Aanwijzen en inrichten van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken ten behoeve van de Bartokweg 21

Logo Almere

Verkeersbesluit

Gemeente Almere

Aanwijzen en inrichten van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken ten behoeve van de Bartokweg 21

Steller: H. Bakkum

Dienst: Stadsbeheer

Nummer: AIB/5440611 Datum: 17 oktober 2017

Burgemeester en wethouders van Almere,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

Overwegende:

De dienst Stadsbeheer van de gemeente Almere heeft vanuit de Dienst Sociaal Domein een verzoek ontvangen voor het aanwijzen en inrichten van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. De aanvraag voor de gehandicaptenparkeerplaats is ingediend en getoetst bij de Dienst Sociaal Domein. Na het toetsen van het recht op een gehandicaptenparkeerplaats heeft de desbetreffende wijkregisseur een plek aangewezen.

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

Uit het oogpunt van:

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • vrijheid van het verkeer

Is het gewenst om:

een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken te realiseren. De aanwijzing van de gehandicaptenparkeerplaats zal bewerkstelligd worden door het plaatsen van het verkeersbord E6 en onderbord OB309. Het plaatsten van dit bord zal ervoor zorgen dat de parkeerplaats gereserveerd is voor het voertuig met het desbetreffende kenteken.

Motivering:

De aanvraag voor het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats is op kenteken is getoetst door Servicepunt Z en goed bevonden. Het beleid van de gemeente Almere is mede gericht om de gemeente voor minder validen goed en makkelijk bereikbaar te houden. Aangenomen moet worden dat mate van bewegingsvrijheid van de aanvrager onvoldoende is om in de nabijheid van het woonadres een vrije zelfstadig bereikbare parkeerplaats te vinden. Het gebruik van de gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is alleen voorbehouden voor het voertuig met het desbetreffende kenteken. Het realiseren van de gehandicaptenparkeerplaats zal ten koste gaan van een openbare parkeerplaats.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de regiopolitie, korpsdeel Almere.

Financiën

De maatregel wordt uitgevoerd door de dienst Stadsbeheer en zal betaald worden uit budgetten van de dienst Stadsbeheer.

Communicatie

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant en op gemeenteblad.almere.nl.

BESLUITEN

Naar boven