N304 Otterlo-de Leesten; verkeersbesluit aanleg van een (brom)fietspad en realisatie van twee nieuwe bushaltes in de Gemeente Apeldoorn

Logo Gelderland

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2019-004894, 10 juli 2019

Aanleiding

De provinciale weg N304 tussen Otterlo (km 9,2) en de Leesten (km 23,3) in Apeldoorn

vormt de verbinding tussen Ede en Apeldoorn en loopt over de Veluwe via Otterlo en Hoenderloo. In de wegennetvisie van de provincie Gelderland is de N304 opgenomen als een gebiedsontsluitingsweg. De maximumsnelheid bedraagt 80 km/u. Gelijktijdig met het groot onderhoud worden maatregelen genomen om de verkeersveiligheid op deze weg te verbeteren. Zo is de provincie Gelderland van plan om een (brom)fietspad aan te leggen en zullen er twee nieuwe bushaltes worden gerealiseerd. Als wegbeheerder van de N304 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregelen een verkeersbesluit te nemen.

Beleidskaders

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 en 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;

• het geldende Algemeen reglement mandaat, Gelderland.

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Apeldoorn, vervoersmaatschappij Keolis (Syntus) en met de korpschef van de Politie Eenheid Oost-Nederland, district Noord en Oost Gelderland. Vertegenwoordigers van alle organisaties hebben een positief advies gegeven over de in te stellen maatregelen.

Zienswijzen

Op het ontwerp verkeersbesluit dat ter visie heeft gelegen van 23 mei tot en met 04 juli 2019

zijn geen zienswijzen binnengekomen.

Belangenafweging: knelpunten en maatregelen

In het kader van de trajectaanpak is een verkenning uitgevoerd. Hierbij is naast het regulier onderhoud ook gekeken naar eventuele knelpunten met als doel deze in voorkomende gevallen integraal aan te pakken tijdens het onderhoud aan de weg.

I.Kruispunt Dabbelosepad (km 16,900)

Ter hoogte van km 16,900 sluit het Dabbelosepad aan op de N304. De N304 betreft een voorrangsweg en (fiets)verkeer vanuit het Dabbelosepad dient voorrang te verlenen aan verkeer op de N304. Dit is aangegeven door het bord B6, maar haaientanden om de situatie te verduidelijken ontbreken.

II.Kruispunt N304/Brouwersweg (km 18,600)

Door het kruispuntvlak te verkleinen en de Brouwersweg haaks aan te sluiten wordt de snelheid van afslaand verkeer verlaagd. Voor verkeer vanuit de Brouwersweg wordt het zicht op de N304 vergroot. Dit verkleint de kans op ongevallen. Voor (brom)fietsers worden aan beide zijden van het kruispunt een in één richting te berijden oversteekvoorzieningen over de N304 aangebracht om meer sturing aan de verkeersafwikkeling te geven.

III.Kruispunt N304/Ossenweg (km 20,500)

Het kruispunt van de N304 met de Ossenweg voorziet in een oversteek van het recreatieve fietsnetwerk met de provinciale weg. De N304 betreft een voorrangsweg en fietsverkeer dat de N304 wil oversteken dient voorrang te verlenen aan verkeer op de N304. Om de situatie voor fietsers te verduidelijken, is het voornemen om bord B6 te plaatsen aan de oostzijde van de oversteek.

IV.Bushaltevoorziening (km 23,300)

Wandelaars maken veel gebruik van het Veluwe Transferium bij ’t Leesten als startpunt van hun wandeltocht. Om de bereikbaarheid van dit transferium te vergroten worden langs de N304 bushaltes aangelegd, direct ten zuiden van het kruispunt met de Hoenderloseweg (km 23,200). Ten behoeve van verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming halteren de bussen in haltekommen.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N304 tussen Otterlo en de Leesten in de gemeente Apeldoorn het volgende verkeersbesluit:

 

Kruispunt Harskampweg/Dabbelosepad (km 16,950)

I. door het aanbrengen van haaientanden, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990, vóór de hoofdrijbaan, overstekende (brom)fietsers te verplichten voorrang te verlenen aan bestuurders op de hoofdrijbaan.

 

Kruispunt N304 Otterloseweg/N804 Apeldoornseweg (km 17,45)

II. door het plaatsen van borden model D2 van het RVV 1990, een verplichte rijrichting rechts langs de te realiseren middengeleider ter hoogte van kilometer 17,45 in te stellen.

 

Kruispunt N304/Brouwersweg (km 18,600)

III. door het plaatsen van de borden model G12a en G12b van het RVV1990 ,bij kilometer 18,6 op de (brom)fietsaansluiting van de N304 richting de Brouwersweg, hier over 30 meter een verplicht (brom)fietspad in te stellen voor (brom)fietsers in zuidoostelijke richting.

IV. door het plaatsen van bord model G12a van het RVV1990, bij kilometer 18,6 op de (brom)fietsaansluiting van de Brouwersweg richting de N304, hier over 30 meter een verplicht (brom)fietspad in te stellen voor (brom)fietsers in noordoostelijke richting.

V. door het plaatsen van bord model B6 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden voor de (brom)fietsoversteek aan de zuidzijde van de hoofdrijbaan en door het aanbrengen van haaientanden voor de (brom)fietsoversteek aan de noordzijde van de hoofdrijbaan, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990, overstekende (brom)fietsers in zowel noordelijke als zuidelijke richting te verplichten voorrang te verlenen aan bestuurders op de hoofdrijbaan.

VI. door het aanbrengen van haaientanden voor het (brom)fietspad langs de N304, zoals bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990, (brom)fietsers komend vanuit zuidoostelijke richting verplichten voorrang te verlenen aan (brom)fietsers op het (brom)fietspad langs de N304.

VII. door het plaatsen van borden model D2 van het RVV 1990, een verplichte rijrichting rechts langs de te realiseren middengeleider ter hoogte van kilometer 18,60 in te stellen.

 

Kruispunt N304/Ossenweg (km 20,500)

VIII. door het plaatsen van het bord model B6 van het RVV 1990 vóór de hoofdrijbaan, overstekende (brom)fietsers te verplichten voorrang te verlenen aan bestuurders op de hoofdrijbaan.

 

Bushaltevoorziening (km 23,300)

IX. door het plaatsen van borden L3 (bushalte) van het RVV 1990 bij kilometer 23,200 aan beide zijden, de nieuw te realiseren haltes in het Leesten in te stellen als bushaltes.

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl -> verkeer en vervoer -> overzicht provinciale wegen -> N304: Otterlo – Apeldoorn. De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 18 juli tot en met 29 augustus ter inzage in het Activerium van de gemeente Apeldoorn, Deventerstraat 46, Apeldoorn.

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake besluitpunt I t/m IX van het verkeersbesluit.

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Gelderland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

Ina Joosten

Teammanager Asset Gebruik Wegen

 

Naar boven