

2020/2021

Uitreiking prijzen

Criteria

De Team Science Award onderstreept de aantoonbare meerwaarde van diversiteit en complementariteit in (technische) vaardigheden en expertise van individuele teamleden voor vernieuwend onderzoek en van talentontwikkeling in de Exacte en Natuurwetenschappen. Genomineerde teams worden daarom op de volgende criteria beoordeeld:

  • Samenstelling van het team en samenwerking

    • Teams worden gekenmerkt door diversiteit en complementariteit in (technische) vaardigheden en expertise;

    • Teams hebben aantoonbare aandacht voor talentontwikkeling;

    • Wanneer teams afspraken hebben gemaakt ten aanzien van de rol- en taakverdeling, de communicatiestructuur, de infrastructuur voor dataverkeer en -opslag en indien van toepassing ook over intellectueel eigendom en de omgang met conflicts of interest, is dit een pre.

  • Wetenschappelijke meerwaarde

    • Teams hebben hun wetenschappelijke uitdaging gedefinieerd: er is een helder gemeenschappelijk doel;

    • Teams zijn een wetenschappelijke uitdaging aangegaan waarbij de samenwerking tussen individuele teamleden aantoonbare meerwaarde heeft, waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Dit blijkt ook uit behaalde resultaten.

De prijs betreft wetenschappelijk onderzoek in algemene zin, het onderwerp is geen criterium.

Samenstelling van de commissie

De selectiecommissie bestaat uit wetenschappers en deskundigen die affiniteit en ervaring hebben op het gebied van team science. De commissie is samengesteld uit mannen en vrouwen, zowel senior en junior en uit verschillende disciplines binnen het ENW domein.

4. Contact en overige informatie

Contact

Voor vragen over de Team Science Award en deze Call for Nominations neemt u contact op met: Joyce Burger via ENWprijzen@nwo.nl.

Overige informatie

Informatie over het prijzenbeleid van het NWO-domein exacte en natuurwetenschappen is te vinden via de website van NWO. Ook informatie over andere de andere prijzen van het domein ENW is daar te vinden.

5. Bijlage(n)

Instructie voor het opstellen van een voordracht

De voordrachten dienen in het Engels te worden geschreven. In de voordrachten moet duidelijk worden gemaakt op grond van welke prestaties de kandidaat/kandidaten genomineerd zijn.

De voordracht dient de volgende onderdelen te bevatten:

  • 1. Het voorblad met de algemene gegevens over de kandidaten en degene die voordraagt. Dit formulier is te downloaden vanaf de website www.nwo.nl/team-science-award.

  • 2. De voordracht zelf, waarbij de indiener ingaat op de in de brochure genoemde beoordelingscriteria.

  • 3. Bijlagen, zoals korte narratieve CV’s van voorgedragen teamleden met daarin voor de prijs relevante informatie en eventuele ondersteuningsbrieven van derden. Het is de bedoeling de omvang van deze bijlagen te beperken tot maximaal 15 pagina’s.

Sla het formulier, de voordracht en de bijlagen op als pdf en stuur deze naar ENWprijzen@nwo.nl, met als titel van de email “Team Science Award + [de naam van de eerste kandidaat]”.

Het is raadzaam rekening te houden met het feit dat de selectiecommissie domeinbreed is samengesteld en een aantal leden in het algemeen ‘leek’ kan zijn op het desbetreffende vakgebied. Om een goede beoordeling te kunnen maken, zijn goed geschreven voordrachten onontbeerlijk.

Naar boven