Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat van 29 januari 2018, nr. IENM/BSK-2017/273324, houdende beperking aan de openbaarheid van het Archief van de Raad voor de Scheepvaart: dossiers uitspraken en beschikkingen (1908) 1909–2010 (Besluit beperking openbaarheid Archief Raad voor de Scheepvaart, (1908) 1909–2010)

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 15, eerste lid, onder a, van de Archiefwet 1995, artikel 10 van het Archiefbesluit 1995, en het advies van de algemene rijksarchivaris van 18 december 2017, met kenmerk EDOC-#1287549;

Besluit:

Tot de volgende beperkingen aan de openbaarheid van het Archief van de Raad voor de Scheepvaart: dossiers uitspraken en beschikkingen (1908) 1909–2010:

Artikel 1

Met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van nog levende personen zijn de scheepsdossiers geborgen onder de inventarisnummers 571 tot en met 2171 en de fiches met strafmaat van personen geborgen onder inventarisnummer 2195 tot 75 jaar na sluiting van de dossiers beperkt openbaar.

Artikel 2

Raadpleging of gebruik van de archiefbescheiden geborgen onder de inventarisnummers, genoemd in artikel 1, is tot het moment van vervallen van de beperkingen aan de openbaarheid uitsluitend mogelijk na voorafgaande schriftelijk verkregen toestemming van de directeur van het Nationaal Archief. De verlening van toestemming tot inzage en de inzage zelf geschieden volgens de daarvoor bij het Nationaal Archief geldende procedures. De directeur van het Nationaal Archief kan aan zijn toestemming voorwaarden verbinden.

Artikel 3

Het vervaardigen van reproducties van documenten uit de dossiers geborgen onder de inventarisnummers, genoemd in artikel 1, is tot het moment van het vervallen van de beperkingen aan de openbaarheid uitsluitend mogelijk na voorafgaande schriftelijk verkregen toestemming van de directeur van het Nationaal Archief. De directeur van het Nationaal Archief kan aan zijn toestemming voorwaarden verbinden.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. Dit besluit wordt als bijlage gevoegd bij de ‘Verklaring van Overbrenging van het Archief van de Raad voor de Scheepvaart: dossiers uitspraken en beschikkingen (1908) 1909–2010, toegangsnummer 2.16.58’.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Namens deze, De directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken, J.H. Dronkers

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, afdeling Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. de vermelding van de datum en het nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Beperkt openbaar op grond van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De dossiers geborgen onder de inventarisnummers 571 tot en met 2171 en 2195 zijn beperkt openbaar met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van nog levende personen. Deze bescheiden bevatten (bijzondere) persoonsgegevens inzake de bij de ongevallen betrokken personen. In een aantal gevallen gaat het dan om juridische en/of medische gegevens. Soms bevatten de dossiers meer en andere persoonlijke gegevens dan de eerder gepubliceerde uitspraken van de Raad.

Omdat het niet mogelijk is om van alle individuele betrokkenen de geboortedata te achterhalen, zijn de hierboven genoemde inventarisnummers beperkt openbaar tot 75 jaar na sluiting van de betreffende dossiers. Men kan er redelijkerwijs van uitgaan dat 75 jaar na sluiting van de dossiers de in de bescheiden genoemde personen zullen zijn overleden.

Beperking van de openbaarheid als hier bedoeld houdt in dat de archiefbescheiden niet zonder meer openbaar zijn: raadpleging is slechts mogelijk met toestemming van de algemene rijksarchivaris die bij elk verzoek tot inzage een belangenafweging maakt tussen de belangen van de verzoeker en de belangen van de personen van wie gegevens in de dossiers zijn opgenomen. De behandeling van een verzoek tot inzage en de inzage zelf geschieden volgens de daarvoor bij het Nationaal Archief gangbare procedures.

Beperkingen aan de openbaarheid op de grond van het belang van de Staat of zijn bondgenoten en op grond van het anderszins voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van betrokken natuurlijke personen of rechtspersonen dan wel van derden zijn op dit archief niet van toepassing. Verder zijn er geen nationale of internationale regels die beperkingen aan de openbaarheid van de in dit archief opgenomen informatie vereisen.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Namens deze, De directeur-generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken, J.H. Dronkers

Naar boven