Regeling van de Minister van Economische Zaken van 13 oktober 2017, nr. WJZ/17137096, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling zeevisserij in verband met de invoering van E-Lite

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op artikel 19 van Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1954/2003 en (EG) nr. 1224/2009 van de Raad en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 2371/2002 en (EG) nr. 639/2004 van de Raad en Besluit 2004/585/EG van de Raad (PbEU 2013, L 354) en artikel 62, tweede lid, en artikel 66, tweede lid, van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006 (PbEU 2009, L 343);

Gelet op de artikelen 3, vierde lid, en 5 van het Reglement zee- en kustvisserij;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling zeevisserij wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7, vierde lid, komt te luiden:

  • 4. Indien het een vissersvaartuig met een lengte over alles van minder dan 10 meter betreft, geldt dat de melding in afwijking van de aanhef van het tweede lid:

    • a. ten minste twee uur voor het tijdstip van aanlanding plaatsvindt, en

    • b. niet de gegevens, bedoeld in het tweede lid, onderdeel i, bevat.

B

In artikel 46a, vijfde lid, wordt ‘artikel 104, tweede lid, van deze regeling’ vervangen door: artikel 104a, eerste lid, van deze regeling.

C

In artikel 46b, derde lid, wordt ‘artikel 104, tweede lid’ vervangen door: artikel 104a, eerste lid.

D

Artikel 104, tweede lid, vervalt onder vernummering van het derde tot en met achtste lid tot tweede tot en met zevende lid.

E

Na artikel 104 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

104a. E-Lite

  • 1. De kapitein van een vissersvaartuig met een lengte over alles van minder dan 10 meter of diens vertegenwoordiger doet per visreis binnen 24 uur na aanlanding van de vangst door middel van het door de minister ter beschikking gestelde formulier met behulp van DigiD of eHerkenning elektronisch opgave bij RVO van de volgende gegevens:

    • a. de naam, het adres en de woonplaats van de kapitein;

    • b. het externe identificatienummer en de naam van het vissersvaartuig;

    • c. de haven van vertrek, terugkeer en aanlanding;

    • d. de datum en het tijdstip van vertrek uit, aankomst in de haven en van de aanlanding;

    • e. per gebruikt vistuig:

      • i. het type vistuig en in voorkomend geval de maaswijdte en afmeting van het vistuig en het aantal vistuigen dat is gebruikt;

      • ii. de FAO-drielettercode van elke gevangen vissoort en het betrokken FAO-gebied, de exclusieve economische zone en het statische ICES-vak waar de vangsten zijn gedaan;

      • iii. de hoeveelheden teruggezette vis van iedere gevangen vissoort van meer dan 50 kilogram in kilogrammen levend gewicht, waarbij in voorkomend geval de hoeveelheid ondermaatse vis afzonderlijk wordt vermeld;

      • iv. de hoeveelheden aangelande vis van iedere gevangen vissoort in kilogrammen dood gewicht, waarbij in voorkomend geval de hoeveelheid ondermaatse vis afzonderlijk wordt vermeld;

      • v. de versheidscategorie, staat en de aanbiedingsvorm van een vissoort, bedoeld in artikel 2, punt 13, van de uitvoeringsverordening controleverordening.

  • 2. In afwijking van het eerste lid worden indien op één dag meerdere visreizen worden gemaakt deze visreizen als één visreis beschouwd, waarbij het tijdstip van het eerste vertrek uit de haven en het tijdstip van de laatste aankomst in de haven worden vermeld.

  • 3. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op vissersvaartuigen met een lengte over alles van 10 tot 12 meter.

F

Artikel 125 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Geregistreerde kopers en geregistreerde visafslagen als bedoeld in artikel 62, tweede lid, van de controleverordening doen binnen 48 uur na de eerste verkoop door middel van het door de minister ter beschikking gestelde formulier met behulp van DigiD of eHerkenning elektronisch opgave bij RVO van de in artikel 64, eerste lid, van de controleverordening genoemde gegevens.

2. In het derde lid wordt ‘stemt overeen met’ vervangen door ‘en stemt overeen met’ en vervalt de zinsnede ‘en wordt binnen de in artikel 62, eerste lid genoemde termijn overhandigd aan een ambtenaar van de NVWA of gedeponeerd in een vangstopgavebus’.

