RIJKSWATERSTAAT - ONTWERP-VERKEERSBESLUIT - VERZORGINGSPLAATSEN MOLENHEIDE EN RAAKEIND RIJKSWEG 58 IN GILZE EN RIJEN

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Noord-Brabant

Het instellen van een 30 km/h-zone op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen

 

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

BESLUIT

Het instellen van een 30 km/h-zone op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind, gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen, door middel van het plaatsen van de navolgende verkeerstekens van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990:

- verkeersbord A1 (maximumsnelheid 30 km/h);

- verkeersbord A2 (einde maximumsnelheid 30 km/h);

- verkeersbord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

- verkeersbord C2 (eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee);

- verkeersbord C4 (eenrichtingsweg);

- verkeersbord C7 (gesloten voor vrachtauto's);

- verkeersbord E1 (parkeerverbod);

- verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats);

- verkeersbord E8 (parkeergelegenheid alleen bestemd voor de voertuigcategorie of groep voertuigen die op het bord is aangegeven);

en de volgende verkeerstekens op het wegdek:

- voetgangersoversteekplaatsen;

- haaietanden.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Aanvraag

Op 15 oktober 2018 is een aanvraag ontvangen van district West van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, waarin wordt gevraagd om een verkeersbesluit te nemen tot het instellen van een 30 km/h-zone op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind, gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen.

De aanvraag is geregistreerd onder nummer RWSZ2018-00015600.

1. Wettelijke basis

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna Wvw) dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW) opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wvw ben ik bevoegd dit besluit te nemen.

 

2. Doel

De verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind zijn gelegen aan de rechter- en linkerzijde van rijksweg 58 tussen km 49,900 en km 50,600 in de gemeente Gilze en Rijen.

Op deze verzorgingsplaatsen staan op dit moment verkeersborden en zijn wegmarkeringen aangebracht waarvoor in het verleden geen verkeersbesluit is genomen. Daarnaast staan enkele verkeersborden niet op de juiste plaats of zijn overbodig.

Rijkswaterstaat gaat op beide verzorgingsplaatsen de 30 km/h-zone herinrichten, zodat een veilige en doelmatige afwikkeling en geleiding van het wegverkeer plaats gaat vinden op beide verzorgingsplaatsen.

Een duurzaam veilig en vergevingsgezinde verkeersstructuur vormt hierbij het uitgangspunt. Vooral de overgang tussen weginfrastructuur en het verblijfsgebied op de verzorgingsplaat is van groot belang. Een combinatie van bebordings- en markeringsmaatregelen moet de weggebruiker attent maken op deze overgang. Daarnaast sluit een 30 km/h-zone op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind aan bij een Duurzaam Veilige inrichting van de verzorgingsplaats, zoals vastgelegd in de Richtlijn Verzorgingsplaatsen 2010.

3. Motivering

Vanwege de doelstellingen, zoals die in de Wvw in artikel 2 zijn aangegeven, is het vanuit:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

    gewenst om een 30 km/h-zone in te stellen op de verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind door middel van het plaatsen van de volgende verkeerstekens van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990:

- verkeersbord A1 (maximumsnelheid 30 km/h);

- verkeersbord A2 (einde maximumsnelheid 30 km/h);

- verkeersbord B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg);

- verkeersbord C2 (eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee);

- verkeersbord C4 (eenrichtingsweg);

- verkeersbord C7 (gesloten voor vrachtauto's);

- verkeersbord E1 ((parkeerverbod);

- verkeersbord E6 (gehandicaptenparkeerplaats);

- verkeersbord E8 (parkeergelegenheid alleen bestemd voor de voertuigcategorie of groep voertuigen die op het bord is aangegeven);

en de volgende verkeerstekens op het wegdek:

- voetgangersoversteekplaatsen;

- haaietanden.

 

De belangen van Rijkswaterstaat, te weten het beschermen van het waterstaatswerk en het verzekeren van een doelmatig en veilig gebruik van dat werk, zijn voldoende gewaarborgd.

 

4. Wegtraject

De verkeersborden en de wegmarkeringen zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening: 30 km/h-zone verzorgingsplaatsen Molenheide en Raakeind.

Het betrokken weggedeelte is in beheer bij het Rijk en is gelegen in de gemeente Gilze en Rijen.

 

GEVOLGDE PROCEDURE

Dit verkeersbesluit volgt de procedure van Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Het ontwerp-verkeersbesluit is gepubliceerd in de digitale Staatscourant van 20 maart 2019 en op 20 maart 2019 in het weekblad Gilze en Rijen. Het ontwerp-verkeersbesluit ligt ter inzage vanaf 21 maart 2019.

Belanghebbenden kunnen tot en met 1 mei 2019 schriftelijk of mondeling zienswijzen over onderhavig ontwerp-verkeersbesluit indienen.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie Regionale Eenheid Zeeland - West-Brabant.

 

's-Hertogenbosch, 20 maart 2019

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

namens deze,

hoofd Vergunningverlening Rijkswaterstaat Zuid-Nederland,

P.A.M. Smeets

MEDEDELINGEN

Inzien stukken en indienen zienswijze

 

Het ontwerp-verkeersbesluit met de daarbij behorende tekening, ligt vanaf 21 maart 2019 tot en met 1 mei 2019 voor een ieder ter inzage bij:

- het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Zuidwal 58 te 's-Hertogenbosch;

- het gemeentehuis van de gemeente Gilze en Rijen, Raadhuisplein 1 te Rijen.

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende, gedurende een periode van zes weken vanaf de dag waarop het ontwerp-verkeersbesluit ter inzage is gelegd, schriftelijk of mondeling zijn zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit naar voren brengen. Een gemotiveerde zienswijze moet worden gericht aan Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, afdeling Vergunningverlening, ter attentie van mevrouw Bakelaar, postbus 2232, 3500 GE te Utrecht. Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kan een afspraak worden gemaakt via het telefoonnummer 06 52 57 12 61.

 

Naar boven