Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 25 juni 2020 met kenmerk ACM/UIT/534422 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet betreffende beperking gebruik laagcalorisch gas grote afnemers

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Aansluitcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

A

Na Paragraaf 7.2 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

7.3 Voorwaarden aangaande beperking laagcalorisch gas

7.3.0

De artikelen in deze paragraaf bevatten voorwaarden met betrekking tot de wijze waarop de netbeheerder van het landelijk gastransportnet en de aangeslotene nadere uitvoering geven aan de artikelen 10g tot en met 10l van de Gaswet.

7.3.1
  • 1. De aangeslotene doet een melding met als doel afsluiting als bedoeld in artikel 10g, tweede lid, van de Gaswet middels het meldingsformulier op de website van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

  • 2. De melding bedoeld in het eerste lid bevat in ieder geval de verwachte datum waarop de gasinstallatie van de aangeslotene gereed zal zijn voor de afsluiting, zodat het afsluiten op veilige wijze kan plaatsvinden.

  • 3. Partijen zullen dienovereenkomstig de aansluitovereenkomst beëindigen.

7.3.2
  • 1. De aangeslotene doet een melding met als doel omschakeling zoals bedoeld in artikel 10g, tweede lid van de Gaswet middels het meldingsformulier op de website van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

  • 2. De melding bedoeld in het eerste lid bevat in ieder geval:

    • a. de verwachte datum waarop de gasinstallatie van de aangeslotene gereed zal zijn voor de omschakeling naar hoogcalorisch gas, zodat het omschakelen op veilige wijze kan plaatsvinden; en

    • b. alle overige gegevens die naar het oordeel van de aangeslotene relevant zijn voor een, voor de bedrijfsprocessen van de aangeslotene, doelmatige en efficiënte planning van het omschakelen.

  • 3. Na ontvangst van de melding bedoeld in het eerste lid doet de netbeheerder van het landelijk gastransportnet onderzoek naar de mogelijkheden ten aanzien van de planning om, met inachtneming van de relevante gegevens bedoeld in het tweede lid, de omschakeling van de aansluiting te realiseren. De aangeslotene zal medewerking verlenen aan dit onderzoek.

  • 4. De netbeheerder van het landelijk gastransportnet zal zich inspannen om binnen zes weken na ontvangst van de melding bedoeld in het eerste lid, inclusief de gegevens bedoeld in het tweede lid, de planning aan aangeslotene en aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat te sturen.

  • 5. Indien de netbeheerder van het landelijk gastransportnet voorziet dat hij er niet in slaagt om binnen zes weken na ontvangst van de melding een planning op te sturen, informeert hij de aangeslotene hier uiterlijk vier weken na ontvangst van de melding bedoeld in het eerste lid over. Tevens vermeldt de netbeheerder van het landelijk gastransportnet hierbij de termijn waarbinnen hij voorziet dat de planning zal worden gestuurd.

  • 6. Partijen leggen afspraken met betrekking tot het omschakelen vast in een omschakelovereenkomst.

  • 7. Partijen nemen wijzigingen aan de aansluiting als gevolg van de omschakeling, waaronder de gewijzigde gaskwaliteit, op in de tussen partijen bestaande aansluitovereenkomst.

7.3.3

Partijen leggen de operationele voorwaarden die verband houden met de omschakeling bedoeld in artikel 10g, tweede lid, van de Gaswet vast in een omschakelovereenkomst. Een omschakelovereenkomst bevat in ieder geval:

  • a. de planning van de omschakeling;

  • b. de wijze van omschakeling; en

  • c. de werkzaamheden die de netbeheerder van het landelijk gastransportnet of de aangeslotene zal uitvoeren aan de aansluiting, de gasinstallatie en het gebouw of deel van een gebouw waarin een meet- en regelinrichting van de aansluiting wordt opgesteld.

