Aanwijzen van een locatie ten behoeve van het laden van elektrische auto’s ter hoogte van LC van der Vlugtstraat 11

Logo Almere

Steller: H. Bakkum

Afdeling: Stadsruimte

Nummer: 6076773

Datum: 18 oktober 2018

Gelet op: De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Overwegende: Voor elektrisch vervoer is een netwerk van oplaadpunten noodzakelijk. Deze laadpalen worden op aanvraag van particulieren geplaatst. Aanvragers willen graag de mogelijkheid hebben hun elektrische auto op te laden in de buurt van de woning. De locatie zoals deze door medewerkers van de gemeente Almere is aangegeven, is weergegeven in de bijlage.

Bij het bepalen van een locatie voor een oplaadpunt is een goede afweging van verschillende zaken van belang. Uitgangspunt is dat het laadpunt binnen 25m. van het hoofdelektriciteitsnet af dient te liggen, omdat bij grotere afstand extra aansluitkosten gemaakt worden. De gekozen locatie is akkoord bevonden om één of meerdere van de volgende redenen:

• de locatie is op acceptabele loopafstand van de aanvrager(s) (binnen 250m.);

• het betreft een zichtbare locatie, bij voorkeur op de hoek van twee straten;

• er zijn voldoende parkeervakken in de straat;

• op de betreffende locatie zal regelmatig een elektrische auto’s staan;

• de locatie past goed in het op te bouwen netwerk van oplaadpunten;

• auto’s kunnen hier voor langere tijd staan;

• aanvrager heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein of is in het bezit van meerdere elektrische voertuigen.

Voor de locatie geldt dat het oplaadpunt een veilige, verlichte plaats heeft gekregen. Dit verkeersbesluit heeft tot doel twee parkeervakken aan te wijzen waar alleen elektrische auto’s mogen opladen, bij nieuwe aanvragen in de buurt is het voornemen om een verkeerbesluit voor het aangrenzende parkeervak te nemen. Dit is nodig om het opladen van de elektrische auto’s in de openbare ruimte op een veilige manier te faciliteren, zonder dat er op een hinderlijke manier elektrische snoeren over de openbare weg liggen.

Besluitverplichting: Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

Uit het oogpunt van:

  • -

    het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik;

  • -

    het verbeteren van de luchtkwaliteit;

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Is het gewenst om: Voor de laadpaal voor elektrische auto’s ter hoogte van LC van der Vlugtstraat 11.

twee parkeerplaatsen aan te wijzen voor het opladen van een elektrische auto. De aanwijzing van de parkeerplaats zal bewerkstelligd worden door het plaatsen van het verkeersbord E04 met het onderbord “uitsluitend opladen van elektrische voertuigen”.

Gehoord Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de Politie Midden Nederland.

Financiën Het plaatsen van het laadpunt wordt uitgevoerd door de betreffende contractpartner van de gemeente Almere. De verkeersborden worden bekostigd door de gemeente.CommunicatieVan het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst op https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant. Bewoners in de straat krijgen een brief in de bus als aankondiging van de maatregel.

BESLUITEN Op grond van vorenstaande overwegingen besluit burgemeester en wethouder om:

  • 1.

    door het plaatsen van het verkeersbord E04, zoals bedoeld in bijlage I van het RVV

    1990, met het onderbord “uitsluitend opladen van elektrische voertuigen”, twee

    parkeerplaatsen aan te wijzen voor elektrische voertuigen ter hoogte van LC van der Vlugtstraat 11

  • 2.

    een en ander overeenkomstig de bij dit verkeersbesluit horende situatietekening.

Almere,

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Almere,

namens hen,

adjunct-hoofd van Stedelijke Beheersystemen

van de afdeling Stadsruimte

K.J. de Vries

Bezwaar- of beroepsclausule Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 200, 1300 AE Almere.

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • -

    Naam en adres van de indiener;

  • -

    Datum;

  • -

    Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • -

    Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit een is;

  • -

    Handtekening van de indiener

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist. Dit geldt niet indien de beslissing gebonden is aan een termijn die van rechtswegen verloopt.

Indien belanghebbende de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechten:

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrecht, o.v.v. bodemzaken of voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

De rechter weegt hun belang af tegen het belang van de gemeente en neemt een tijdelijke beslissing of wijst het verzoek af.

Bij l age: Situatietekening LC van der Vlugtstraat 11

Naar boven