Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 11 juli 2019, nr. WJZ/19160547, tot wijziging van de Regeling NVWA-tarieven in verband met verlaging van het tarief voor controlekosten in het kader van het Nationaal Plan Residuen Vlees

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 94 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 11, eerste lid, van de Regeling NVWA-tarieven wordt ‘€ 1,75’ vervangen door ‘€ 1,62’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 juli 2019

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

TOELICHTING

Per 1 juni 2019 zijn het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het RIKILT van Wageningen Research gefuseerd tot Wageningen Food Safety Research. Als gevolg van die fusie wijzigen per 1 augustus 2019 de tarieven van vijf categorieën retributies: Nationaal Plan Residuen vlees, Nationaal Plan Residuen melk, Nationaal Plan residuen ei, Import hoog risico van levensmiddelen, diervoeders en productveiligheid en Laboratoriumonderzoeken veterinair. De wijziging van het tarief voor het Nationaal Plan Residuen vlees leidt tot een wijziging van artikel 11 van de Regeling NVWA-tarieven. De overige wijzigingen betreffen tarieven waarbij de werkelijke kosten in rekening worden gebracht. In die gevallen vallen de werkelijke kosten lager uit.

De wijzigingen houden in dat de laboratoriumcomponent in de bovengenoemde NVWA-tarieven met ingang van 1 augustus 2019 met 10,4% wordt verlaagd. De gemiddelde tariefdaling bedraagt 6,9%. Dat levert voor het bedrijfsleven in 2019 een kostenreductie van circa € 250.000 op.

Het tarief voor de controlekosten in het kader van het Nationaal Plan Residuen vlees, per ton geslacht gewicht, bestaat voor 69,4% uit laboratoriumkosten. Dit tarief daalt met (69,4% * 10,4% =) 7,2% van € 1,75 naar € 1,62.

Deze regeling treedt in werking op 1 augustus 2019. Daarmee wordt een uitzondering gemaakt op het beleid van vaste verandermomenten voor regelgeving. De reden is dat met deze wijziging de tarieven verlaagd worden, ten behoeve van het bedrijfsleven.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven