Verkeersbesluit instellen parkeerverbodszone 1e Hogeweg, Montaubanstraat en Slotlaan (Donkerelaan)

Logo Zeist

Datum: 18 april 2018

Kenmerk: 265434

Burgemeester en wethouders,

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 17 november 2011 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Teammanager beheer openbare ruimte.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Motivering

Het centrum van Zeist, dat globaal wordt begrensd door de Slotlaan, 1e Hogeweg, Voorheuvel en Steynlaan, heeft sinds enkele decennia te kampen met een terugloop van het aantal bezoekers en bestedingen, een toenemende (winkel)leegstand en een onvoldoende kwalitatieve inrichting van de openbare ruimte. Dit heeft een negatief effect op zowel het lokale woon- als winkelplezier. Om het tij in positieve zin te doen keren zijn aanpassingen en herinrichtingen in het centrumgebied noodzakelijk om de woon- en winkelkwaliteit substantieel te verbeteren. In de centrumvisie “Beleef Zeist Groen, Gezond en Gastvrij”, die op 3 maart 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld, is de visie op het centrum van Zeist vastgelegd.

Om de beoogde doelstellingen voor het centrum te realiseren wordt vanuit de centrumvisie ingezet op het realiseren van een compact kernwinkelcentrumgebied dat begrensd wordt door de 1e Hogeweg, Voorheuvel, Weeshuislaan en de Slotlaan, met het Emmaplein als hart. De realisatie van deze visie vergt onder meer dat de huidige infrastructuur en openbare ruimte rondom dit gebied zowel functioneel als visueel meer bij het kernwinkelcentrumgebied getrokken wordt. Om dit te bewerkstelligen, wordt voorzien in het uitvoeren van diverse herinrichtingen.

Op verschillende wegen in het centrumgebied, zoals de Slotlaan (ten noordoosten van de 1e Hogeweg), Meester de Klerkstraat, Weeshuislaan en Voorheuvel is een parkeerverbodszone van kracht. Op de 1e Hogeweg, de Slotlaan tussen de 1e Hogeweg en de in- en uitgang van de parkeergarage ‘Gemeentehuis’ en de Montaubanstraat zijn verschillende losse parkeerverboden van kracht en andere maatregelen die ervoor zorgen dat er niet geparkeerd kan worden op de rijbaan. In de huidige situatie is het op bovengenoemde wegvakken al niet mogelijk om te parkeren door de volgende zaken:

  • Op de 1e Hogeweg is tussen de rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg en de Meester de Klerkstraat aan beide van zijden van de weg een parkeerverbod van kracht.

  • Op de 1e Hogeweg is tussen de Meester de Klerkstraat en de Kerkweg aan de noordoostzijde een parkeerverbod van kracht. Aan de zuidwestzijde zijn parkeervakken gelegen, waardoor het niet is toestaan om op de rijbaan te parkeren.

  • Op de 1e Hogeweg tussen de Kerkweg en Slotlaan is aan de zuidwestzijde een stopverbod van kracht. Op dit wegvak is het verbieden van stoppen niet noodzakelijk, aangezien het wegvak zich binnen een 30 km/uur zone bevindt. Binnen 30 km/uur zones moet het verkeer rekening houden met manoeuvres als stoppen, draaien, keren, in- en uitstappen etc.. Wel is het wenselijk het parkeren op de rijbaan tegen te gaan, zoals op de het overige gedeelte van de 1e Hogeweg. Aan de noordoostzijde van de rijbaan zijn parkeervakken en een zijstraat gelegen waardoor parkeren op de rijbaan in de huidige situatie al niet is toegestaan.

  • Op de Slotlaan tussen de 1e Hogeweg en de in- en uitgang van de parkeergarage ‘Gemeentehuis’ is het feitelijk al niet toegestaan om te parkeren op de rijbaan door de inrichting van de weg en de aanwezige parkeervakken. In het geval er wel wordt geparkeerd op de rijbaan dan wordt de doorgang voor het verkeer geblokkeerd en nabij de parkeerplaatsen wordt dubbelgeparkeerd.

  • Op de Montaubanstraat is aan beide zijden van de weg tussen de Walkartweg en de rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg een parkeerverbod van kracht.

