Verkeersbesluit voor het aanwijzen van parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen in de J.F. Kennedylaan

Logo Baarn

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE BAARN,

VASTSTELLEN BEVOEGDHEID.

 

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 13 december 2016 is de teammanager Beheer Ruimte/Omgeving gemandateerd dit verkeersbesluit te ondertekenen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT.

Bij brieven van 7 februari, 22 februari, 24 mei en 25 september 2019, zijn door bewoners van de Zandvoortweg, Professor Buyslaan en de J.F. Kennedylaan verzoeken ingediend voor het plaatsen van een openbare laadvoorziening in de omgeving van deze straten.

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerwet 1994 moet een verkeerbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer is het gewenst om door middel van het plaatsen van bord E08 – Parkeren uitsluitend voor de aangegeven doelgroep – van RVV-1990 met het onderbord met daarop de tekst “uitsluitend laden elektrische voertuigen” en het markeren van twee parkeervakken de betreffende parkeervakken van de J.F. Kennedylaan, ter hoogte de overzijde van huisnummer 10 bij het laadpunt uitsluitend te bestemmen voor het opladen van elektrische voertuigen.

Elektrisch rijden is schoner en zuiniger dan rijden op fossiele brandstoffen en draagt daarmee bij aan de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale gemeente te zijn en aan een beter leefklimaat. Bovendien maakt een elektrische auto minder geluid dan een conventionele auto. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om op eigen terrein een elektrische auto te kunnen laden. Daarom zijn er openbaar toegankelijke oplaadpunten nodig. Als er voldoende laadmogelijkheden zijn, wordt het elektrisch rijden gestimuleerd en is de drempel om een elektrische auto te gaan rijden lager. Voor bezoekers aan onze gemeente is het ook belangrijk dat er een mogelijkheid is om de elektrische auto te kunnen laden. Zo wordt de drempel om Baarn te bezoeken met een volle accu lager. Bovendien worden hybride auto’s beter benut, zodat minder met fossiele brandstoffen wordt gereden.

De locatie waar de laadpaal is geplaatst voldoet aan de randvoorwaarden dat deze is gelegen op een redelijke loopafstand van het woonadres van de aanvrager en dat er geen sprake is van een dusdanige hoge parkeerdruk zodat er nog voldoende parkeercapaciteit blijft voor niet elektrische voertuigen.

OVERLEG

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met het regionaal politiekorps Utrecht.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders,

Door middel van het plaatsen van bord E08 - Parkeren uitsluitend voor de aangegeven doelgroep – van RVV-1990 met het onderbord met daarop de tekst “uitsluitend laden elektrische voertuigen” en het markeren van twee parkeervakken het betreffende weggedeelte van J.F. Kennedylaan ter hoogte van overzijde huisnummer 10, bij het laadpunt uitsluitend te bestemmen voor het opladen van elektrische voertuigen.

 

Baarn, 09-12-2019

burgemeester en wethouders van Baarn,

namens dezen,

de teammanager Beheer Ruimte/Omgeving

Dit besluit is elektronisch aangemaakt en daarom niet ondertekend.

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop het besluit is gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Baarn, Postbus 1003, 3740 BA Baarn.

In spoedeisende zaken kunnen belanghebbenden, zodra het bezwaarschrift is ingediend, de Voorzieningenrechter vragen om een voorlopige voorziening te treffen. U kunt uw verzoekschrift indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen Postbus 16005, 3500 DA, Utrecht. Houdt u er rekening mee dat hieraan kosten verbonden zijn (informatie bij de griffier van de Rechtbank op nummer 088-36 20000).

U kunt uw verzoekschrift ook digitaal bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden

Naar boven