NWO-Spinozapremie 2020, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Inleiding en doel

De NWO-Spinozapremie is een persoonsgerichte onderzoeksfinanciering die zich richt op de hoogste categorie in de onderzoekerspiramide. De premie is een eerbewijs en een eenmalige en unieke prijs, maar bovenal een stimulans voor verder onderzoek. Toekenning van een NWO-Spinozapremie drukt zowel waardering uit voor wat de laureaten reeds bereikt hebben als vertrouwen in wat ze in de komende jaren verder zullen bereiken. De premie wordt met ingang van 2020 uitgereikt aan een onderzoeker dan wel een team van twee à drie personen. Een beperkt aantal personen mag op uitnodiging van NWO kandidaten voordragen.

De NWO-Spinozapremie is een instrument om toponderzoek te identificeren en te honoreren op basis van een persoonsgerichte benadering. De omgeving waarin een kandidaat werkt is uiteraard ook van belang, maar de persoon staat centraal.

Wie kan voordragen

Kandidaten kunnen alleen worden voorgedragen door personen die NWO daartoe uitnodigt, onderzoekers kunnen niet zelf aanvragen. NWO stelt de volgende personen in de gelegenheid om op persoonlijke titel kandidaten voor te dragen:

  • de rectores magnifici van de Nederlandse universiteiten (elk maximaal twee voordrachten)

  • de president van de KNAW (per domein en de Jonge Akademie maximaal twee voordrachten)

  • de voorzitter van de Netherlands Academy of Technology and Innovation (maximaal twee voordrachten)

  • de voorzitter van de Stichting Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (maximaal twee voordrachten).

Wie kan worden voorgedragen

Kandidaten voor een NWO-Spinozapremie:

  • moeten in vaste dienst zijn aan een Nederlandse onderzoeksinstelling;

  • dienen gelet op de pensioengerechtigde leeftijd de volledige premie voor hun pensioen te kunnen besteden;

  • mogen niet eerder een Stevin- of een Spinozapremie hebben ontvangen.

In het kader van het exclusief houden van de Spinoza- en Stevinpremies, heeft NWO besloten een onderzoeker slechts eenmalig een dergelijke premie toe te kennen. Dit betekent dat de voordragers een keuze moeten maken voor welke van de twee premies ze een kandidaat voordragen. In het geval een kandidaat onafhankelijk door verschillende rectores/voorzitters wordt voorgedragen zal NWO contact met de indieners opnemen over de voordracht.

In de voordracht dient aan te worden gegeven tot welk wetenschappelijk cluster een kandidaat behoort: alfa/gamma, bèta of levenswetenschappen. Wanneer een kandidaat multidisciplinair onderzoek doet, kan men meerdere clusters vermelden en aangeven in welk cluster het zwaartepunt van het onderzoek ligt.

Excellent, creatief en baanbrekend onderzoek heeft een divers opgebouwde wetenschappelijk staf nodig, zodat onderwerpen vanuit verschillende perspectieven worden benaderd. NWO zet zich daarom in voor een betere genderbalans, ook om er zeker van te zijn dat de Nederlandse wetenschap al het beschikbare talent weet aan te boren. De voordragers wordt daarom van harte aanbevolen vrouwen voor te dragen.

Waarvoor kunnen kandidaten worden voorgedragen

NWO stelt per jaar maximaal 10 miljoen euro beschikbaar voor de NWO-Spinozapremie. Elke NWO-Spinozapremie bedraagt 2,5 miljoen euro. De ontvanger geniet een ruime mate van bestedingsvrijheid: aan personeel (wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk), materieel, investeringen, reis- en verblijfkosten, overkomst van buitenlandse onderzoekers, et cetera. Wel moet een beknopt bestedingsplan ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van bestuur van NWO.

De premie dient in beginsel in vijf jaar te worden besteed.

Wanneer kan aangevraagd worden

De deadline voor het indienen van voordrachten is 1 november 2019, om 14:00 uur CE(S)T.

Het opstellen van de aanvraag

Een instructie voor het opstellen van een voordracht voor een Spinozapremie is als bijlage bij deze brochure gevoegd.

Subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017 en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing.

NWO betracht en verwacht volstrekte vertrouwelijkheid bij de voordrachtsprocedure, ook tegenover de kandidaten. Indien NWO constateert dat de vertrouwelijkheid niet gewaarborgd is, behoudt NWO zich het recht voor om de voordracht te weigeren.

Per jaar kunnen maximaal vier premies worden toegewezen, waarvan niet meer dan twee premies binnen één wetenschapscluster (alfa/gamma, bèta of leven/medisch). Bij toekenning van drie of vier premies geldt als aanvulling op het bovenstaande dat een substantieel deel van het onderzoek van in elk geval één laureaat tot het cluster alfa/gamma behoort.

Het indienen van een aanvraag

De voordrachten dienen in pdf-vorm per e-mail aan NWO (spinoza@nwo.nl) te worden toegezonden. De deadline is 1 november 2019, 14.00 CET.

Procedure

Een door NWO benoemde internationale commissie maakt een selectie uit de voordrachten en adviseert de raad van bestuur van NWO over de toekenning van de NWO-Spinozapremies. De raad van bestuur neemt vervolgens een besluit op basis van het advies van de selectiecommissie.

Tot en met 30 juni 2019 is op alle bij de behandeling, beoordeling en/of besluitneming betrokken personen de NWO Gedragscode belangenverstrengeling van toepassing. Deze gedragscode wordt per 1 juli 2019 vervangen voor de nieuwe NWO Code persoonlijke belangen. Vanaf 1 juli 2019 zal de beoordelings- en besluitvormingsprocedure van deze subsidieronde derhalve worden uitgevoerd conform de NWO Code persoonlijke belangen. Meer informatie over de NWO Code persoonlijke belangen vindt u op de NWO website.

