Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van codebesluit 2 april 2020, kenmerk ACM/UIT/501234 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikelen 12b van de Gaswet en artikel 31 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende de aanpassing van de bepalingen over de Nestor-handleiding

Zaaknummer: ACM/18/032716

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet en artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 3.4.1 van de Aansluit- en transportcode gas RNB komt als volgt te luiden:

3.4.1

Een regionale netbeheerder past een uniforme, door de gezamenlijke netbeheerders overeengekomen werkwijze toe voor de registratie van de onderwerpen, genoemd in artikel 4.1, eerste lid, van het Besluit investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas. Deze werkwijze omvat tevens de wijze waarop een netbeheerder de prestatie-indicatoren, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, met uitzondering van onderdeel d, van de Regeling investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas, vaststelt. De gezamenlijke netbeheerders maken de werkwijze openbaar.

ARTIKEL II

Artikel 7.4, eerste lid van de Netcode elektriciteit komt als volgt te luiden:

1. Een netbeheerder past een uniforme, door de gezamenlijke netbeheerders overeengekomen werkwijze toe voor de registratie van onderbrekingen in het transport van elektriciteit, bedoeld in artikel 4.1, eerste lid, van het Besluit investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas. Deze werkwijze omvat tevens de wijze waarop een netbeheerder de prestatie-indicatoren, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, onderdelen a tot en met c, van de Regeling investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas, vaststelt. De gezamenlijke netbeheerders maken de werkwijze openbaar.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 2 april 2020

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Als u rechtstreeks belanghebbende bent, kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Het postadres is: College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt zijn ontvangen. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden.

TOELICHTING

1 Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) voorwaarden vast over de werkwijze bij de registratie van onderbrekingen en kwaliteitsafwijkingen door de regionale netbeheerders. Een netbeheerder is op grond van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet verplicht om een doeltreffend kwaliteitsborgingssysteem te hanteren. Hieraan zijn onder meer verplichtingen gekoppeld voor de registratie van onderbrekingen en te hanteren prestatie-indicatoren. Om de prestaties van netbeheerders onderling te kunnen vergelijken is belangrijk dat zij deze kwaliteitsindicatoren op uniforme wijze registreren. Netbeheerders hanteren daarom de zogenoemde Nestor-handleiding. Hierin hebben de gezamenlijke netbeheerders afspraken gemaakt over de wijze waarop een netbeheerder betrouwbaarheid van de transportdienst bewaakt en relevante kwaliteitsindicatoren registreert. In de Aansluit- en transportcode gas RNB en in de Netcode elektriciteit staan bepalingen die netbeheerders verplichten zich aan deze afspraken te houden.

  • 2. Met dit besluit herformuleert de ACM de bepalingen over de Nestor-handleiding, zodat het duidelijk is dat het gaat om een door de gezamenlijke netbeheerders overeengekomen werkwijze ter uniformering van de registratie van de kwaliteitsindicatoren. De naam ‘handleiding Nestor’, het versienummer en de vaststellingsdatum komen daarbij te vervallen. Hierdoor is het niet langer nodig de codebepalingen over deze handleiding te wijzigingen zodra de gezamenlijke netbeheerders de Nestor-handleiding actualiseren.

2 Aanleiding en gevolgde procedure

  • 3. De ACM stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet en artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 20 maart 2018 heeft ontvangen. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland de bepalingen over de Nestor in de Netcode elektricteit en de Aansluit- en transprtcode gas RNB actualiseren.

  • 4. Als onderdeel van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure heeft de ACM het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. De terinzagelegging is gemeld in de Staatscourant van 22 januari 2020. De ACM heeft belanghebbenden in de gelegenheid gesteld binnen zes weken hun zienswijzen op het ontwerp kenbaar te maken. De ACM heeft op 7 februari 2020 een zienswijze van Netbeheer Nederland ontvangen.

  • 5. De ACM is van mening dat dit besluit geen technische voorschriften bevat bedoeld in Richtlijn 2015/1535. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

3 Beoordeling

3.1 Procedureel

  • 6. De ACM constateert dat het voorstel op 21 december 2017 in een overleg met representatieve organisaties is besproken. In het voorstel is een verslag opgenomen van dit overleg en de indieners hebben in het voorstel aangegeven welke gevolgtrekkingen zij hebben verbonden aan de zienswijzen die organisaties naar voren hebben gebracht. Naar het oordeel van de ACM voldoet het voorstel daarmee aan de vereisten bedoeld in artikel 12d van de Gaswet en artikel 33, eerste en tweede lid van de Elektriciteitswet.

