Advies Raad van State inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur tot intrekking van enkele besluiten met betrekking tot het Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden

Nader Rapport

Den Haag, 22 november 2019

MinBuza-2019.4483-8

Aan de Koning

Nader rapport inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur tot intrekking van enkele besluiten met betrekking tot het Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 10 oktober 2019, nr. 2019002136, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde ontwerp van een algemene maatregel van bestuur rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 16 oktober 2019, nr. W02.19.0319/II, bied ik U hierbij aan.

Het ontwerp geeft de Afdeling advisering van de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen. De redactionele kanttekening van de Afdeling geeft mij aanleiding tot de volgende reactie. De intrekking van een besluit vindt plaats op dezelfde grondslag als waarop het besluit tot stand is gekomen. In dit geval brengt dat het gebruik van een zelfstandige algemene maatregel van bestuur mee. Van een nadere toelichting kan worden afgezien.

Ik moge U hierbij het ontwerpbesluit en de nota van toelichting wederom doen toekomen en U verzoeken overeenkomstig dit ontwerp te besluiten.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, S.A.M. Kaag.

Advies Raad van State

No. W02.19.0319/II

’s-Gravenhage, 16 oktober 2019

Aan de Koning

Bij Kabinetsmissive van 10 oktober 2019, no. 2019002136, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, bij de Afdeling advisering van de Raad van State ter overweging aanhangig gemaakt het ontwerpbesluit tot intrekking van enkele besluiten met betrekking tot het Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden, met nota van toelichting.

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft geen inhoudelijke opmerkingen over het ontwerpbesluit.

De Afdeling verwijst naar de bij dit advies behorende redactionele bijlage.

De Afdeling adviseert het besluit te nemen.

Gelet op artikel 26, zesde lid jo vijfde lid, van de Wet op de Raad van State, adviseert de Afdeling dit advies openbaar te maken.

De vice-president van de Raad van State, Th.C. de Graaf.

Redactionele bijlage bij het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State betreffende no.W02.19.0319/II

  • Het gebruik van een zelfstandige amvb motiveren (zie ook Ar 2.22).

Tekst zoals toegezonden aan de Raad van State: Besluit van ..... tot intrekking van enkele besluiten met betrekking tot het Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 7 oktober, nr. Min-Buza.2019.4369-12;

Gelet op artikel 89, eerste lid, van de Grondwet;

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 16 oktober 2019, nr. W02.19.0319/II);

Gezien het nader rapport van Onze Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 22 november 2019, nr. MinBuza-2019.4483-8;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

De volgende besluiten worden ingetrokken:

  • a. het Besluit Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden,

  • b. het Rechtspositiereglement Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden, en

  • c. het Bezoldigingsbesluit Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin het wordt geplaatst.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

NOTA VAN TOELICHTING

Bij de inventarisatie van regelgeving die geraakt wordt door de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren, kwamen enkele besluiten met betrekking tot het Korps van deskundigen voor de technische hulp aan ontwikkelingslanden aan het licht die reeds lang zijn uitgewerkt.

Het voornemen tot oprichting van het Korps, een ‘pool van deskundigen’, vloeide voort uit de Nota hulpverlening aan minder ontwikkelde landen 1966 (Aanhangsel II, 1968–1969, nr 6890).

Het Korps is niet echt van de grond gekomen: in de toelichting bij de rijksbegroting voor het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 1981 valt te lezen dat de doelstellingen die aan de oprichting van het korps ten grond lagen in het licht van het gewijzigde personeelsbeleid niet langer reëel bleken: ‘Besloten is derhalve het tot stand komen van het korps niet verder te bevorderen, waarbij uiteraard rekening zal worden gehouden met de belangen van de inmiddels aangestelde leden van het korps.’ (16 400 V nr 2 blz. 107–108).

Tot dusverre was verzuimd om de op het Korps betrekking hebbende besluiten in te trekken.

Het onderhavige ontwerp strekt daartoe.

Aangezien het besluit geen feitelijke veranderingen meebrengt, zal het in afwijking van het beleid inzake Vaste Verander Momenten direct na publicatie in werking kunnen treden.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,

Naar boven