Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van 13 november 2019, nr. MBO/17712761, houdende wijziging van de Regeling subsidie zij-instroom in verband met een verhoging van het subsidieplafond voor het kalenderjaar 2019

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,

Gelet op de artikelen 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies en artikel 1.3 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 4, eerste lid, van de Regeling subsidie zij-instroom wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel a wordt ‘€ 8.108.000,–’ vervangen door ‘€ 17.180.000,–’.

2. In onderdeel b wordt ‘€ 2.920.000,–’ vervangen door ‘€ 3.900.000,–’.

3. In onderdeel c wordt ‘€ 10.460.000,–’ vervangen door ‘€ 16.780.000,–’.

4. In onderdeel d wordt ‘€ 4.000.000,–’ vervangen door ‘€ 1.840.000,–’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling subsidie zij-instroom (hierna: de subsidieregeling). Na 15 oktober 2019, de sluitingsdatum van de aanvraagtermijn, is volgens de regeling bezien of er sprake is van onderuitputting bij een van de sectoren en of een verschuiving van budgetten tussen de sectoren mogelijk is. Verder komt er extra budget beschikbaar voor de regeling zij-instroom vanuit onderuitputting van andere regelingen. Enerzijds vanuit de regeling MBO instructeursbeurs en anderzijds vanuit de regeling Korte scholingstrajecten vo.

Daarnaast is er, naar aanleiding van convenantsafspraken van 1 november 2019, extra budget beschikbaar gekomen om alle aanvragen voor de subsidieregeling zij-instroom 2019 te kunnen honoreren. Het subsidieplafond wordt daarmee € 39.700.000,–. De subsidieplafonds in de subsidieregeling voor de sectoren PO en MBO worden verhoogd, omdat binnen de gestelde subsidieplafonds niet alle aanvragen kunnen worden toegekend. Het subsidieplafond voor MBO Bèta & Techniek is verlaagd, omdat er minder aanvragen zijn ingediend dan dat er budget beschikbaar is.

Het terugdringen van het lerarentekort is een beleidsprioriteit en daaraan wordt via de route van de zij-instroom een belangrijke bijdrage geleverd. De verhoging van de subsidieplafonds maakt mogelijk dat de aanvragen uit het po en mbo die wel aan de voorwaarden voldoen, maar eerder niet konden worden toegekend vanwege onvoldoende budget, nu alsnog kunnen worden toegekend.

Een concept van deze regeling is voorgelegd aan de DUO. DUO heeft aangegeven dat de regeling uitvoerbaar is. De administratieve lasten zullen niet veranderen door deze wijziging.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob

Naar boven