Tijdelijk ondermandaatbesluit Digitaal systeem voor gegevensverwerking gerechten 2018

Kenmerk: UIT 10904 HRM&OO/WW

De directie van de IV-organisatie Rechtspraak,

gelet op

  • artikel 3.10 van het Reglement inzake de toegang tot en het gebruik van het digitale systeem voor gegevensverwerking van de gerechten (civiel recht en bestuursrecht), zoals vastgesteld door de Raad voor de rechtspraak en de besturen van de rechtbanken, gerechtshoven en de Centrale Raad van Beroep op de data vermeld in bijlage C van het Reglement en dat is gepubliceerd in de Staatscourant (2017, nr. 15688-n1)

  • artikel 4 van het Tijdelijk mandaatbesluit Digitaal systeem voor gegevensverwerking gerechten 2018,

overwegende

  • De Raad voor de rechtspraak en de besturen van de rechtbanken, de gerechtshoven en de Centrale Raad van Beroep hebben gezamenlijk het Reglement inzake de toegang tot en het gebruik van het digitale systeem voor gegevensverwerking van de gerechten (civiel recht en bestuursrecht) vastgesteld. Daarin zijn de werking van en de voorwaarden voor het gebruik van het digitale systeem voor gegevensverwerking als bedoeld in de derde afdeling A van de eerste titel van het Wetboek van Rechtsvordering, als bedoeld in afdeling 8.1.6 van de Algemene wet bestuursrecht en als bedoeld in het Besluit burgerlijk procesrecht en bestuursprocesrecht (Stb 2016, 292) beschreven.

  • In hoofdstuk 3 van het reglement zijn de regels voor de aansluiting op het aansluitpunt Rechtspraak neergelegd. De hierboven genoemde gerechtsbesturen hebben de Raad voor de rechtspraak mandaat en machtiging gegeven om namens hen in het kader van dat hoofdstuk besluiten te nemen en feitelijke handelingen te verrichten.

  • De Raad is, gelet op artikel 3.10 van het Reglement bevoegd terzake van deze bevoegdheden ondermandaat en nadere machtiging te verlenen. Door middel van het Tijdelijk mandaatbesluit Digitaal systeem voor gegevensverwerking gerechten 2018 heeft de Raad van deze bevoegdheid gebruik gemaakt en heeft de Raad aan de directie van de IV-organisatie Rechtspraak ondermandaat en nadere machtiging gegeven om deze bevoegdheden uit te oefenen.

  • De directie van de IV-organisatie Rechtspraak is op grond van art 4 van het Tijdelijk mandaatbesluit Digitaal systeem voor gegevensverwerking gerechten 2018 bevoegd tot het schriftelijk verlenen van ondermandaat en nadere machtiging aan direct en indirect onder de Raad ressorterende functionarissen. Met het vaststellen van dit ondermandaatbesluit maakt de directie van de IV-organisatie Rechtspraak van deze bevoegdheid gebruik.

stelt de navolgende regeling vast:

Artikel 1

  • 1. In deze regeling wordt verstaan onder:

    a. de Raad:

    de Raad voor de rechtspraak, bedoeld in artikel 84, eerste lid, van de Wet op de rechterlijke organisatie;

    b. IVO:

    de organisatie bedoeld in artikel 2 van het Instellings- en mandaatsbesluit IV-organisatie Rechtspraak (Stcrt 2018, 2354);

    c. de directie IVO:

    de directie van IVO, als bedoeld in artikel 1, sub b van het Instellings- en mandaatsbesluit IV-organisatie Rechtspraak (Stcrt 2018, 2354);

    d. het Reglement:

    het Reglement inzake de toegang tot en het gebruik van het digitale systeem voor de gegevensverwerking van de gerechten (civiel recht en bestuursrecht) (Stcrt 2017, 15688-n1).

  • 2. Artikel 1.2. van het Reglement is op dit besluit van overeenkomstige toepassing.

Artikel 2

  • 1. De aansluitcoördinator, werkzaam bij IVO, is bevoegd een beslissing te nemen over een door aanvrager ingediende aanvraag om aansluiting op het aansluitpunt Rechtspraak en de daartoe strekkende voorbereidende handelingen te verrichten, zoals neergelegd in artikel 3.2 van het Reglement.

  • 2. De IV-portefeuillehouder Civiel recht en de IV-portefeuillehouder Bestuursrecht, werkzaam bij IVO zijn, ieder voor hun vakgebied, bevoegd een beslissing te nemen tot afsluiting van een gebruiker, als bedoeld in artikel 3.9, lid 2 van het Reglement, alsmede de daartoe strekkende voorbereidende beslissingen te nemen en handelingen te verrichten als bedoeld in artikel 3.9, lid 3 en 4 van het Reglement.

  • 3. De businessanalist, werkzaam bij IVO, is bevoegd op verzoek van een rechter een rapportage op te stellen over het functioneren van en verstoringen in het digitale systeem en te verklaren dat deze rapportage een getrouwe weergave is van de werkelijkheid.

Artikel 3

De in artikel 2 genoemde functionarissen hebben de in artikel 2 bedoelde bevoegdheden niet indien bij of krachtens wettelijk voorschrift anders is bepaald, indien de aard van de uit te oefenen bevoegdheid zich ertegen verzet of indien het uitoefenen van de bevoegdheid het nemen van een principiële beslissing in politiek of maatschappelijk gevoelige aangelegenheden met zich brengt.

Artikel 4

  • 1. Indien ingevolge deze regeling door de in artikel 2 genoemde functionaris beslissingen worden genomen en stukken worden afgedaan, geschiedt de ondertekening als volgt:

    De Raad voor de rechtspraak, voor deze,

    [functie]

    [handtekening]

    [naam]

Artikel 5

  • 1. Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

  • 2. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2018. Het vervangt het Tijdelijk ondermandaatbesluit Digitaal systeem voor gegevensverwerking gerechten (Strct 2017, 21249).

  • 3. Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijk ondermandaatbesluit Digitaal systeem voor gegevensverwerking gerechten 2018.

Den Haag, 22 mei 2018

De Directie van IVO, M. Commelin

Den Haag, 22 mei 2018

Voor akkoord, S. Bokx-Boom IV-portefeuillehouder Civiel recht

Den Haag, 22 mei 2018

Voor akkoord, J.H.M. Hesseling IV-portefeuillehouder Bestuursrecht

Den Haag, 22 mei 2018

Voor akkoord, F.C. Bakker Voorzitter Raad voor de rechtspraak

Naar boven