Verkeersbesluit: Realisatie van een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de directe nabijheid van de gemeenteloods in Melick.

Logo Roerdalen

Gem.reg.nr. RD/2015-3504

Specialist Verkeer R. Walraven

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;  

Het mandaatbesluit Roerdalen 2014, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 24 juni 2014 en inwerking getreden op 28 juni 2014, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

Is het gewenst om

Eén algemene gehandicaptenparkeerplaats te realiseren voor mindervalide medewerkers/bezoekers in de directe nabijheid van de gemeenteloods in Melick.

Motivering

In het najaar van 2016 worden een aantal parkeerplaatsen gerealiseerd aan de Kastanjelaan in de directe nabijheid an de gemeenteloods in Melick. Er dient rekening gehouden te worden met mensen met een beperking. Om te voorkomen dat alle openbare parkeerplaatsen bezet zijn en de kans aanwezig is dat gehandicapten een lange afstand te voet moeten afleggen naar de gemeenteloods, wordt één algemene gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd. De gehandicaptenparkeerplaats komt in de nabijheid van de ingang van de gemeenteloods te liggen. Dit is ervoor om te zorgen dat deze parkeerplaats te allen tijde beschikbaar blijft voor mensen met een beperking.

Juridisch kader verkeersbesluit

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.  

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.  

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a) de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1,

behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4,

E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b) de volgende verkeerstekens op het wegdek:

1. doorgetrokken strepen;

2. aanduiding van fietsstroken;

3. aanduiding van busstroken en busbanen;

4. voetgangersoversteekplaatsen;

5. gele doorgetron strepen;

6. gele onderbroken strepen

7. haaientanden  

In onderstaande tekst wordt aangegeven waar borden worden geplaatst en markeringen worden aangebracht.  

Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen, zoals drempels en inritconstructies, geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

Aanpak en inrichting

De algemene gehandicaptenparkeerplaats wordt gerealiseerd door het plaatsen van het verkeersbord E6 (RVV 1990) en het aanbrengen van ondersteunende markering. Exacte uitvoering: zie situatietekening RD/2016-3504

Belangenafweging

Overwegende dat:

- de gemeenteloods regelmatig medewerkers en/of bezoekers krijgen die zich in verband met hun invaliditeit niet of slechts met grote moeite anders dan over korte afstand te voet kunnen voortbewegen;

- in verband met de parkeermogelijkheden en het intensieve gebruik daarvan op de Kastanjelaan het voor medewerkers en/of bezoekers, die in verband met hun invaliditeit niet of slechts met grote moeite anders dan over korte afstand te voet kunnen voortbewegen, vaak niet mogelijk is het motorvoertuig dichtbij de ingang van de gemeenteloods te parkeren;

- het daarom wenselijk is extra parkeergelegenheid voor mensen met een gehandicaptenparkeerkaart te reserveren;

- het in verband met de parkeerdruk in de omgeving wenselijk is effiënt met de beschikbare parkeerruimte om te gaan en slechts het strikt noodzakelijke aantal gehandicaptenparkeerplaatsen te realiseren;

- deze maatregel betrekking heeft op een bij de gemeente Roerdalen in beheer zijnde weg;

- voor zover belanghebbenden nadelige gevolgen ondervinden van het besluit deze niet onevenredig zijn in verhouding tot de met dit besluit te dienen doelen (artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht).

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd omtrent deze maatregel met de taakaccenthouder verkeer van de basiseenheid Echt-Susteren-Roerdalen van de politieregio Limburg en dat zij positief adviseert. Het betreffende overleg heeft plaatsgevonden op woensdag 25 januari 2017.

Besluit:

  • I.

    Eén algemene gehandicaptenparkeerplaats te realiseren op het nieuw aan te leggen parkeerplaats nabij de gemeenteloods in Melick;

 

  • II.

    Een en ander uit te voeren door het plaatsen van het verkeersbord E6 (RVV 1990) en het aanbrengen van de daarbij behorende markeringen, conform situatietekening RD/2016-3504;

 

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit Verkeersbesluit te bepalen op maandag 20 februari 2017.

 

St. Odiliënberg, 20 februari 2017

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen,

krachtens mandaat,  

 

R (Rob) Walraven

Specialist Verkeer

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH Sint Odiliënberg. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

  • a)

    naam en adres

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit "RD/2016-3504 Realisatie van een algemene gehandicaptenparkeeplaats in de directe nabijheid van de gemeenteloods in Melick"

  • d)

    de gronden van het bezwaar

 

Wanneer u van mening bent dat vanwege spoed niet op het besluit op uw bezwaarschrift gewacht kan worden, kunt u bij de voorzieningsrechter van de Rechtbank Limburg, sector Bestuursrecht, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond verzoeken dit besluit te schorsen en/of een voorlopige voorziening te treffen.

Naar boven