Aanwijzing van de Minister voor Medische Zorg, van 12 maart 2019, kenmerk 1493202-187870-PZO op grond van artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidzorg inzake het vrijgeven van tarieven van eerstelijnsdiagnostiek in de medisch specialistische zorg

De Minister voor Medische Zorg,

Gelet op artikel 7 van de Wet marktordening gezondheidszorg:

Na op 18 december 2018 schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg over het voornemen een aanwijzing te geven aan de Nederlandse Zorgautoriteit inzake de wijziging tariefsoort eerstelijnsdiagnostiek (Kamerstukken II 2018/19 33 578 nr. 59);

Besluit:

Enig artikel

De NZa hanteert per 1 januari 2020 vrije tarieven, als bedoeld in artikel 50, eerste lid, onderdeel a, van de Wet marktordening gezondheidszorg voor de eerstelijnsdiagnostiek in de medisch specialistische zorg.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

TOELICHTING

Op 10 december 2018 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de signalering tarieven medisch-specialistische zorg uitgebracht. Uit deze signalering bleek, dat voor eerstelijnsdiagnostiek in de medisch specialistische zorg maximumtarieven als instrument niet meer noodzakelijk zijn en overbodige administratieve lasten veroorzaken. Een vrij tarief biedt daarnaast meer mogelijkheden om extra service van medisch specialisten te bekostigen. Het kan bijdragen aan dat patiënten eerder de juiste zorg op de juiste plek ontvangen.

Zoals in de voorhangbrief aangekondigd, geef ik de NZa hierbij de opdracht om de maximumtarieven voor deze zorg te vervangen door vrije tarieven in de medisch specialistische zorg, met uitzondering van de trombosezorg.

De Minister voor Medische Zorg, B.J. Bruins

Naar boven