Gewijzigde vaststelling ‘Chw bestemmingsplan Amersfoort Zuid en Kattenbroek’

Logo Amersfoort

De gemeenteraad van Amersfoort heeft op 4 september bij besluitnummer 5804654 het bestemmingsplan “Chw bestemmingsplan Amersfoort Zuid en Kattenbroek’” gewijzigd vastgesteld.

 

Inhoud van het bestemmingsplan

Het plangebied bestaat uit de wijken Randenbroek-Schuilenburg, Leusderkwartier-Vermeerkwartier en Kattenbroek. Dit zijn de laatste woongebieden van Amersfoort waarvan het bestemmingsplan nog niet is herzien en gedigitaliseerd. Deze gebieden zijn nu in één bestemmingsplan samengevoegd. Dit is mogelijk omdat het allemaal woongebieden zijn met eenzelfde bestemmingsopzet.

 

Waarom een Chw bestemmingsplan

Chw staat voor Crisis en herstelwet. Deze wet maakt het onder andere mogelijk om nu alvast te experimenteren met de mogelijkheden van de nieuwe Omgevingswet die volgens de huidige planning in 2021 in werking treedt. De Omgevingswet gaat de Wet ruimtelijke ordening en nog een groot aantal andere wetten vervangen. Door deze samenvoeging van wetten krijgen plannen die worden opgesteld volgens de Omgevingswet, een bredere reikwijdte. Het gaat niet meer enkel om een ‘goede ruimtelijke ordening’ maar over een ‘veilige en gezonde fysieke leefomgeving’.

Vooruitlopend op het in werking treden van de nieuwe Omgevingswet kunnen ook nu al, op basis van de Crisis en herstelwet, bestemmingsplannen worden gemaakt met een dergelijke ‘verbrede reikwijdte’. Het Chw bestemmingsplan Amersfoort Zuid en Kattenbroek is zo’n plan. Zo is bijvoorbeeld geëxperimenteerd met het opnemen in de regels van gemeentelijke verordeningen en beleidsregels en aspecten met betrekking tot gezondheid.

 

Wijzigingen

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad, zowel naar aanleiding van zienswijzen als ambtshalve, wijzigingen aangebracht aan de toelichting, regels en de verbeelding van het bestemmingsplan. Deze wijzigingen zijn opgenomen in hoofdstuk 3 van de zienswijzennota die bij het raadsbesluit over het bestemmingsplan is te vinden op de gemeentelijke website en op de landelijke voorzieningen www.ruimtelijkeplannen.nl. De exacte locatie van deze stukken staat hieronder vermeld.

 

Procedures

Op basis van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening liggen het bestemmingsplan en het raadsbesluit van vrijdag 21 september tot en met donderdag 1 november 2018 ter inzage bij de Informatiebalie in de hal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 (openingstijden: werkdagen van 08.30 – 17.00 uur).  Het bestemmingsplan en het raadsbesluit kunnen ook digitaal worden geraadpleegd via www.ruimtelijkeplannen.nl (het identificatienummer van het plan is NL.IMRO.0307.BP000129-0301) of via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen.

 

Beroep

Binnen de periode van terinzagelegging kunnen diegenen die zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt en belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijzen kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbestemmingsplan, een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl, of neem telefonisch contact op via telefoonnummer 070 - 426 44 26.

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Het beroep schorst de werking van het plan niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, op bovenstaand adres.

 

Naar boven