Kennisgeving voornemen en participatie Net op zee Hollandse Kust (west Beta), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Denk mee. Uw mening is belangrijk.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT zijn voornemens een extra ondergrondse hoogspanningsverbinding te realiseren van een nieuw windpark op de Noordzee naar een nieuw transformatorstation in de gemeente Beverwijk. Wilt u bijdragen aan de uitwerking van de plannen? Dat kan.

Het Ministerie van EZK en TenneT nodigen inwoners, organisaties en bedrijven van harte uit mee te denken over de plannen voor deze extra ondergrondse hoogspanningsverbinding. Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan bijdragen aan de uitwerking van de plannen voor dit project. De verbinding is noodzakelijk voor het aan land brengen van groene stroom die in de toekomst wordt geproduceerd door het nieuwe windpark Hollandse Kust (west Beta) op de Noordzee.

In deze kennisgeving kunt u lezen hoe u kunt meedenken over en bijdragen aan de plannen voor Net op zee Hollandse Kust (west Beta). Wij zien uw reactie graag tegemoet.

TenneT TSO B.V. (hierna: TenneT) is beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. Via dit net wordt elektriciteit door Nederland getransporteerd naar de gebruikers in het land. TenneT is ook verantwoordelijk voor het aansluiten van windparken op zee op dit hoogspanningsnet.

In dit kader is TenneT van plan een ondergrondse hoogspanningsverbinding te realiseren vanaf platform Beta in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) op de Noordzee naar land.

Dit voornemen voor het aanleggen van een nieuwe hoogspanningsverbinding wordt hierna aangeduid als het project ‘Net op zee Hollandse Kust (west Beta)’.

Het project valt onder de rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit betekent dat het Ministerie van EZK de besluitvorming over de ruimtelijke inpassing coördineert.

Het Ministerie van EZK nodigt iedereen uit om van 22 februari 2019 tot en met 4 april 2019 te reageren op het voornemen voor het project Net op zee Hollandse Kust (west Beta) en het bijbehorende voorstel voor participatie. In deze kennisgeving leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren op de plannen.

Waarom dit project?

Door het gebruik van olie, aardgas en kolen warmt de aarde op en verandert ons klimaat.

Om dit tegen te gaan, stapt Nederland over op schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Voor deze overstap zijn aanpassingen aan ons elektriciteitsnet nodig. Daarom legt netbeheerder TenneT een nieuwe hoogspanningsverbinding aan tussen windparken op de Noordzee en de kust van Noord-Holland. Het Ministerie van EZK bepaalt waar het tracé van dit net mag komen en waar het net op zee aansluit op het hoogspanningsnet op land. In de routekaart windenergie op zee 2030 heeft het kabinet vastgesteld dat tussen 2024 en 2030 voor 7 gigawatt (GW) aan windparken op zee wordt gebouwd en op land wordt aangesloten. Dit project maakt hier deel van uit.

Wat houdt het project in?

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west), zo’n 60 kilometer ten westen van de kust van Noord-Holland, wordt één van de windparken uit de routekaart gebouwd. Dit windpark heeft een vermogen van circa 700 megawatt (MW)1. Deze stroom moet naar land worden getransporteerd. Op de Noordzee wordt een platform gebouwd waar de stroom die de windturbines opwekken, samenkomt en van 66 kiloVolt (kV) omgezet wordt naar een spanningsniveau van 220 kV. Voor het transport naar land is een hoogspanningsverbinding nodig die zowel op zee als op land ondergronds wordt aangelegd en eindigt bij een nieuw te bouwen transformatorstation aan de Zeestraat in de gemeente Beverwijk. De uitbreiding van het transformatorstation is nodig om de stroom om te zetten van 220 kV naar 380 kV.

Het is de bedoeling om het transformatorstation, dat gebouwd wordt voor het Net op zee Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) uit te breiden voor Hollandse Kust (west Beta). Vanaf dit punt wordt de stroom doorgevoerd naar het bestaande hoogspanningsstation in Beverwijk. Vanaf daar wordt de stroom ingevoerd in het landelijk hoogspanningsnetwerk. Het kabeltracé tussen het transformatorstation tot aan het bestaande hoogspanningsstation in Beverwijk wordt al gereed gemaakt voor extra capaciteit in het project Net op Zee Hollandse Kust (noord) en (west Alpha). Hiervoor worden geen werkzaamheden uitgevoerd in het voorliggende project.

