Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Twente ten behoeve van oefening Orange Bull II

8 maart 2019

Nr. MLA/040/2019

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van de commandanten 336 squadron en Korps commandotroepen van 17 december 2018;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van HALO/HAHO (High Altitude Low Opening/High Altitude High Opening) parachutesprongen bij daglicht en duisternis tijdens oefening Orange Bull wordt als oefengebied het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Twente aangewezen, begrensd door de volgende coördinaten en hoogte:

    TGB Twente

    een cirkelvormig gebied met een straal van acht (8) nautische mijlen met als middelpunt coördinaat 52°21'35.066" N 006°52'59.492"E exclusief Duits luchtruim, van grondniveau tot FL 195 (zie figuur).

  • 2. Het TGB Twente, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op de hieronder genoemde dagen en tijdstippen:

    Week 14:

    donderdag 4 april 2019 van 11:00 uur tot 12:00 uur lokale tijd;

    donderdag 4 april 2019 van 15:00 uur tot 16:00 uur lokale tijd;

    donderdag 4 april 2019 van 20:30 uur tot 21:30 uur lokale tijd;

    vrijdag 5 april 2019 van 11:00 uur tot 12:00 uur lokale tijd;

    vrijdag 5 april 2019 van 15:00 uur tot 16:00 uur lokale tijd.

    TGB Twente

    TGB Twente

Artikel 2

Voor het gebruik van het TGB Twente gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere vluchten dan de bij oefening betrokken vluchten in het TGB is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van MilATCC Schiphol en tevens van de aeronautical station operator van Twente Airport, indien deze vluchten van of naar Twente Airport gaan;

  • b. de aan de oefening deelnemende gezagvoerder en gezagvoerders van vluchten als genoemd in onderdeel a, dienen radiocontact te hebben met MilATCC Schiphol voor het binnenvliegen van het in artikel 1, eerste lid, genoemde TGB en dienen te voldoen aan de voorwaarden, gesteld door de genoemde LVL-instantie; indien er gecoördineerde vluchten van luchtvaartuigen plaatsvinden die van of naar Twente Airport gaan, dient tevens te allen tijde contact mogelijk te zijn tussen uitvoerende eenheid, MilATCC Schiphol en de aeronautical station operator van Twente Airport;

  • c. tijdens het vliegen binnen het TGB dient de aan de oefening deelnemende gezagvoerder gebruik te maken van een SSR-transponder met mode S of modes A en C;

  • d. de bij het valschermspringen betrokken vlucht wordt uitgevoerd conform instrumentvliegvoorschriften;

  • e. de daadwerkelijke activering en de-activering van het TGB zal vooraf worden gemeld aan de supervisor MilATCC Schiphol, die vervolgens de supervisor LVNL zal informeren.

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking levert een strafbaar feit op.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van donderdag 4 april 2019 en vervalt met ingang van zaterdag 6 april 2019.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze, De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

In week 14 van 2019 vindt een parachutespringoefening plaats, waarbij valschermsprongen bij duisternis zullen worden uitgevoerd. Ter bescherming van deze bijzondere activiteit in de lucht wordt in verband met de veiligheid in de lucht het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Twente ingesteld gedurende bekendgemaakte dagen en tijdstippen.

Luchtvaartuigen in gebruik bij de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart en luchtvaartuigen ten behoeve van HEMS- en SAR-vluchten mogen het tijdelijke gebied met beperkingen binnenvliegen na toestemming van het MilATCC Schiphol. Dit geldt tevens voor luchthavenluchtverkeer van en naar Twente Airport dat minimaal 24 uur van tevoren is aangemeld.

Naar boven