Besluit van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 Wegenverkeerswet 1994 betreffende het aanpassen van de parkeerschijfzone (blauwe zone) op de Emmalaan te Alphen aan den Rijn.

Logo Alphen aan den Rijn

De gemeente moet als wegbeheerder een verkeersbesluit nemen bij het plaatsen of verwijderen van sommige verkeerstekens. In het verkeersbesluit wordt afgewogen waarom verkeerstekens worden geplaatst of verwijderd.

 

Inleiding

De Emmalaan is een erftoegangsweg binnen de bebouwde kom. Hier geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Ten hoogte van nummers 1 tot en met 9 is een parkeerschijfzone (blauwe zone) aanwezig. Deze is reeds ingesteld om de doorstroom bij de winkels in deze straat te bevorderen. Echter is de situatie veranderd: er is nu alleen nog een kapper gepositioneerd. De tijdsbeperking uit de parkeerschijfzone past dan ook niet langer bij de behoefte uit de omgeving. Daarom is de gemeente voornemens om op bovengenoemde locatie de tijden uit de parkeerschijfzone aan te passen.

De huidige tijdsbeperking van deze zone is:

maandag tot en met zaterdag, tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

Deze zal worden aangepast naar:

dinsdag tot en met zaterdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Hierbij is in het achterhoofd gehouden dat veel winkels op maandag gesloten zijn of later opengaan.

Tevens zal deze zone worden verkleind naar drie parkeerplaatsen. Hierdoor kunnen de overige parkeerplaatsen voor andere doeleinden worden gebruikt, maar wordt er nog steeds in de behoefte voorzien van bezoekers die kort gebruik willen maken van een parkeerplaats. De maximale parkeerduur van twee uur blijft ongewijzigd.

 

Belangenafweging

Door het college is afgewogen of het aanpassen van de parkeerschijfzone voor anderen tot onredelijke gevolgen leidt. Dit is niet het geval. Door het aanpassen van de tijdsbeperking staat de bruikbaarheid van de weg centraal. Hierbij is rekening gehouden met de behoefte vanuit de omgeving, waarbij er een balans is gevonden tussen kort- en langparkeerders. Daarnaast blijven er door het aanwijzen van enkel drie parkeerplaatsen met een tijdsbeperking nog voldoende parkeerplaatsen beschikbaar voor andere doeleinden. Zo vindt er een betere verdeling plaats van de parkeercapaciteit. Op deze manier wordt de vrijheid van het verkeer dus zoveel mogelijk gewaarborgd.

 

Overleg

Er heeft conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) overleg plaatsgevonden met de door de korpschef van de nationale politie daartoe gemachtigde verkeersadviseur. Deze gaat akkoord met dit besluit.

BESLUIT

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

op grond van artikel 15 en artikel 18, eerste lid, onder d, Wegenverkeerswet 1994;

gelet op voorgaande overwegingen en tevens gelet op het bepaalde in 12 en artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer in verband met artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

besluiten tot:

het aanpassen van het onderbord naar “dinsdag tot en met zaterdag, van 9.00 uur tot 17.00 uur" onder het bestaande bord E10 (parkeerschijfzone), met een tijdsbeperking van twee uur op drie parkeerplaatsen nabij Emmalaan 5.

 

De in dit besluit genoemde borden zijn opgenomen in bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en worden weergegeven in de bijgevoegde bebordingstekening.

 

 

 

 

Alphen aan den Rijn,

Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,

De teamleider Beleid en Regie van de afdeling Beheer Openbare Ruimte,

R. de Jong

Dit besluit zal door publicatie in de Staatscourant, zie www.officielebekendmakingen.nl, bekend worden gemaakt. Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit volgens de artikelen 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de openbare bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 13, 2400 AA te Alphen aan den Rijn.

Naar boven