Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 11 maart 2019, nr. 2504668, houdende aanwijzing van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO als keuringsdienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (Aanwijzingsbesluit TNO als keuringsdienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid)

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Gelet op artikel 16, tweede lid, van het Besluit onderzoek in een geautomatiseerd werk,

Besluit:

Artikel 1

Als keuringsdienst als bedoeld in artikel 16, tweede lid, van het Besluit onderzoek in een geautomatiseerd werk wordt aangewezen de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO.

Artikel 2

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit TNO als keuringsdienst van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt op 1 maart 2022.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 maart 2019

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Bij de uitvoering van de bevoegdheid die in de Wet computercriminaliteit III1 is toegekend aan de officier van justitie om te bevelen dat een opsporingsambtenaar heimelijk en op afstand een geautomatiseerd werk, dat in gebruik is bij een verdachte, binnendringt en hierin onderzoek doet, kan een technisch hulpmiddel worden gebruikt. Dit technisch hulpmiddel moet betrouwbaar, integer en herleidbaar bewijs vergaren en dient daarom conform hoofdstuk 6 van het Besluit onderzoek in een geautomatiseerd werk te worden gekeurd door een keuringsdienst. Artikel 16, tweede lid, van dit Besluit bepaalt dat de minister één of meer andere organisaties dan een onderdeel van de Landelijke eenheid van de politie kan aanwijzen als keuringsdienst.

Met onderhavig besluit wordt de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO aangewezen als keuringsdienst als bedoeld in artikel 16, tweede lid, van het Besluit onderzoek in een geautomatiseerd werk.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

Wet van 27 juni 2018 tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering in verband met de verbetering en versterking van de opsporing en vervolging van computercriminaliteit (computercriminaliteit III) (Stb. 322).

Naar boven