Criteria

De beoordeling en selectie van kandidaten vindt plaats op basis van past performance, aan de hand van de volgende kwaliteitscriteria:

  • Internationaal erkende topkwaliteit (weging 70%)

    Dit moet blijken uit de geleverde wetenschappelijke prestaties van de kandidaat, de invloed die hij/zij heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van het desbetreffende vakgebied (bijv. schoolvorming), resultaat in onderzoekscompetities, erkenning in de vorm van prijzen, uitnodigingen, (redactie)lidmaatschappen, et cetera.

  • Aantrekkingskracht op beginnende onderzoekers (weging 20%)

    Hierbij telt de kwaliteit van het mentorschap en coaching van beginnende onderzoekers. Tevens wordt meegewogen in welke mate de kandidaat promovendi en postdoctoraal onderzoekers uit binnen- en buitenland weet aan te trekken en te inspireren. Indien meerdere promovendi en postdoctoraal onderzoekers begeleid door de kandidaat zelf gewaardeerde onderzoekers zijn geworden, onderschrijft dat de kwaliteit van de begeleiding door de kandidaat.

  • Kennisbenutting (inclusief outreach activiteiten) (weging 10%)

    Dit moet blijken uit de relevantie van onderzoeksresultaten voor en het voorzien in de behoefte(n) van derden binnen en buiten de academische sector. Het gaat hierbij niet om het gebruik van kennis door collega-onderzoekers binnen de eigen wetenschapsdiscipline. Voor voorbeelden van kennisbenutting, zie www.nwo.nl/beleid/kennisbenutting.

Daarnaast zal duidelijk moeten zijn dat de NWO-Spinozapremie het onderzoek van de kandidaat naar verwachting nog een belangrijke stap verder zal kunnen brengen.

Aanvullend criterium voor een team

Wanneer een team van twee a drie kandidaten voorgedragen wordt, moet de meerwaarde van het team ten aanzien van de drie kwaliteitscriteria aantoonbaar groter zijn dan de individuele bijdragen van de leden van het team. De teamleden dienen complementair te zijn aan elkaar en hebben gezamenlijk meer bereikt door samen te werken dan ze op basis van hun individuele kwaliteiten bereikt zouden hebben. Daarbij hoeven de leden van het team niet per se van hetzelfde kaliber te zijn.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over NWO-Spinozapremie en deze brochure neemt u contact op met:

  • Drs. H.R. (Helga) Varwijk

  • e-mail: spinoza@nwo.nl

  • telefoon +31 (0)70 344 05 29

  • www.nwo.nl/spinoza

BIJLAGE: INSTRUCTIE VOOR HET OPSTELLEN VAN SPINOZAVOORDRACHTEN 2020

De voordrachten dienen in het Engels te worden geschreven. In de voordrachten moet duidelijk worden gemaakt op grond van welke prestaties de kandidaten zich nationaal en internationaal als toponderzoekers hebben gekwalificeerd, hoe de verwachtingen zijn voor de verdere wetenschappelijke toekomst van de kandidaten en wat het uitstralend effect van de premie zal zijn voor de onderzoeksgroep.

Om een vergelijkbare en gestroomlijnde beoordeling van de voorgedragen kandidaten te bevorderen, dienen de voordrachten in het digitale formulier te worden ingevuld en via het e-mail adres spinoza@nwo.nl te worden ingediend.

  • Download het formulier vanaf de website www.nwo.nl/spinoza (onderaan de pagina).

  • Vul het formulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en stuur het naar spinoza@nwo.nl.

De maximale omvang van de voordracht bedraagt 4 pagina’s A4, exclusief bijlagen en de algemene gegevens van de kandidaat en voordrager.

Met de voordrachten mogen geen aanbevelingsbrieven worden meegestuurd. Indien nodig zal NWO dergelijke documenten uit de voordrachten verwijderen.

Naar aanleiding van het ondertekenen van DORA (San Francisco Declaration on Research Assessment) zijn verwijzingen naar Journal Impact Factoren en H-index in de voordrachten niet toegestaan.

Het is raadzaam rekening te houden met het feit dat de selectiecommissie breed is samengesteld en een aantal leden in het algemeen ‘leek’ is op het desbetreffende vakgebied. In de eerste fase van de beoordeling is de voordracht de primaire informatiebron voor de commissie. Om een goede beoordeling te kunnen maken, zijn goed geschreven voordrachten onontbeerlijk.

De voordracht dient de volgende bijlagen te bevatten:

  • A. Een overzicht van de 10 belangrijkste publicaties, waartoe ook, gegeven de aard van het desbetreffende onderzoeksveld, internationaal erkende monografieën, bijdragen aan bundels en hoofdstukken van boeken mogen worden gerekend. Voor elke publicatie wordt de kwalitatieve wetenschappelijke en maatschappelijke impact en de specifieke bijdrage van de kandidaat aan deze publicaties kort beschreven.

  • B. Overzichten van:

    • promovendi begeleid als hoofdpromotor sinds full professorship inclusief (indien bekend) waar de promovendi nu werkzaam zijn

    • perioden in buitenland langer dan half jaar

  • C. Aantallen output, gestructureerd conform indeling Standard Evaluation Protocol (SEP) 2015-2021, waaronder: refereed articles, non-refereed articles, books, book chapters, conference papers.

  • D. Een recent CV.

Naar boven