Wijziging Tijdelijke regeling tegemoetkoming en ondersteuning slachtoffers blootstelling chroom VI houdende stoffen defensie

7 november 2019,

Nr. BS/2019019357

De Staatssecretaris van Defensie

Gelet op artikel 115 van het Algemeen militair ambtenarenreglement en artikel 88 van het Burgerlijk ambtenarenreglement defensie;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling tegemoetkoming en ondersteuning slachtoffers blootstelling chroom VI houdende stoffen defensie wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.3 vervalt.

B

Artikel 2.1 komt te luiden:

Artikel 2.1 Recht op tegemoetkoming

  • 1. Aan de werknemer die in zijn hoedanigheid als werknemer heeft gewerkt met chroom VI houdende stoffen inclusief het bewerken van materialen waarop chroom VI houdende stoffen zijn aangebracht, wordt op zijn aanvraag een tegemoetkoming ineens verleend, indien hij:

    • a. in totaal gedurende de periode van minimaal een jaar werkzaam is geweest in een in de bijlage I omschreven functie of functies of werkzaamheden en daadwerkelijk met chroom VI houdende stoffen heeft gewerkt, zoals deze bijlage luidt ten tijde van de aanvraag;

    • b. lijdt aan een of meerdere in de bijlage II omschreven aandoeningen, zoals deze bijlage luidt ten tijde van de aanvraag;

    • c. niet eerder een bedrag heeft ontvangen in verband met blootstelling aan chroom VI houdende stoffen, dan wel een bedrag heeft ontvangen dat lager is dan € 15.000; en

    • d. meewerkt aan een geneeskundig onderzoek zoals bedoeld in artikel 3.2, derde lid, door het ABP of de door haar aangewezen personen of instellingen.

  • 2. In aanvulling op het eerste lid, onder b, geldt voor aanvragen die zijn ingediend voor 1 januari 2020, dat daarnaast onder aandoeningen, genoemd in de betreffende bijlage II, worden begrepen:

    • a. neusbijholtekanker, vallend in categorie 1; en

    • b. chroom VI gerelateerde allergische rhinitis, vallend in categorie 2.

C

In artikel 2.4 wordt in onderdeel 4 na ‘uit bijlage II’ toegevoegd: ‘zoals deze gold tot1 januari 2020’;

D

Bijlage 1. FUNCTIES bij de Tijdelijke regeling tegemoetkoming en ondersteuning slachtoffers blootstelling chroom VI houdende stoffen defensie wordt vervangen door bijlage I FUNCTIES die bij deze wijzigingsregeling als bijlage I is gevoegd.

E

Bijlage 2. AANDOENINGEN bij de Tijdelijke regeling tegemoetkoming en ondersteuning slachtoffers blootstelling chroom VI houdende stoffen defensie wordt vervangen door bijlage II AANDOENINGEN, die bij deze wijzigingsregeling als bijlage II is gevoegd.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 7 november 2019

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

TOELICHTING

Algemeen

De Tijdelijke regeling tegemoetkoming en ondersteuning slachtoffers blootstelling chroom VI houdende stoffen defensie (de coulanceregeling) voorziet in een tegemoetkoming aan degene die in de uitoefening van zijn werk voor het Ministerie van Defensie is blootgesteld aan chroom-6, waarbij aannemelijk is dat hij (mede) in verband daarmee lijdt aan een bepaalde aandoening.

De coulanceregeling wordt aangepast in verband met de totstandkoming van de Regeling uitkering chroom-6 Defensie en in verband met het RIVM-rapport over blootstelling aan chroom VI op POMS-sites van Defensie: ‘Chroom-6 op de POMS-locaties van Defensie: gezondheidseffecten en verantwoordelijkheden’.

Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Gelet op artikel 1.3, eerste lid, eindigde de termijn waarbinnen een aanvraag kon worden ingediend, op 1 maart 2017. Dit deed echter geen recht aan degenen die na de einddatum last hebben gekregen van een aandoening die mogelijk verband houdt met blootstelling aan chroom-6 bij Defensie. In de praktijk zijn aanvragen die op of na 1 maart 2017 werden ingediend, onverkort in behandeling genomen, onder toepassing van artikel 5.1. Gelet op dat artikel is de staatssecretaris bevoegd af te wijken van deze regeling indien het niet in behandeling nemen van de aanvraag zou leiden tot onbillijkheid van overwegende aard. Met het vervallen van artikel 1.3 wordt deze bestendige praktijk geformaliseerd.

De coulanceregeling blijft echter een tijdelijke regeling, in afwachting van de uitkomst van RIVM-onderzoek op andere Defensielocaties dan de POMS-sites. Zodra de uitkomst bekend is, wordt deze regeling daar op aangepast.