7.3.4

Indien een aangeslotene op basis van artikel 10l van de Gaswet een verzoek indient om ontheffing van het verbod als bedoeld in artikel 10g, eerste lid, van de Gaswet, verleent de netbeheerder van het landelijk gastransportnet op aanvraag van de aangeslotene medewerking om de voor de ontheffingsaanvraag noodzakelijke informatie aan te leveren.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 juni 2020

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het postadres is: College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) wijzigingen vast van de Aansluitcode gas LNB. Aanleiding hiervoor is de wijziging van de Gaswet om de vraag van grote afnemers naar laagcalorisch gas te beperken. De wetswijziging moet bijdragen aan het doel om de gaswinning uit het Groningenveld zo snel mogelijk te beëindigen. De wetswijziging voorziet in een nieuwe taak van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet om de grootste afnemers van laagcalorisch gas af te sluiten of om te schakelen naar hoogcalorisch gas. Dit besluit regelt de procedures voor het afsluiten en omschakelen van deze afnemers en de verplichting voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet voor het aanleveren van noodzakelijke informatie ten behoeve van het aanvragen van een ontheffing door afnemers.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 13 januari 2020 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland de voorwaarden die gelden voor de uitvoering van de nieuwe taak van de netbeheerder van het landelijk gastransportnet om de grootste afnemers van laagcalorisch gas af te sluiten of om te schakelen naar hoogcalorisch gas in de codes opnemen.

  • 3. Netbeheer Nederland heeft na opdracht van de ACM op 10 maart 2020 een gewijzigd voorstel ingediend. De ACM heeft het gewijzigde voorstel (hierna: het voorstel) beoordeeld en concludeert dat de gezamenlijke netbeheerders de wijzigingsopdracht van de ACM hebben opgevolgd.

  • 4. Als onderdeel van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure heeft de ACM het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. De terinzagelegging is gemeld in de Staatscourant van 10 april 2020. De ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen zes weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken. De ACM heeft hierop geen zienswijzen ontvangen.

  • 5. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 6. De ACM constateert dat het voorstel op 28 november 2019 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 7. Op 29 maart 2018 besloot het kabinet om de gaswinning uit het Groningenveld te beëindigen. Omdat het Groningenveld de voornaamste binnenlandse bron van laagcalorisch gas is, treft het kabinet, naast de afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld, maatregelen die resulteren in een afname van de vraag naar laagcalorisch gas. De wijziging van de Gaswet voorziet in een vermindering van de vraag naar laagcalorisch gas door middel van een verbod voor de grootste afnemers om laagcalorisch gas te onttrekken van het landelijk gastransportnet.1 Hiertoe zullen de aansluitingen van de grootste afnemers van laagcalorisch gas door de netbeheerder van het landelijk gastransportnet moeten worden afgesloten of worden omgeschakeld voor het gebruik van hoogcalorisch gas.

  • 8. Het besluit ziet op een procedure voor het afsluiten dan wel het omschakelen van de aansluiting van de grootste afnemers van laagcalorisch gas. De ACM vindt het belangrijk dat deze procedures duidelijk zijn voor afnemers. Zo weten afnemers wat de rechten en plichten zijn en kunnen zij eventueel benodigde maatregelen tijdig treffen. Het besluit voorziet in een omschakelovereenkomst waarin afspraken tussen partijen worden vastgelegd over de operationele voorwaarden die verband houden met de omschakeling.

  • 9. Op basis van de gewijzigde Gaswet kunnen afnemers bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat ook een verzoek indienen voor een ontheffing van het verbod op het gebruik van laagcalorisch gas. Het voorstel van Netbeheer Nederland bevat een verplichting voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet om medewerking te verlenen bij de aanvraag van de ontheffing. Dit geeft de afnemer meer zekerheid over de mogelijkheid om een dergelijke aanvraag met de noodzakelijke informatie te kunnen doen.

  • 10. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

  • 11. De ACM heeft grammatica, spelling en interpunctie in het codevoorstel waar nodig gecorrigeerd. Daarnaast heeft de ACM enkele tekstuele aanpassingen gedaan om de codebepalingen te verduidelijken.

’s-Gravenhage, 25 juni 2020

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid


X Noot
1

Wijziging van de Gaswet van 20 juni 2020, betreffende het beperken van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers.

Naar boven