Voor het verbeteren van de duidelijkheid over het geldende parkeerregime richting weggebruikers en vermindering van het aantal verkeersborden op wegen is het wenselijk om een parkeerverbodszone in te stellen op de volgende wegen:

  • 1e Hogeweg inclusief de rotonde Montaubanstraat en het kruispunt 1e Hogeweg/2e Hogeweg/Slotlaan;

  • Slotlaan tussen de 1e Hogeweg en ingang van de parkeergarage van het gemeentehuis;

  • Montaubanstraat tussen de Walkartweg en rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg.

Ten aanzien van de parkeermogelijkheden in bovengenoemde straten verandert er feitelijk niks, aangezien er in de huidige situatie al niet op de rijbaan van deze wegen geparkeerd mocht worden.

De in te stellen parkeerverbodszone op deze wegen sluit aan op de reeds bestaande parkeerverbodszones op de Slotlaan ten noordoosten van de 1e Hogeweg, de Slotlaan tussen de ingang van de parkeergarage Gemeentehuis en Het Rond, Oude Arnhemseweg en Voorheuvel, waarmee een deze straten onderdeel gaan uitmaken van een grotere parkeerverbodszone in het centrum van Zeist. Hierdoor wordt een eenduidig parkeerregime in het centrum van Zeist van kracht, waarmee de duidelijkheid richting weggebruikers wordt vergroot. Bovendien kan volstaan worden met minder verkeersborden.

Met het verkeersbesluit worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

BESLUITEN

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    de parkeerverboden aan beide zijden van de weg op de 1e Hogeweg tussen de rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg en de Meester de Klerkstraat op te heffen door het verwijderen van de borden model E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het bijbehorende verkeersbesluit in te trekken;

  • 2.

    het parkeerverbod op de 1e Hogeweg tussen de Meester de Klerkstraat en de Kerkweg aan de noordoostzijde van de weg op te heffen door het verwijderen van het bord model E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het bijbehorende verkeersbesluit in te trekken;

  • 3.

    het stopverbod op de 1e Hogeweg tussen de Kerkweg en Slotlaan is aan de zuidwestzijde van de weg op te heffen door het verwijderen van het bord model E2 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het bijbehorende verkeersbesluit in te trekken;

  • 4.

    de parkeerverboden aan beide zijden van de Montaubanstraat tussen de Walkartweg en de rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg op te heffen door het verwijderen van de borden model E1 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het bijbehorende verkeersbesluit in te trekken;

  • 5.

    een parkeerverbodszone in te stellen door het plaatsen van borden model E1-zb (Zone) en E1-ze (einde zone) van bijlage 1 van het RVV 1990 op de volgende wegvakken:

    • a.

      Slotlaan tussen de 1e Hogeweg en de in-/uitgang van de parkeergarage Gemeentehuis;

    • b.

      1e Hogeweg tussen de 2e Hogeweg en de rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg;

    • c.

      Montaubanstraat tussen de Walkartweg (t.h.v. 30 km/uur zone) en rotonde Montaubanstraat/1e Hogeweg/Voorheuvel/Oude Arnhemseweg

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking zodra de markering en de borden zijn aangebracht.

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.zeist.nl/verkeersbesluiten. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

burgemeester en wethouders van Zeist,

namens dezen,

de teammanager Beheer en Openbare Ruimte,

Florien (A.C.) Westermann

Bezwaarmogelijkheid

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is daartegen binnen zes weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zeist. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

  • de naam, het adres en de handtekening van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • de gronden van het bezwaar.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt (in casu is gepubliceerd). Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn te zijn ontvangen, dan wel – bij verzending per post – voor het einde van de termijn per post te zijn bezorgd en binnen een week bij het bestuursorgaan aangekomen te zijn.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kunt u na het indienen van het beroepschrift (als onverwijlde spoed dat gelet op de betrokken belangen vereist) schriftelijk een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Ook aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het verzoek om voorlopige voorziening krijgt u van de rechtbank nader bericht over de verdere procedure.

U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Griffierecht

Het griffierecht bedraagt:

  • € 143,- voor een natuurlijk persoon;

  • € 285,- voor een rechtspersoon.

Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.

Naar boven