Artikel I, onderdelen B, C en E

RIVM-onderzoek wijst uit dat wetenschappelijke studies geen bewijs leveren dat er een verband is tussen blootstelling aan chroom-6 en het ontstaan van de volgende aandoeningen: gastro-intestinale kanker (anders dan maagkanker); neusseptumperforatie (behalve als deze is veroorzaakt door chroomzweren); chroomzweren; nieraandoeningen; (aandoeningen van blijvende aard door) immunologische aandoeningen anders dan allergisch contacteczeem; allergische astma; rhinitis; chronische longziekten anders dan COPD, longfibrose en niet-immunologisch (irritatief) beroepsastma. Om de regeling in lijn te brengen met dit onderzoek, zijn deze aandoeningen verwijderd uit bijlage II. Voor aanvragen die op of na 1 januari 2020 zijn ingediend, geven deze aandoeningen geen recht meer op een coulance-tegemoetkoming.

RIVM-onderzoek wijst uit dat er wel een dergelijk verband is bij de andere aandoeningen die in de toenmalige bijlage II stonden genoemd en daarnaast ook bij neusbijholtekanker en chroom VI gerelateerde allergische rhinitis. Bijlage II wordt daar mee aangevuld. Voor aanvragen die op of na 1 maart 2015 en 1 januari 2020, worden deze twee aandoeningen ook beschouwd als aandoeningen die in de toenmalige bijlage II zijn genoemd. De wijzigingen leiden tot het volgende.

  • Is de aanvraag ingediend tussen 1 maart 2015 en 1 januari 2020, dan geldt de oorspronkelijke coulanceregeling met de oorspronkelijke bijlagen I en II voor (oud)medewerkers die in hun werk voor Defensie zijn blootgesteld aan chroom-6 en voor de (oud)POMS-medewerkers. Daarbij wordt bijlage II geacht te zijn aangevuld met de aandoeningen neusbijholtekanker en chroom VI gerelateerde allergische rhinitis.

  • Per 4 juni 2018 geldt voor de (oud)POMS-medewerkers daarnaast de Regeling uitkering chroom-6 Defensie. De uitkering die (oud)POMS-medewerkers is verleend op grond van Regeling uitkering chroom 6 Defensie, wordt verrekend met de coulancetegemoetkoming (art. 5, vierde lid van die regeling).

  • Is de aanvraag ingediend op of na 1 januari 2020, dan geldt de gewijzigde coulanceregeling met de gewijzigde bijlagen I en II voor genoemde (oud)medewerkers. Deze gelden niet meer voor de (oud)POMS-medewerkers.

Artikel I, onderdeel D

In bijlage I zijn de POMS-sites-functies niet langer opgenomen. Ten aanzien van de functies op de POMS-sites geldt de Regeling uitkering chroom-6 Defensie.

Artikel II

De regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2020.

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

BIJLAGE I, BEHOREND BIJ DE TIJDELIJKE REGELING TEGEMOETKOMING EN ONDERSTEUNING SLACHTOFFERS BLOOTSTELLING CHROOM VI HOUDENDE STOFFEN DEFENSIE

BIJLAGE I FUNCTIES

CLSK

Monteur

Munitiedepot Alphen Riel/DELM (Galvano)

Monteur vliegtuigonderhoud

Munitiedepot Alphen Riel/DELM (Galvano) / vliegbases

Schilder

Munitiedepot Alphen Riel/DELM (Galvano) / LCW / LCKlu / DMVS / DSM / DVM / GGW schilderwerkplaats / Vliegbases

Kunststofbewerker

Munitiedepot Alphen Riel/DELM (kunststofreparatie) / vliegbases

GU monteur

LCW / LCKlu / DMVS / DSM / DVM / vliegbases

MT monteur

LCW / LCKlu / DMVS / DSM / DVM / vliegbases

Monteur vakgroep wapentechniek

LCW / LCKlu / DMVS / DSM / DVM / vliegbases

Vliegtuigplaatwerker

LCW / LCKlu / DMVS / DSM / DVM / vliegbases

Monteur GGW

GGW

Monteur Gronduitrusting

GGW

Monteur bewapening

GGW

Monteur SHORAD

GGW

Instructeur plaatwerken / schilderen / vliegtuigonderhoud

LETS

   

CLAS

Verfspuiter

Hersteleenheden / NVC / HOBKL (MCW/ECW) / Munitiebedrijf / Opleidingen OTCo / Historische verzamelingen

Gritstraler

Hersteleenheden / NVC / HOBKL (MCW/ECW) / Munitiebedrijf / Opleidingen OTCo

Onderhoudsmonteur

Hersteleenheden / NVC / HOBKL (MCW/ECW) / Munitiebedrijf / Opleidingen OTCo

Lasser/plaatwerker

Hersteleenheden / NVC / HOBKL (MCW/ECW) / Munitiebedrijf / Opleidingen OTCo

   

DMO

Hersteller wapensystemen

DMUNB KC W&M

Medewerker instandhouding munitie

DMUNB D&I

Voorman instandhouding munitie

DMUNB D&I

Voorman spuiter

DMNUB D&I

Medewerker instandhouding munitie & spuiter

DMUNB D&I

Medewerker ondersteuning instandhouding

DMNUB D&I

CZSK

Hoofdtechnicus, hoofdassistent, assistent-hoofdtechnicus

Marinebedrijf: SEWACO Materieelgroep / C41 Techniekgroep / C41 Sectie Productie / Radar EOV / BWS Productgroep/ VL Geschut

