Tijdelijke geslotenverklaring voor alle verkeer gedeelte Zebrakever

Logo Son en Breugel

 

Burgemeester en wethouders van Son en Breugel

gelet op:

hetgeen ten aanzien van verkeersbesluiten in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) is bepaald, alsmede op de bepalingen ter zake van de Algemene Wet bestuursrecht;

Overwegingen ten aanzien van het besluit

overwegende dat:

- de in dit verkeersbesluit genoemde wegen, wegen zijn als bedoeld in artikel 18, lid 1 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994; - deze wegen in beheer zijn bij de gemeente Son en Breugel; - op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 Babw genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd; - op grond van artikel 15, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor infrastructurele maatregelen die leiden tot beperkingen of toevoeging van categorieën weggebruikers.

het uit een oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

gewenst is om:

Gedurende de bouw van 12 maanden (gepland vanaf medio april 2018) van de nieuwbouwwoningen (veld O: omsloten door Spiegelkever / Zebrakever / Bijenlaan / Keverlaan), een deel van de Zebrakever gesloten te verklaren voor alle verkeer.

Deze afsluiting vindt plaats door middel van het plaatsen van bouwhekken met poorten, voorzien van verkeersbord C1 (geslotenverklaring voor alle verkeer) en onderbord ‘uitgezonderd bouwverkeer’. Dit conform bijgevoegde situatietekening.

Motivering

Van Wanrooij zorgt voor de bouw van de nieuwbouwwoningen. De bouw vindt plaats in een nieuwbouwwijk waar de omliggende bebouwing grotendeels gebouwd is (of in aanbouw), waardoor ruimte schaars is. Naast de bouwkavels is er ruimte nodig voor aan- en afvoer van goederen, parkeren van bouwpersoneel, opstelplaatsen voor kranen en een ketenpark. Onder meer in de Zebrakever tussen Spiegelkever en Bijenlaan is hier ruimte voor gereserveerd.

In bijgevoegde tekening is aangegeven welke ruimte als bouwterrein in gebruik wordt genomen en voor het reguliere verkeer tijdelijk komt te vervallen vanwege de bouw. Het is onverantwoord om een bouwplaats open te laten voor verkeer. Dit brengt de veiligheid in het geding en biedt de aannemer onvoldoende mogelijkheden om efficiënt te werk te gaan. De Zebrakever wordt daarom voor alle verkeer afgesloten.

Belangenafweging

In verband met het gebrek aan vrije bouwruimte wordt de geslotenverklaring ingesteld. Aan het afgesloten wegvak zijn geen in-/uitritten aanwezig. Ten noordoosten van dit bouwplan wordt momenteel (in het gebied dat omsloten is door de wegen Penseelkever – Rooijseweg – Bijenlaan – Zebrakever) eveneens woningbouw gerealiseerd. Voor het bereiken en verlaten van woningen die in de directe omgeving zijn gelegen, dient om te worden gereden. Voor het bereiken / verlaten van de wijk Sonniuspark naar/van Rooijseweg blijven de Libellenlaan, Penseelkever en Bijenlaan te gebruiken. De omweg door de wegafsluiting is daardoor relatief beperkt. Voor bouwverkeer naar alle woningbouwlocaties is er tot op heden de verplichting geweest om het bouwterrein vanaf de Rooijseweg via bouwstraten te benaderen en verlaten. Dit kan ook in dit geval via delen van de Libellenlaan, Keverlaan, Spiegelkever, Penseelkever en/of Zebrakever. Omdat het op het bouwterrein veld O voor vrachtverkeer niet altijd mogelijk is te keren, is het bij dit bouwplan incidenteel nodig maatwerk te leveren en een uitzondering te maken en de afvoer van vrachtverkeer via het oostelijke wegvak van de Bijenlaan tussen Zebrakever en Rooijseweg te laten verlopen. Toegezien wordt dat hierbij momenten worden gekozen waarop dit tot minimale hinder / gevaarzetting leidt. Voor het genoemde incidentele gebruik wordt ter hoogte van de Zebrakever een tijdelijk hekwerk geplaatst. Dat bouwverkeer verlaat dan de bouwlocatie via de Bijenlaan richting Rooijseweg. Het instellen van de geslotenverklaring is een maatregel met een redelijk kleine impact voor de woonomgeving, maar hierdoor wordt de veiligheid tijdens de bouw wel optimaal gegarandeerd. De gemeente laat het belang van de verkeersveiligheid zwaarder wegen dan de belangen van weggebruikers om via het betreffende weggedeelte te kunnen rijden. Bovendien heeft deze wegafsluiting een positief effect op het parkeren tijdens de (af)bouwperiode.

BESLUIT

1. Het gesloten verklaren voor alle verkeer van de Zebrakever tussen Spiegelkever en Bijenlaan, gedurende de bouwwerkzaamheden, door middel van een hekwerk met poorten, geslotenverklaring (C01) en onderbord ‘uitgezonderd bouwverkeer’.

 

Son en Breugel, 18 april 2018

Namens deze,

Met vriendelijke groet,

 

Luc Wijnheijmer

Afdeling Ruimte en Samenleving

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt worden vermeld, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening aanvragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in ’s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven