Ontheffing voor Swedish Air Force Historic Flight van het verbod vluchten uit te voeren met luchtvaartuigen die niet zijn voorzien van een geldig bewijs van luchtwaardigheid

11 juni 2019

Nr. MLA/103/2019

De Minister van Defensie,

Handelende na overleg met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

gelet op artikel 3.21, eerste lid, van de Wet luchtvaart;

Besluit:

Artikel 1

Aan de Swedish Air Force Historic Flight wordt ontheffing verleend van de verbodsbepaling van artikel 3.8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet luchtvaart ten behoeve van het uitvoeren van vluchten binnen het vluchtinformatiegebied (FIR) Amsterdam met luchtvaartuigen die niet zijn voorzien van een geldig Nederlands bewijs van luchtwaardigheid.

Artikel 2

De ontheffing, bedoeld in artikel 1, is van toepassing op de volgende typen luchtvaartuigen van het merk Saab:

  • a. J35J Draken, met registratienummer SE-DXP;

  • b. SK37 Viggen, met registratienummer SE-DXN.

Artikel 3

De ontheffing, bedoeld in artikel 1, geldt alleen voor vluchten via en in het Nederlands rechtsgebied op dinsdag 11 juni 2019 tot en met maandag 17 juni 2019 ten behoeve van de Luchtmachtdagen 2019 op Vliegbasis Volkel.

Artikel 4

De ontheffing, bedoeld in artikel 1, wordt voorts verleend onder de volgende voorwaarde:

de door de luchtvaartautoriteit van het land van inschrijving afgegeven bewijzen van luchtwaardigheid behouden hun geldigheid gedurende de looptijd van deze beschikking.

Artikel 5

Een afschrift van deze beschikking is, in aanvulling op een bewijs van inschrijving, een geldig bewijs van luchtwaardigheid van het land van inschrijving en een verzekeringsbewijs aan boord van de in artikel 2 genoemde luchtvaartuigen aanwezig.

Artikel 6

Deze beschikking treedt in werking met ingang van dinsdag 11 juni 2019 en vervalt per maandag 17 juni 2019.

De Minister Van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, Dienstencentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

De Swedish Air Force Historic Flight wil op vrijdag 14 juni 2019 en op zaterdag 15 juni 2019 deelnemen aan de airshow tijdens het CLSK evenement Luchtmachtdagen 2019 met als titel: “Wij zijn de Luchtmacht”. De luchtvaartuigen beschikken over een Zweeds bewijs van luchtwaardigheid (BvL) en niet over een in Nederland geldig BvL.

De ex-militaire luchtvaartuigen zijn geregistreerd in het luchtvaartregister van Zweden en vallen als zodanig onder het toezicht van de luchtvaartautoriteit van Zweden. Als ex-militaire luchtvaartuigen komen zij niet in aanmerking komen voor een bewijs van luchtwaardigheid (BvL) conform ICAO- of EASA-normen.

Binnen het vluchtinformatiegebied (FIR) Amsterdam is het op grond van artikel 3.8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Wet luchtvaart verboden een vlucht uit te voeren met een luchtvaartuig dat niet is voorzien van een geldig BvL, tenzij hiertoe door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat of de Minister van Defensie een ontheffing is verleend op grond van artikel 3.21 van de Wet luchtvaart. De Minister van Defensie kan ambtshalve ontheffing verlenen wanneer door bijzondere omstandigheden de regels in redelijkheid geen toepassing kunnen vinden en de veiligheid van het luchtverkeer met het verlenen van een ontheffing niet in gevaar wordt gebracht. In onderhavig geval doet zich een dergelijke bijzondere omstandigheid voor. Het gaat in dit geval slechts om een eenmalig verzoek met een zeer beperkte reikwijdte, namelijk het verzoek om twee overvluchten over Nederland uit te mogen voeren met twee ex-militaire historische luchtvaartuigen.

Omdat de ex-militaire luchtvaartuigen niet in aanmerking komen voor een ICAO- of EASA-BvL, kunnen zij enkel op basis van een ontheffing een overvlucht uitvoeren binnen de FIR Amsterdam. Derhalve is door de Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit besloten om namens de Minister van Defensie ontheffing te verlenen.

Het toepassingsbereik van de ontheffing is beperkt tot de deelname van de airshow op vliegbasis Volkel ten behoeve van de Luchtmachtdagen 2019.

De ontheffing is na overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verleend, gezien het feit dat het om ex-militaire luchtvaartuigen gaat. In dit kader hebben de MLA en de ILT vastgesteld dat de ontheffingverlening en het toezicht op de naleving van onderhavige beschikking onder verantwoordelijkheid van de MLA vallen.

Naar boven