3.2 Inhoudelijk

  • 7. Op grond van artikel 8, eerste lid van de Gaswet en artikel 19, eerste lid van de Elektriciteitswet 1998 is een netbeheerder verplicht een doeltreffend kwaliteitsborgingssysteem te hanteren en te beschikken over een document waarin is aangegeven op welke wijze hij uitvoering geeft aan dat kwaliteitsborgingssysteem. Artikel 4.1 van het Besluit investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas bepaalt onder meer dat een netbeheerder de bij hem gemelde onderbrekingen van het transport van elektriciteit of gas registreert.

  • 8. Uit Artikel 3.1, eerste lid onderdeel b van het Besluit investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas volgt dat het kwaliteitsborgingssysteem het kwaliteitsniveau moet bevatten dat de netbeheerder nastreeft, weergegeven in verschillende prestatie-indicatoren. In artikel 3.1 van de Regeling investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas, is vastgelegd wat deze prestatie-indicatoren zijn.

  • 9. Als onderdeel van het toezicht op de kwaliteit van het transport van gas en elektriciteit vergelijkt de ACM de prestaties van netbeheerders onderling. Om hier conclusies aan te kunnen verbinden is het noodzakelijk dat netbeheerders de kwaliteitsindicatoren op uniforme wijze registreren. Om die reden hebben netbeheerders onderling afspraken gemaakt voor deze registratie in de zogenoemde Handleiding Nestor. De Netcode elektriciteit en de Aansluit- en transportcode gas RNB verplichten de netbeheerders om zich aan deze afspraken te houden.

  • 10. De ACM is van mening dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet respectievelijk artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

  • 11. De ACM is wel van mening dat de bepalingen over de Nestor-handleiding tekstuele aanpassing behoeven om de bestendigheid van de codes te vergroten. Een regeling is bestendig als deze niet frequent hoeft te worden gewijzigd. Zolang de codebepaling de versienummering en de datum van vaststelling van de Nestor-handleiding bevat, dient deze bepaling steeds te worden gewijzigd wanneer de gezamenlijke netbeheerders de handleiding actualiseren. Om die reden heeft de ACM de bepalingen tekstueel aangepast en de versienummering en weergegeven datum van vaststelling verwijderd.

  • 12. Daarnaast merkt de ACM op dat de Regeling kwaliteitsaspecten netbeheer elektriciteit en gas per 1 januari 2019 is vervangen door de Regeling investeringsplan en kwaliteit elektriciteit en gas. Om die reden heeft de ACM de verwijzing in de Aansluit- en transportcode gas RNB aangepast naar de nieuwe regeling. Dit zorgt er tevens dat de bepalingen in de Netcode elektriciteit en de Aansluit- en transportcode gas RNB zijn gestroomlijnd.

4 Reactie op ontvangen zienswijzen

  • 13. De ACM heeft een zienswijze ontvangen van Netbeheer Nederland. De organisatie stelt daarin dat de ACM de reikwijdte van artikel 7.4 van de Netcode elektriciteit heeft veranderd. De bestaande bepaling in artikel 7.4 is van toepassing op ‘de netbeheerder’, waarmee zowel de regionale netbeheerders als de landelijk netbeheerder wordt bedoeld. In het ontwerpbesluit is dit gewijzigd in ‘regionale netbeheerder’, waardoor de bepaling niet meer van toepassing zou zijn op de landelijk netbeheerder. Volgens Netbeheer Nederland is dat niet de bedoeling, en zij verzoekt de ACM dan ook om dit in het besluit aan te passen.

  • 14. De ACM is het eens met Netbeheer Nederland dat de wijziging van de normadressaat niet bedoeld is. In dit besluit wordt artikel 7.4 vastgesteld zodat deze van toepassing is op zowel regionale netbeheerders als de landelijk netbeheerder.

Autoriteit Consument en Markt, namens deze: M.R. Leijten bestuurslid

Naar boven