Op zee wordt een 66 kV-kabel aangelegd tussen platform Alpha en platform Beta.

Voor de verbinding door zee en over land zijn verschillende alternatieve kabeltracés (alternatieven genoemd) mogelijk. Een eerste verkenning naar mogelijke kabeltracés is door het Ministerie van EZK in samenwerking met regionale overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties gedaan. De uitkomsten hiervan vindt u op de website www.bureau-energieprojecten.nl ‘Verkenning aanlanding netten op zee 2030’ (onder Lopende projecten, Hoogspanning).

Participatie

De betrokkenheid van belanghebbenden is van groot belang bij het bepalen van alternatieven voor het kabeltracé, voor de keuze van het voorkeursalternatief en voor de uitwerking van het definitieve tracé. Omgevingspartijen kunnen op verschillende wijzen hun belangen, wensen en ideeën in het project kenbaar maken, zodat deze in de afwegingen meegenomen kunnen worden om tot zorgvuldige keuzes te kunnen komen.

Ons voorstel hoe we verschillende partijen willen betrekken tijdens de verschillende fasen van het project staat beschreven in het voorstel voor participatie. Dit voorstel wordt geactualiseerd bij elk belangrijk moment (mijlpaal).

Waar kunt u informatie vinden over het project en de participatie?

Het betreffende voornemen Net op zee Hollandse Kust (west Beta) en het voorstel voor participatie kunt u digitaal inzien op www.bureau-energieprojecten.nl (onder Lopende projecten, Hoogspanning).

Op papier kunt u deze stukken tijdens de reguliere openingstijden bekijken op locatie:

  • Gemeente Beverwijk, Stationsplein 48, 1948 LC Beverwijk.

  • Gemeente Velsen, Dudokplein 1, 1971 EN IJmuiden.

  • Gemeente Heemskerk, Maerten van Heemskerckplein 1, 1964 EZ Heemskerk.

Meer informatie over het project kunt u vinden op de projectwebsite www.netopzee.eu.

Hoe kunt u meedenken?

Als u wilt meedenken over het project Net op zee Hollandse Kust (west Beta), kunt u een mondelinge of schriftelijke reactie geven op het voornemen en het voorstel voor participatie. Deze reactie kunt u kenbaar maken in de periode van 22 februari 2019 tot en met 4 april 2019. In deze reactie kunt u laten weten wat u vindt van het project en het voorstel voor participatie. U kunt hierbij denken aan:

  • Vindt u dat de juiste alternatieven worden onderzocht? Heeft u nog aanvullingen?

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het uit te voeren onderzoek?

  • Kunt u zich vinden in de wijze waarop belanghebbenden uit de omgeving worden betrokken bij het proces? Welke wensen heeft u voor uw eigen betrokkenheid?

  • Is en komt er voldoende informatie beschikbaar op de manier die in het voorstel voor participatie beschreven is?

Hoe kunt u reageren?

  • Digitaal: Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur digitaal via het reactieformulier op www.bureau-energieprojecten.nl (onder Lopende projecten, Hoogspanning, NOZ Hollandse Kust [west Beta]). U kunt niet reageren via e-mail.

  • Per post door een reactie te sturen naar: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt NOZ Hollandse Kust (west Beta), Postbus 248, 2250 AE Voorschoten.

  • Mondeling: dat kan via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

Als u uw naam, postadres en e-mailadres vermeldt, kunnen wij u informeren over de voortgang van het project.

Wat gebeurt er met uw reactie?

De inventarisatie van de verschillende alternatieven voor het kabeltracé en de uitbreiding van het transformatorstation nabij Tata Steel wordt binnen vijf maanden na het publiceren van deze kennisgeving uitgevoerd. De resultaten daarvan worden vastgelegd in een (concept) Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de concept-NRD.

Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het project vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl (onder Lopende projecten, Hoogspanning, NOZ Hollandse Kust [west Beta]). Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u met Bureau Energieprojecten bellen via telefoonnummer 070 379 89 79.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de verdere ontwikkelingen? Dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief op de projectwebsite www.netopzee.eu.

Het Ministerie van EZK en TenneT gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u ze heeft achtergelaten. Ook bewaren wij uw gegevens niet langer dan nodig. U vindt meer informatie over het privacybeleid van het Ministerie van EZK op www.bureau-energieprojecten.nl.


X Noot
1

Het benodigde kavelbesluit voor de gunning van dit windpark doorloopt een aparte procedure.

Naar boven