(huidige eenheid: Afdeling Maritieme Techniek / Techniekgroep sensor- en wapensystemen / Sectie productie)

1e medewerker servicecentrum, 1e medewerker / 2e medewerker p&gs

Marinebedrijf: Speciale producten / Optronica / Servicecentrum

(voormalig MEOB)

Hoofdtechnicus, hoofdassistent, assistent-hoofdtechnicus, 1e technicus, 2e technicus

Marinebedrijf: Speciale producten / Specifieke werkplaats / Missiles

(huidige eenheid: Afdeling Maritieme Techniek / Techniekgroep Speciale Producten / Sectie productie Chatham

Hoofdtechnicus, 1e technicus, 1e schilder, 1e verfspuiter, specialist oppervlaktetechniek,1e technicus verspanend, 1e technicus niet-verspanend

Marinebedrijf: Speciale producten /Specifieke werkplaats / KKW / ROM

Hoofdtechnicus / technicus / medewerker plaat- en scheepsbouw, technicus / medewerker lassen en branden

Marinebedrijf: Divisie platform /Materieelgroep CASCO / Afdeling scheepsconstructie staal

(Huidige eenheid: Afdeling Maritieme Techniek/ Techniekgroep platform / Sectie productie staal)

Vakspecialist / specialist / fijnbankmedewerker / medewerker frezer en draaier, technicus metaalspuiter, constructie

Marinebedrijf: Divisie platform / Materieelgroep systemen / Afdeling technieken Speciale producten

(huidige eenheid: Afdeling Maritieme Techniek / Techniekgroep platform / sectie productie staal)

Hoofdtechnicus / technicus / medewerker doc en applicatie

Marinebedrijf: Divisie platform / Materieelgroep CASCO / Afdeling doc en applicatie

(huidige eenheid: Afdeling Maritieme Techniek / Techniekgroep platform / sectie productie staal)

Hoofdtechnicus / medewerker plaat- en scheepsbouw, hoofdtechnicus / technicus / medewerker hout en polyester

Marinebedrijf: Divisie platform / Materieelgroep CASCO / Afdeling hout en polyester

(huidige eenheid: Afdeling Maritieme Instandhouding / Instandhoudinggroep klein boven water / sectie productie polyster)

Technicus / medewerker hout en polyester, medewerker plaat- en scheepsbouw, technicus dok en applicatie

Marinebedrijf: Divisie platform / Materieelgroep CASCO / Afdeling kleine en lichte vaartuigen

(huidige eenheid: Afdeling Maritieme Instandhouding/ Instandhoudinggroep klein boven water / sectie productie polyester)

Specialist / 1e medewerker / medewerker

Marinebedrijf: Divisie speciale producten / COBY NEUTRA

(huidige eenheid extern Defensie: VENKO)

Technicus vliegtuigconstructietechnieken, technicus oppervlaktebewerking, 1e technicus meet- en materialenonderzoek, technicus kunststoffen / houtbewerking

Marheli: Onderhoudsdienst WGOO / UE373, UE 374, UE375 en Marpat: Onderhoudsdienst MVKV

(huidige eenheid: CLSK / LCW en voormalig onderdeel van Marineluchtvaartdienst)

Militaire vliegtuigmonteurs daadwerkelijk betrokken bij vliegtuigonderhoud (verfwerkzaamheden)

Marpat: Onderhoudsdienst MVKV

(voormalig onderdeel van Marineluchtvaartdienst)

Constructietechnicus, assistent- constructietechnicus, specialist oppervlaktebehandeling

990 /PVH ONH /PLW / SCH / KNST

(huidige eenheid: CLSK / DHC / 990 SQ / Bureau Maintenance

BIJLAGE II, BEHOREND BIJ DE TIJDELIJKE REGELING TEGEMOETKOMING EN ONDERSTEUNING SLACHTOFFERS BLOOTSTELLING CHROOM VI HOUDENDE STOFFEN DEFENSIE

BIJLAGE II AANDOENINGEN

Op basis van het onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) en het daarop gebaseerde advies van december 2014 inzake chronische aandoeningen die verband kunnen houden met blootstelling aan chroom VI op de werkplek, zijn in bijlage II van de Tijdelijke regeling tegemoetkoming en ondersteuning slachtoffers blootstelling chroom VI houdende stoffen defensie, een aantal aandoeningen benoemd die mogelijk verband houden met blootstelling aan chroom VI.

In vervolg op het onderzoek van het NCvB heeft het RIVM een diepgaand wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Op basis van het RIVM-onderzoek worden de volgende aandoeningen opgenomen in de bovenliggende tegemoetkomingsregeling:

CATEGORIE 1

  • Longkanker

  • Neuskanker en neusbijholtekanker

CATEGORIE 2

  • Chroom VI gerelateerd allergisch contacteczeem

  • Chroom VI gerelateerd allergisch astma en chroom VI gerelateerde allergische rhinitis

  • Perforatie van het neustussenschot door chroomzweren

CATEGORIE 3

  • Chronische longziekten (COPD, longfibrose, niet-immunologisch (irritatief) beroepsastma)

  • Maagkanker

Naar boven