Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 8 mei 2018, nr. MinBuZa-2018.1178-18, houdende wijziging van de Sanctieregeling Centraal-Afrikaanse Republiek 2014

De Minister van Buitenlandse Zaken, handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Gelet op Besluit (GBVB) 2018/391 van de Raad van de Europese Unie van 12 maart 2018 tot wijziging van Besluit 2013/798/GBVB betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van de Centraal-Afrikaanse Republiek (PbEU 2018, L 69);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 2, tweede lid, onder a, van de Sanctieregeling Centraal-Afrikaanse Republiek 2014 komt als volgt te luiden:

  • a. goederen als bedoeld in het eerste lid die uitsluitend bestemd zijn voor de ondersteuning van, of voor gebruik door, de Multidimensionale Geïntegreerde Stabilisatiemissie van de Verenigde Naties in de Centraal-Afrikaanse Republiek (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the CAR – ‘MINUSCA’), de missies van de Europese Unie, de in de Centraal-Afrikaanse Republiek ingezette Franse troepen, alsmede andere troepen van lidstaten van de Verenigde Naties die opleiding en bijstand verstrekken, na kennisgeving van de transactie aan het Comité, bedoeld in paragraaf 57 van Resolutie 2127 (2013) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties;.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S. Blok

TOELICHTING

De onderhavige wijziging van de Sanctieregeling Centraal-Afrikaanse Republiek 2014 strekt tot uitvoering van Besluit (GBVB) 2018/391 van de Raad van de Europese Unie van 12 maart 2018 tot wijziging van Besluit 2013/798/GBVB betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van de Centraal-Afrikaanse Republiek (PbEU 2018, L 69). De wijziging houdt een uitbreiding van de uitzonderingen van het wapenembargo in alsmede een verplichting tot kennisgeving. Een dergelijke kennisgeving gaat vooraf aan de ontheffing van het wapenembargo en is bedoeld voor het Comité, bedoeld in paragraaf 57 van Resolutie 2127 (2013) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Artikel 2 van de Sanctieregeling Centraal-Afrikaanse Republiek 2014 is overeenkomstig vorenbedoelde wijziging, aangepast.

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, S. Blok

Naar boven