Wijzigen parkeerduur en het doel parkeervakken Helperpark

Logo Groningen

7748042

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord-Nederland, Dienst Regionale Operationele Samenwerking, afdeling Infrastructuur, team Verkeer over maatregel en plaatsing. Het advies is als bijlage toegevoegd.

 

Motivering

 

Op 13 december 2018 is verkeersbesluit 6964072 gepubliceerd. In dit besluit worden voor de parkeervakken aan de Helperpark ter plaatse van de Leyhoeve de duur en het doel van de vakken vastgesteld. Door voortschrijdend inzicht worden hier nu wijzigingen in gemaakt. De maatregelen worden ook weergegeven op de situatietekening in de bijlage.

 

1. In de Leyhoeve aan de Helperpark is een huisartsenpraktijk gevestigd. Bezoekers van de huisartsenpraktijk parkeren in de parkeergarage. Dat werkt over het algemeen prima. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld in spoedsituaties, kan het voorkomen dat patiënten gebruik maken van één van de kort-parkeerplekken aan de Helperpark. Deze parkeerplekken waarbij een maximale parkeerduur van 10 minuten is ingesteld zijn mede aangelegd om deze patiënten ruimte te bieden. Nu blijkt in de praktijk dat de 10 minuten die hier zijn ingesteld nét niet voldoende tijd te bieden voor de patiënten. Gezien bovengenoemde reden gaan we de maximale parkeerduur op deze locatie aanpassen naar 15 minuten  

 

2. Ter plaatse van de parkeerstrook zijn twee plekken ingericht voor elektrische deelauto’s waar geen gebruik van wordt gemaakt. Het doel van deze parkeerplekken wijzigt daarom naar:  

 

a.) Eén van de parkeerplekken wordt bij de kortparkeervakken gevoegd voor gebruik zoals benoemd in punt 1. Hiertoe wordt het E8 bord uit bijlage 1 van het RVV 1990 een plek naar voren geplaatst en wordt de tekst op het onderbord aangepast naar 5x.

b.) De andere plek wordt gereserveerd voor het opladen van elektrische auto’s. Hiertoe zal bij de parkeervakken een bord worden geplaatst, overeenkomstig model E4 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV1990), voorzien van een onderbord met de tekst “alleen voor opladen elektrische voertuigen” . 

 

Het besluit dient het volgende doel uit artikel 2, van de Wegenverkeerswet 1994:

 

- Eerste lid: het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- Derde lid:  het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik. 

Besluit

Wij besluiten voor de parkeerstrook aan de Helperpark ter plaatsen van de Leyhoeve op grond van bovenvermelde overwegingen:

1. Tot het intrekken van 2 parkeervakken specifiek voor elektrische deelauto’s door het plaatsen van bord E8 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met onderbord met de tekst “alleen voor elektrische deelauto’s” alsmede met onderbord met daarop de tekst “2 x”;

2. Tot het instellen van een extra kortparkeervak door het verplaatsen van bord E8 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanpassen van de tekst op het onderbord naar “5 x”;

3. Tot het aanpassen van de parkeerduur op het onderbord van bord E8 uit bijlage 1 van het RVV 1990. De tekst “Max. 10 minuten” wordt gewijzigd in “Max. 15 minuten” ;

4. Tot het aan wijzen van 1 parkeervak met als specifiek doel het opladen van elektrische voertuigen middels plaatsing van bord E4 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met onderbord met de tekst “alleen voor opladen elektrische voertuigen”. 

Intrekking

Voor de verkeersmaatregelen is eerder een verkeersbesluit genomen. Dit besluit is daarmee tevens een besluit tot gedeeltelijke intrekking van het besluit met kenmerk 6964072 gepubliceerd op 13-12-2018. 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op gemeente.groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Juridische Zaken, telefoon 050 367 74 83.  

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval: 

- uw naam, adres en telefoonnummer; 

- de datum waarop u het bezwaar indient; 

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee); 

- waarom u het niet eens bent met het besluit; 

- uw handtekening. 

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt. 

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen  

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen,

concerndirecteur Groningen,

namens deze,       

E.A. Tollenaar teamleider, Stadsontwikkeling

Naar boven