Regeling van de Minister van Economische Zaken en Klimaat en van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 oktober 2019, nr. WJZ 19241962, tot instelling van de Taskforce infrastructuur klimaatakkoord industrie (Regeling Instelling Taskforce infrastructuur klimaatakkoord industrie)

De Minister van Economische Zaken en Klimaat en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. minister:

Minister van Economische Zaken en Klimaat

b. adviescollege:

Taskforce infrastructuur klimaatakkoord industrie

Artikel 2

  • 1. Er is een Taskforce infrastructuur klimaatakkoord industrie.

  • 2. Het adviescollege heeft tot taak:

    • a. het identificeren en inventariseren van knelpunten in infrastructuur voor elektriciteit, warmte, waterstof, CO2 en andere vloeistoffen, gassen en grondstoffen, alsmede data, die een belemmering vormen voor het tijdig voldoen aan de afspraken uit het Klimaatakkoord, alsmede onbenutte of op korte termijn onbenutte infrastructuur,

    • b. het identificeren van voorwaarden voor het realiseren van de infrastructurele behoeften voor het opheffen van alle geïnventariseerde knelpunten,

    • c. het inventariseren van de hardheid van bedrijfsinvesteringen met betrekking tot de geïnventariseerde knelpunten, alsmede van de urgentie van het opheffen van deze knelpunten,

    • d. het adviseren van de minister met betrekking tot het opheffen van alle geïnventariseerde knelpunten,

    • e. nader onderzoek naar overige knelpunten in de infrastructuur met betrekking op verduurzaming, voor zover de minister dit onderzoek nodig acht, alsmede onderzoek naar het opheffen van deze knelpunten.

  • 3. Het adviescollege vervult deze taak onder meer door:

    • a. de inventarisering van bestaande investeringsplannen van landelijke en regionale netbeheerders en hun inzichten,

    • b. de inventarisering van inzichten van de industrie inzake de vraag waar CO2-reducerende maatregelen nodig zijn,

    • c. de inventarisering van onbenutte of op korte termijn onbenutte infrastructuur,

    • d. het betrekken van belanghebbenden, waaronder begrepen netbeheerders, industrie en decentrale overheden, en het creëren van draagvlak voor bepaalde oplossingen.

Artikel 3

Het adviescollege bestaat uit een voorzitter en twee andere leden.

Artikel 4

  • 1. Het adviescollege brengt uiterlijk voor 20 december 2019 haar schriftelijk verslag uit aan de minister voor zover het de taken betreft bedoeld in artikel 2 lid 1 onderdelen a en b.

  • 2. Het adviescollege brengt uiterlijk voor 15 maart 2020 haar schriftelijk verslag en advies uit aan de minister voor zover het de taken betreft bedoeld in artikel 2 lid 1 onderdelen c, d en e.

  • 3. De minister kan de in het eerste en tweede lid genoemde termijn verlengen bij een in de Staatscourant te vermelden besluit, doch uiterlijk tot 1 juli.

  • 4. Na het uitbrengen van de verslagen en adviezen als bedoeld in het eerste en tweede lid is het adviescollege opgeheven.

Artikel 5

  • 1. Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van het adviescollege geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

  • 2. De archiefbescheiden van het adviescollege worden na zijn opheffen of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Artikel 6

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 september 2019.

  • 2. Deze regeling vervalt met ingang van 1 juli 2020.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling instelling Taskforce infrastructuur klimaatakkoord industrie.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 oktober 2019

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

In het klimaatakkoord is de afspraak opgenomen dat de transitie van de industrie niet mag stuklopen op een gebrek aan infrastructuur. Momenteel is nog te weinig zicht op welke extra infrastructuren daarvoor nodig zijn. Partijen bij het klimaatakkoord hebben daarom afgesproken dat er een taskforce zal worden opgericht die uiterlijk eind 2019 heeft geïnventariseerd welke infrastructurele behoeftes bestaan (met name in de clusters) en die adviseert over de (voorwaarden voor) realisatie hiervan. Er is gekozen voor de inzet van een taskforce om een onafhankelijk beeld te krijgen waarbij van belang is geacht dat een taskforce tevens goed in staat de beschikbare kennis en inzichten die er bij partijen bestaan volledig en evenwichtig te benutten. Voor dergelijke vragen bestaat er geen passend gremium die een dergelijk beeld kan schetsen.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops

Naar boven