Kennisgeving ontwerptracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer – Amsterdam Centraal, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Van 26 maart tot en met 6 mei 2020 kunt u een zienswijze indienen over het ontwerptracébesluit en het milieueffectrapport voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Amsterdam Centraal. In deze kennisgeving leest u hoe u dat kunt doen.

Station Amsterdam Centraal kent een groeiend aantal reizigers. Amsterdam Centraal ontvangt gemiddeld zo’n 200.000 reizigers per dag. Tijdens evenementen zijn deze reizigersaantallen aanzienlijk hoger. De cijfers laten een groei van 220.000 naar 232.000 in- en uitstappers en van 21.000 naar 22.500 overstappers per dag in 2030 zien. Ook voor het goederenvervoer wordt een groei verwacht. Om deze groei op te vangen, zullen aanpassingen plaatsvinden aan het station en aan de sporen.

Om de beoogde groei mogelijk te kunnen maken, wordt gewerkt aan onderstaande knelpunten:

  • Om een groter aantal reizigers te kunnen verwerken, wordt de capaciteit van de bestaande (rol)trappen en liften uitgebreid.

  • Om een hoger aantal reizigers beter, gemakkelijker en comfortabel met de trein te kunnen laten reizen, worden de perrons verbreed en verlengd.

  • Om reizigers meer bewegingsruimte te bieden, wordt de oostelijke reizigerstunnel vernieuwd en verbreed en met extra (rol)trappen uitgebreid. De Westtunnel krijgt een extra lift.

  • Om de treinen sneller te laten vertrekken en te laten binnenkomen, worden sporen en wissels aan de oostkant van het station aangepast.

  • Om de treinen uit verschillende richtingen elkaar aan de oostkant van het station zonder oponthoud te kunnen laten kruisen, wordt op de Dijksgracht een ongelijkvloerse kruising gerealiseerd.

  • Om de perrons te verlengen en omdat de bruggen aan het einde van de technische levensduur zijn, worden de vier stalen spoorbruggen aan de Oostertoegang vervangen.

Uw zienswijze is welkom

Een zienswijze indienen kan op drie manieren. U ontvangt altijd een ontvangstbevestiging.

Digitaal

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze via: www.platformparticipatie.nl/phsamsterdamcentraal.

Mondeling

Telefonisch tijdens kantooruren via telefoonnummer 070 456 89 99.

Post

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Directie Participatie

o.v.v. ontwerptracébesluit PHS Amsterdam-Centraal

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag

Nadere informatie

Meer informatie vindt u op de site van ProRail (www.prorail.nl/amsterdam).

Hier vindt u onder andere:

  • een video over het ontwerptracébesluit en

  • een presentatie over de onderzoeksresultaten.

Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden, mail dan uw vraag, naam, adres en telefoonnummer naar: phs-amsterdam@prorail.nl. Wij nemen contract met u op voor een telefonische afspraak met een van onze vakspecialisten.

Stukken bekijken

Alle documenten staan vanaf 26 maart 2020 op: www.platformparticipatie.nl/phsamsterdamcentraal.

Op papier kunt u de stukken van 26 maart tot en met 6 mei 2020 tijdens reguliere openingstijden bekijken bij:

  • Amsterdam

    Stadsloket Centrum, Amstel 1.

    Stadsloket West, Bos en Lommerplein 250.

    Stadsloket Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2.

    Stadsdeel kantoor Zuidoost, Anton de Kromplein 150.

  • Ouderkerk aan de Amstel

    gemeente Ouder Amstel, Vondelstraat 1.

  • Den Haag

    Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8

    (alleen op afspraak, telefoon 070 456 89 99).

Vanwege de maatregelen omtrent het corona virus (covid-19) is het onzeker of de genoemde locaties gedurende de periode toegankelijk blijven. Via de website zijn alle stukken in te zien en is ook extra aandacht besteed aan aanvullende publieksvriendelijke informatie.

Vervolg

Aan de commissie m.e.r. wordt advies gevraagd over de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. De minister betrekt de zienswijzen en reacties bij de verdere besluitvorming. Als u een zienswijze heeft ingediend, dan wordt u over het vervolg verder geïnformeerd door de directie Participatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Informatie

Meer informatie op: www.platformparticipatie.nl/phsamsterdamcentraal en www.prorail.nl/amsterdam-phs.

Vragen over het project? Bel naar de afdeling publieksvoorlichting van prorail via telefoonnummer 0800 776 72 45. Vragen over de procedure? Bel naar 070 456 89 99 (directie participatie van het Ministerie van infrastructuur en waterstaat).

Naar boven