3. In het vierde lid wordt ‘de artikelen 62, eerste lid en vijfde lid, en 63, eerste lid, van de controleverordening en in artikel 87 van de uitvoeringsverordening controleverordening’ vervangen door: artikel 63, eerste lid, van de controleverordening en in artikel 87 van de uitvoeringsverordening controleverordening.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2018.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 13 oktober 2017

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Aanleiding, doel en inhoud

Op grond van de artikelen 14, eerste lid, 21, eerste lid, en 23, eerste lid, van de controleverordening1 en artikel 29, eerste lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening2 geldt een administratie- en een verantwoordingsverplichting voor vissersvaartuigen met een lengte over alles van 10 meter of meer. Zo moet de kapitein van deze vissersvaartuigen tijdens iedere visreis een visserijlogboek van alle visserijactiviteiten bijhouden en moet hij of zijn vertegenwoordiger voor de hoeveelheden overgeladen of aangelande vis een aangifte van overlading respectievelijk een aangifte van aanlanding invullen en indienen. Voor vaartuigen met een lengte over alles van 12 meter of meer moeten de voorgeschreven gegevens op grond van de artikelen 15, eerste lid, 22, eerste lid, en 24, eerste lid, van de controleverordening elektronisch worden bijgehouden en elektronisch worden verzonden. Voor vaartuigen met een lengte over alles tussen de 10 en 12 meter geldt op grond van deze verordening een verplichting om de vereiste informatie op papieren documenten in te vullen en om deze papieren documenten vervolgens te overleggen. Artikel 16, derde lid, artikel 25, derde lid, van de controleverordening en artikel 29, tweede lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening voorzien in de mogelijkheid voor lidstaten om hun vissersvaartuigen met een lengte over alles van minder dan 10 meter te verplichten om een visserijlogboek en een aangifte van aanlanding in te dienen overeenkomstig de artikelen 14 en 23 van de controleverordening. Ter uitvoering daarvan was voorheen in artikel 104, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij de verplichting om een papieren logboek en een papieren aangifte van aanlanding bij te houden en te overleggen van toepassing verklaard op degene die met een vissersvaartuig met een lengte over alles van minder dan 10 meter de visserij uitoefent. Hiermee werd beoogd activiteiten en vangsten van alle Nederlandse vissersvaartuigen in beeld te brengen.

De gegevens van de ingediende papieren logboeken en papieren aangiften van aanlanding werden door de NVWA handmatig in het elektronisch systeem verwerkt. Deze administratieve verwerking vraagt relatief veel capaciteit van de overheid. Bij het verwerken van de vangstgegevens van het papieren logboek en de papieren aangifte van aanlanding in het systeem van de NVWA ontstaat ook de kans op fouten bij het invoeren van de gegevens. Het indienen en verwerken van papieren documenten is daardoor inefficiënt.

Daarnaast is door de Europese Commissie tijdens een serie van vier auditmissies in 2013 en 2014 naar de implementatie van de controle op het gemeenschappelijk visserijbeleid geconstateerd dat er tekortkomingen zijn met betrekking tot de volledigheid en de tijdigheid van het indienen van papieren logboeken en papieren vangstopgaven door de vissers. In het Nederlandse actieplan3 dat door de Commissie is vastgesteld naar aanleiding van deze missies is aangegeven dat Nederland voor vaartuigen met een lengte over alles van minder dat 10 meter een elektronische vangstopgave wil invoeren.

Om deze redenen is besloten met ingang van 1 januari 2018 de verplichting om een papieren logboek en een papieren aangifte van aanlanding bij te houden en te overleggen voor vaartuigen met een lengte over alles van minder dan 10 meter (in totaal circa 350 vaartuigen) te laten vervallen. In plaats daarvan is deze categorie vissersvaartuigen vanaf dat moment gehouden de vangstrapportages elektronisch in te dienen, via het zogenoemde E-Lite webformulier. In de kamerbrief van 30 augustus 2017 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken de Tweede Kamer over dit voornemen geïnformeerd.4 Deze wijzigingsregeling van de Uitvoeringsregeling zeevisserij voorziet ook in de introductie van E-Lite.

