Convenant inzake de samenwerking tussen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

De Directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

en

de Hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)

Overwegende dat de AIVD en de IND bij de goede uitvoering van hun wettelijke taken belang hebben de beschikking te kunnen hebben over gegevens waarover de andere partij vanwege zijn taakuitvoering beschikt en partijen deze gegevens aan elkaar wensen te verstrekken,

Gelet op de daarvoor geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder de Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten 2017, de Vreemdelingenwet 2000 en de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003,

komen het volgende overeen:

Artikel 1 Samenwerking

  • 1. De AIVD kan in het kader van de goede taakuitvoering gegevens verstrekken aan de IND als die van belang kunnen zijn voor de uitvoering van de taken ingevolge de Vreemdelingenwet 2000 of de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003.

  • 2. De IND kan gegevens verstrekken aan de AIVD als die van belang kunnen zijn bij de uitvoering van de taken ingevolge de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017.

  • 3. In verband met bovenstaande verstrekkingen kan overleg plaatsvinden met de bij de AIVD tewerkgestelde IND-liaisons, die aanspreekpunt zijn voor de goede uitvoering van dit convenant en in dit kader tevens belast zijn met de uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017.

Artikel 2 Ambtsberichten

  • 1. Verstrekking van persoonsgegevens door de AIVD aan de IND vindt plaats door middel van een schriftelijk ambtsbericht, als de IND op basis van het uitgebrachte ambtsbericht een maatregel kan treffen.

  • 2. Op verzoek van de IND kan de AIVD naslag doen om te bezien of de AIVD reeds beschikt over gegevens die voor de uitvoering van de taken ingevolge de Vreemdelingenwet 2000 of de Rijkswet op het Nederlanderschap 2003 van belang zijn.

  • 3. In verband met het in voorgaande lid bepaalde zullen gegevens die van belang kunnen zijn voor de taakuitvoering van de IND door de AIVD binnen tien werkdagen of zoveel eerder als mogelijk is door middel van een ambtsbericht aan de IND worden verstrekt. Als het voornemen bestaat om een ambtsbericht uit te brengen, maar dit ambtsbericht niet binnen tien werkdagen kan worden uitgebracht, wordt de IND-liaison hiervan binnen uiterlijk deze tien dagen in kennis gesteld.

  • 4. De door de AIVD voorgestelde tekst van een aan de IND uit te brengen ambtsbericht wordt vooraf ter inzage gegeven aan de IND-liaison, opdat door de IND-liaison beoordeeld kan worden of de te verstrekken informatie bruikbaar is voor de IND dan wel aanpassing wenselijk is.

  • 5. Aan de door de Hoofddirecteur van de IND aangewezen medewerkers, die niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het ambtsbericht, wordt desgevraagd ten kantore van de AIVD inzage verleend in de aan het ambtsbericht ten grondslag liggende gegevens.

Artikel 3 Uitvoering van het convenant

  • 1. De hoofden van beide diensten dragen zorg voor een goede en zorgvuldige uitvoering van dit convenant.

  • 2. Door of namens de hoofden van beide diensten vindt periodiek overleg plaats over de uitvoering van dit convenant en de uitwisseling van informatie.

  • 3. Met inachtneming van de bepalingen van dit convenant kunnen per onderwerp door de hoofden van beide diensten goed te keuren nadere uitvoeringsplannen worden opgesteld.

Artikel 4 Wijziging van het convenant

  • 1. Elke partij kan aan de andere partij verzoeken het convenant op onderdelen te wijzigen.

    De door te voeren wijziging behoeft de instemming van beide partijen.

  • 2. Elke partij kan het convenant met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden schriftelijk opzeggen.

Artikel 5 Inwerkingtreding

  • 1. Dit convenant bevat een niet openbare bijlage.

  • 2. Het convenant met de bijbehorende bijlage treedt in werking met ingang van de dag nadat het door beide partijen is ondertekend en vervangt het convenant uit 2013.

Zoetermeer, 7 maart 2019

De Directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, H.W.M. Schoof

Zoetermeer, 7 maart 2019

De Hoofddirecteur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, A. van Berckel-van de Langemheen

Naar boven