Bestemmingsplan ‘Zwethof 2018’ met een ‘reactieve aanwijzing’ en Besluit hogere waarde, Zoeterwoude

Logo Zoeterwoude

De gemeente Zoeterwoude laat weten dat er drie besluiten zijn genomen:

 

  • De gemeenteraad van Zoeterwoude heeft op 6 september 2018 het bestemmingsplan ‘Zwethof 2018’ vastgesteld;

  • Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland heeft op 9 oktober 2018 besloten een deel uit dit bestemmingsplan te halen. Dit heet een ‘reactieve aanwijzing’;

  • De Omgevingsdienst West-Holland heeft namens het college van burgemeester en wethouders het ‘Besluit hogere waarde, locatie Bestemmingsplan Zwethof’ vastgesteld. Dit besluit is genomen op 28 mei 2018.

Deze besluiten zijn genomen volgens de artikelen 3.1 en 4.2 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110a van de Wet geluidhinder.

Al deze besluiten gaan over de locatie direct ten zuiden van Zoeterwoude-Dorp tussen de Dr. Kortmannstraat en de Zuidbuurtseweg.

Het bestemmingsplan regelt met name de mogelijkheid om op deze locatie 44 nieuwe huizen te bouwen. Het besluit hogere waarde maakt het mogelijk dat op de plek van deze huizen iets meer geluid mag zijn dan het standaard niveau.

Van 6 maart tot en met 16 april waren een ontwerp van het bestemmingsplan en een ontwerp van het besluit hogere waarde te bekijken. In die periode kon er gereageerd worden door het geven van een zienswijze. Er is 1 zienswijze gegeven over het ontwerpbestemmingsplan. Er zijn een paar aanpassingen gemaakt in het bestemmingsplan en in het besluit hogere waarde vergeleken met het ontwerp (dit heet: ‘gewijzigd vastgesteld’). In de reactieve aanwijzing heeft de provincie besloten dat een deel uit het bestemmingsplan wordt gehaald. 

Het bestemmingsplan en de reactieve aanwijzing zijn zes weken lang te bekijken

U kunt het bestemmingsplan en de reactieve aanwijzing vanaf 23 oktober 2018 bekijken op de volgende plekken:

  • www.ruimtelijkeplannen.nl plan-ID van het bestemmingsplan: NL.IMRO.0638.BP00020-VAS2; plan-ID van de reactieve aanwijzing: NL.IMRO.9928.DOSx2018x0006572AW-VA01;

  • in het gemeentehuis, op werkdagen van 09.00 uur tot 12.00 uur. Voor het maken van een afspraak: www.zoeterwoude.nl/afspraakmaken of 071-5806300.

Het besluit hogere waarde is zes weken lang te bekijken

U kunt het besluit hogere waarde vanaf 23 oktober 2018 bekijken op de volgende plekken:

U kunt de rechter vragen om ons bestemmingsplan of het besluit hogere waarde te beoordelen

Dit heet: ‘instellen van beroep’. Niet iedereen mag beroep instellen. Hieronder leest u wanneer u wel beroep mag instellen. U mag alleen beroep instellen als u:

  • direct te maken krijgt met de gevolgen van dit besluit (een belanghebbende bent), en

  • op tijd een reactie heeft gegeven (zienswijze) op het ontwerpbestemmingsplan en/of het ontwerpbesluit hogere waarde.

Als u wel een belanghebbende bent maar niet (op tijd) een zienswijze heeft gegeven kan het zijn dat u toch beroep mag instellen. U mag dan toch beroep instellen als:

  • u bewijst dat het voor u in alle redelijkheid niet mogelijk was om (op tijd) een zienswijze te geven, of

  • uw beroep gaat over een onderdeel van het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde dat is aangepast nadat het ontwerpbestemmingsplan dan wel het ontwerpbesluit hogere waarde te bekijken was.

U kan geen beroep instellen tegen de onderdelen die door de reactieve aanwijzing van de provincie geen deel meer uitmaken van het bestemmingsplan. Hieronder staat dat het wel mogelijk is om beroep in te stellen tegen de reactieve aanwijzing. Als de rechter de reactieve aanwijzing vernietigt komen de onderdelen, die door de reactieve aanwijzing uit het bestemmingsplan waren gehaald, weer terug in het bestemmingsplan. U kunt een ‘prematuur beroep’ instellen als u wilt dat de rechter die onderdelen dan toch beoordeelt. Deze mogelijkheid staat in artikel 6:10 van de Algemene wet bestuursrecht. Uw beroep kan behandeld worden als de rechter de reactieve aanwijzing van de provincie vernietigt. U kan ‘prematuur beroep’ instellen omdat het besluit om het bestemmingsplan vast te stellen voor deze onderdelen pas echt vervalt als de reactieve aanwijzing definitief (onherroepelijk) is geworden. Dit staat in de laatste zin van artikel 3.8, zesde lid, van de Wet ruimtelijke ordening.

U kunt de rechter vragen de reactieve aanwijzing van de provincie te beoordelen

Dit heet: ‘instellen van beroep’. Niet iedereen mag beroep instellen. U mag alleen beroep instellen als u direct te maken krijgt met de gevolgen van dit besluit (een belanghebbende bent).

U mag voor alle drie de besluiten beroep instellen tot en met 4 december 2018

Dit doet u door uw beroep per brief op te sturen naar: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA  ’S-GRAVENHAGE. In uw beroep moet het volgende staan:

  • uw handtekening;

  • uw naam en adres;

  • de datum;

  • de naam van het besluit waartegen u beroep instelt en dat voor dat besluit de Crisis- en herstelwet geldt;

  • de redenen van uw beroep.

Let op! U krijgt niet de kans om deze informatie na 4 december 2018 nog toe te sturen. U mag dan ook geen nieuwe redenen voor uw beroep meer opsturen. Als er beroep wordt ingesteld gaat de rechter een besluit nemen binnen zes maanden. Dit staat allemaal in de Crisis- en herstelwet. Deze wet geldt als een project gaat over het bouwen van meer dan 11 woningen.

U kunt de rechter vragen om te besluiten dat het bestemmingsplan, de reactieve aanwijzing en/of het besluit hogere waarde (nog) niet gaat gelden

Dit heet een ‘voorlopige voorziening’. Normaal gaan de onderdelen van het bestemmingsplan waarvoor geen reactieve aanwijzing geldt en het besluit hogere waarde gelden meteen na 4 december 2018. Het is dan mogelijk dat er bijvoorbeeld een vergunning wordt afgegeven, die past in de regels van dit bestemmingsplan, terwijl de rechter nog niet een besluit heeft genomen over het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde. Wilt u niet dat (een van) deze besluiten meteen gaan gelden? En is het nodig dat de rechter daar snel een besluit over neemt (onverwijlde spoed)? Vraag dan uiterlijk 4 december 2018 de rechter om een voorlopige voorziening. U mag ook een voorlopige voorziening vragen over de reactieve aanwijzing van de provincie. U mag over een besluit alleen om een voorlopige voorziening vragen als u ook beroep heeft ingesteld tegen dat besluit. U kunt de rechter per brief vragen om een voorlopige voorziening. Stuur deze brief naar: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA  ’S-GRAVENHAGE.

Naar boven