Regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, houdende sluiting van het luchtruim boven de gemeente Amersfoort in verband met Koningsdag 2019 (Regeling tijdelijke sluiting luchtruim Koningsdag 2019)

ILT 2019 / 17151

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 5.10, eerste lid, van de Wet luchtvaart;

BESLUIT:

Artikel 1

In deze regeling wordt verstaan onder:

burgerluchtverkeer:

alle luchtvaartactiviteiten van burgerluchtvaartuigen met inbegrip van modelluchtvaartuigen en op afstand bestuurde luchtvaartuigen;

FL:

vliegniveau (flightlevel)

NM:

nautische mijlen.

Artikel 2

  • 1. Burgerluchtverkeer is om redenen van openbare orde en veiligheid verboden in het volgende gebied:

    Amersfoort, een cirkelvormig gebied met een straal van 3700 meter (2 NM) om het punt met de coördinaten 52°09’21”N en 005°23’7”E, vanaf de grond tot vliegniveau 55 (FL055), zoals weergegeven op de kaart die is opgenomen als bijlage 1 bij deze regeling, op zaterdag 27 april 2019 van 09:00 uur tot 16:00 uur plaatselijke tijd.

  • 2. Het verbod, bedoeld in het eerste lid, is niet van toepassing op:

    • a. het vervoer van ZM Koning Willem-Alexander of leden van zijn familie;

    • b. vervoer van een traumateam bij spoedeisende hulpverlening of op vervoer van slachtoffers (HEMS);

    • c. zoek- of reddingsacties (SAR).

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 27 april 2019 en vervalt met ingang van 28 april 2019.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling tijdelijke sluiting luchtruim Koningsdag 2019.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en van de inhoud van deze regeling zal mededeling worden gedaan in de luchtvaartpublicaties.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

BIJLAGE 1

Luchtruimsluiting Koningsdag 2019

Luchtruimsluiting Koningsdag 2019

TOELICHTING

Op zaterdag 27 april 2019 bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, vergezeld door verschillende andere leden van de Koninklijke familie, de gemeente Amersfoort in het kader van Koningsdag 2019.

Op verzoek van de vierhoek, die de werkwijze Nationale Evenementen volgt voor het inzichtelijk maken van risico’s, is besloten om gezien de openbare orde en de veiligheid rondom dit bezoek, tijdelijke beperkingen op te leggen aan het gebruik van het luchtruim.

De toegankelijkheid van het luchtruim boven en in de onmiddellijke omgeving van de gemeente Amersfoort wordt beperkt door middel van het sluiten van het luchtruim boven deze gemeente voor burgerluchtverkeer, inclusief modelluchtvaartuigen en op afstand bestuurde luchtvaartuigen (zgn. drones) op de in de regeling genoemde datum en tijd.

Luchtvaartuigen die worden ingezet voor het vervoer van de leden van het Koninklijk familie, uitoefening van politietaken, spoedeisende hulpverlening en zoek- en reddingsacties zijn uitgezonderd van het verbod. De helikopters van de politie staan niet in de opsomming van de uitzonderingen omdat deze niet onder het begrip burgerluchtvaartuigen vallen.

Het gebied sluit bovenin aan op het voor VFR-verkeer verboden luchtruim dat wordt gebruikt voor verkeersvluchten van en naar Schiphol. De nationale politie zorgt voor toezicht en handhaving van het gesloten luchtruimdeel.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven