Verkeersbesluit aanwijzen individuele invalidenparkeerplaats ter hoogte van Westeinde te Kesteren

Logo Neder-Betuwe

1. Aanleiding tot het besluit

Op grond van een medisch onderzoek/advies is vastgesteld dat het noodzakelijk is dat er - op een aanvaardbare afstand - een parkeerplaats beschikbaar is ten behoeve van een inwoner, wonend in Westeinde te Kesteren. Om de beschikbaarheid van een parkeervak te kunnen garanderen, is het noodzakelijk een invalidenparkeerplaats in te richten en het gebruik hiervan te beperken tot het voertuig dat bij deze persoon in gebruik is.

In overleg met de betrokken persoon is vast komen te staan dat het tweede vak van links, ter hoogte van de speeltuin nabij Westeinde 17, hiervoor het meest geschikt is.

 

2. Overwegingen

• Situatieschets

De locatie van het betreffende vak is op bovenstaande luchtfoto weergegeven met een blauw kader.

• Noodzaak gehandicaptenparkeerplaats

De gemeente Neder-Betuwe heeft een beleidsregel voor het reserveren van gehandicaptenparkeerplaatsen vastgesteld. Het criterium parkeerdruk speelt geen rol bij de toewijzing van een gereserveerde parkeerplaats. De aanvraag voor deze gehandicaptenparkeerplaats is getoetst aan deze beleidsregel. Op grond van de beleidsregel zijn er geen redenen om de aanvraag af te wijzen.

• Verkeersbelang (artikel 2 WVW)

Om de vrijheid van verkeer van de aanvrager zoveel mogelijk te waarborgen, is het noodzakelijk dat er in de directe nabijheid van de woning geparkeerd kan worden.

Zonder het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats kan niet gegarandeerd worden dat er –op aanvaardbare loopafstand - een geschikte parkeergelegenheid gevonden wordt.

• Afweging belangen van anderen

In de bestaande jurisprudentie is de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen voor rekening van betrokkenen behoren te blijven. De Kroon formuleert als uitzondering op deze regel het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

Door het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats neemt de parkeerdruk in de omgeving licht toe. Deze toename en het belang van andere omwonenden staat echter niet in verhouding met de belangen van de aanvrager. De overige omwonenden zijn immers in staat om een grotere loopafstand naar hun auto af te leggen.

 

3. Juridische grondslag

• Verkeersbesluit vereist

Artikel 12 BABW lid a bepaalt dat voor het aanbrengen van het bord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) een verkeersbesluit noodzakelijk is.

• Uitvoeringsvoorschriften

De Uitvoeringsvoorschriften BABW bepalen dat het bord E6 in principe haaks op de weg geplaatst moeten worden, eventueel mag deze evenwijdig aan de weg geplaatst kan worden. Als de parkeerplaats is gereserveerd voor een motorvoertuig wordt een onderbord met het kenteken van dat motorvoertuig aangebracht. In voorliggende geval wordt het bord evenwijdig op de weg, aan de kopse kant van het parkeervak, geplaatst.

• Bevoegdheid

De betreffende weg is in beheer bij de gemeente Neder-Betuwe. Op grond van artikel 18 WVW zijn burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit.

 

4. Overig

• Zonale toepassing

Er is geen sprake van zonale toepassing.

• Onderborden

Er komt een onderbord, waarop het kenteken van het motorvoertuig staat, waarvoor de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd.

 

5. Overleg

• Overleg met politie

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft op - het overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover op 10 april 2019 een algemeen advies uit. Kortgezegd zijn er vanuit de politie geen bezwaren tegen het reserveren van een individuele invalidenparkeerplaats, mits wordt voldaan aan de plaatsingsvoorschriften conform het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de bebording conform Bijlage 1, RVV1990 is.

• Overleg met bevoegd gezag andere wegen

Het verkeersbesluit is niet van invloed op wegen die in het beheer zijn van andere wegbeheerders.

• Horen openbaar lichaam cq. eigenaar

De weg is in beheer en eigendom van de gemeente Neder-Betuwe. Het horen van het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg, cq. de eigenaar van de weg is dan ook niet relevant en noodzakelijk.

 

6. Bekendmaking

• Publicatie

Het verkeersbesluit wordt bekendgemaakt door middel van een publicatie in de digitale Staatscourant en wel binnen 3 weken na vaststelling van het besluit.

 

7. Inwerkingtreding en plaatsing borden

• Inwerkingtreding verkeersteken

Er is sprake van een verkeersbesluit op grond van artikel 15 lid 1 WVW. Op grond van artikel 3.40 Awb treedt dit in werking nadat het bekendgemaakt is.

• Plaatsing borden

De betreffende borden worden zo spoedig mogelijk geplaatst.

 

8. Besluit

Burgemeester en wethouders nemen op grond van het bovenstaande, het volgende verkeersbesluit:

  • a)

    In Westeinde te Kesteren ter hoogte van huisnummer 17, het tweede parkeervak van links aan te wijzen als individuele invalidenparkeerplaats en dit aan te geven middels plaatsing van het bord E6 van bijlage 1 RVV 1990.

  • b)

    Onder het bord E6 een onderbord (OB309) aan te brengen voorzien van het kenteken van het motorvoertuig waarvoor de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd.

     

9 . Mogelijkheid bezwaar en beroep

U kunt tegen dit besluit schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij de burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe, t.a.v. de commissie bezwaarschriften, Postbus 20, 4043 ZG OPHEUSDEN. U moet het bezwaarschrift op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na verzending van deze brief indienen. Vermeldt u duidelijk dat het om een bezwaarschrift gaat.

 

10 . Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Nadat u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u, ingeval van spoedeisend belang, de rechter vragen het besluit op te schorten of een voorlopige maatregel te treffen. Adres: Voorzieningenrechter te Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

 

Opheusden, 4 oktober 2019

namens burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe,

 

 

A. Oegema

medewerker verkeer

Naar boven