Verkeersbesluit, elektrische laadpaal, Dorpsstraat, Waardenburg

Logo West Betuwe

 

1. Aanleiding

De voormalige gemeentes Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen, per 1 januari 2019 gemeente West Betuwe, hebben deelgenomen aan de Europese openbare aanbesteding van elektrische laadpalen van de provincies Gelderland en Overijssel via een openbare Europese aanbesteding een samenwerking met een Charge Point Operator (CPO) die in Gelderse gemeenten laadpalen kan realiseren en exploiteren.

2. Motivering

Uit het oogpunt van het voorzien in de behoefte aan elektrische laadpalen besluiten wij  om twee parkeerplaatsen in de Dorpsstraat nabij huisnummer 2a in Waardenburg te realiseren alleen bestemd voor elektrische personenauto’s met gebruik van de laadpaal.

Door het toenemend gebruik van elektrische voertuigen groeit de vraag naar openbare laadpalen. Elektrisch rijden draagt bij aan een schonere lucht, minder geluidsoverlast, minder energieverbruik en een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hiermee sluit elektrisch rijden aan bij de gemeentelijke en provinciale doelstellingen op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid. De gemeente West Betuwe heeft een verzoek ontvangen tot het realiseren van een elektrische laadpaal in de Dorpsstraat nabij huisnummer 2a in Waardenburg. Dit verzoek komt uit de green deal ‘Openbare toegankelijkheid elektrische laadpalen’. E-rijders die niet beschikken over een parkeerplaats op eigen terrein zijn afhankelijk van laadinfrastructuur in de openbare ruimte. Om elektrisch rijden te stimuleren realiseert de gemeente West Betuwe een elektrische laadpaal in de Dorpsstraat in Waardenburg. Om de toegankelijkheid van deze laadpaal te waarborgen voor elektrische voertuigen besluiten wij om twee parkeerplaatsen bij de laadpaal te reserveren voor elektrische auto’s. De auto’s moeten wel gebruik maken van de laadpaal. De parkeerdruk in de omgeving laat toe dat er twee openbare parkeerplaatsen worden onttrokken.

3. Juridische grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.Het verkeersbesluit sterkt tot het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit West Betuwe 2019 van Burgemeester en Wethouders is de adviseur Verkeer en Vervoer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

5. Bekendmaking

Dit besluit wordt bekendgemaakt in de Staatscourant. Daarnaast wordt een mededeling geplaatst in het Nieuwsblad West Betuwe.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om:

  • -

    Tot het aanwijzen van twee openbare parkeerplaatsen voor het opladen van elektrisch voertuigen in de Dorpsstraat nabij huisnummer 2a in Waardenburg als parkeergelegenheid alleen bestemd voor elektrische personenvoertuigen met gebruik van de laadpaal, door het plaatsen van het bord E04 van het Regelement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 met onderbord met de tekst “Uitsluitend opladen elektrische voertuigen”;

  • -

    Een parkeerplaats direct in te richten, ter plaatse aangeduid met verkeersbord E4 uit bijlage I van het (RVV 1990) en onderbord ‘uitsluitend opladen elektrische voertuigen’;

  • -

    De tweede parkeerplaats pas in te richten als daar behoefte aan blijkt te zijn;

  • -

    Dit besluit in werking te laten treden de dag na publicatie in de Staatscourant;

  • -

    Dit besluit ter openbare kennis te brengen door publicatie in de Staatscourant, te vinden op htpp://www.officielebekendmakingen.nl/ en door vermelding op de gemeentepagina in Weekblad West Betuwe.  

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening.

 

West Betuwe, 25 september 2019

 

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van West Betuwe,

 

A. Rodenburg

Adviseur Verkeer & Verkeer

 

 

MEDEDELINGEN

In werking treding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking hiervan in de Staatscourant.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

                       

Situatie Dorpsstraat Waardenburg

Naar boven