Via het E-Lite webformulier moet door de kapitein of zijn vertegenwoordiger, binnen 24 uur na de aanlanding van de vangsten, opgave gedaan worden van de visserijactiviteiten die tijdens de visreis zijn verricht. Daarbij worden alle kerngegevens die van belang zijn voor een goede vangstregistratie ingewonnen. De elektronische opgave van de vangstgegevens door middel van E-Lite vergemakkelijkt de verwerking van de vangstgegevens doordat de gegevens rechtstreeks in het systeem worden geregistreerd. Omdat door middel van de E-lite ook gegevens worden verstrekt over alle aanlandingen van vangsten van alle soorten, uitgedrukt in kilogrammen, en over de zogenoemde statistische ICES-vakken waarin deze vangsten zijn gedaan, voldoet Nederland aan artikel 57, vierde lid, van de uitvoeringsverordening controleverordening. Dit betekent dat Nederland niet verplicht is om overeenkomstig artikel 16, tweede lid, en artikel 25, tweede lid, van de controleverordening in samenhang met artikel 56 van de uitvoeringsverordening controleverordening een steekproefplan op te stellen om te bepalen welke hoeveelheid van een bestand of groep bestanden door dergelijke vissersvaartuigen is aangeland en, in voorkomend geval, wat hun visserijinspanning is.

Voor de groep van circa 35 vaartuigen met een lengte over alles tussen de 10 en de 12 meter wordt ook de verplichting ingevoerd om elektronische opgave te doen van de vangstgegevens door middel van E-Lite. Deze nationale verplichting doet geen afbreuk aan de verplichtingen om overeenkomstig artikel 14 en 23 van de controleverordening een papieren visserijlogboek en een papieren aangifte van aanlanding bij te houden en in te dienen. Met de nationale verplichting om elektronisch opgave te doen van de vangsten wordt beoogd ook deze groep vaartuigen vertrouwd te maken met de elektronische verstrekking van relevante vangstgegevens. Op die manier wordt ingespeeld op mogelijke toekomstige ontwikkelingen waarin het papieren logboek wordt vervangen door elektronische gegevensverstrekking.

Voorts geldt op grond van artikel 62 van de controleverordening de verplichting dat geregistreerde kopers, geregistreerde visafslagen of andere door Nederland gemachtigde instanties of personen met een jaarlijkse omzet in eerste verkopen van visserijproducten van minder dan € 200.000 binnen 48 uur na de eerste verkoop een verkoopdocument moeten indienen bij de bevoegde autoriteiten. Artikel 62, tweede lid, van de controleverordening geeft de lidstaten de bevoegdheid om deze geregistreerde kopers en visafslagen te verplichten het verkoopdocument elektronisch in te dienen. Ook dit wordt met deze wijzigingsregeling in de Uitvoeringsregeling zeevisserij doorgevoerd. De elektronische indiening van de verkoopdocumenten door middel van E-Lite vergemakkelijkt de verwerking van de gegevens.

2. Regeldruk

Voor vaartuigen met een lengte over alles van kleiner dan 10 meter geldt dat de verplichting om achteraf de vangstgegevens te registreren via het E-Lite webformulier in plaats komt van de papieren logboekplicht en de papieren aangifte van aanlanding. De elektronische opgave en verzending van de vangstgegevens kost minder tijd doordat onder andere de opgave niet meer hoeft te worden gedeponeerd in een vangstopgavebus. Deze wijziging van de regeling leidt daardoor tot een vermindering van de regeldruk voor de schippers van deze categorie vaartuigen.

Dit betreft in totaal circa € 18.360,– voor deze groep van 350 vaartuigen wat neerkomt op een besparing van € 6,– per visreis. Dit is gebaseerd op 3.060 visreizen en een besparing van 10 minuten per visreis bij een uurtarief van € 36,–.

Voor vaartuigen met een lengte over alles tussen de 10 en 12 meter geldt dat deze verplichting aanvullend is op de Europees geldende papieren logboekplicht en de papieren aangifte van aanlanding. Hiermee wordt geanticipeerd op mogelijke toekomstige ontwikkelingen waarin het papieren logboek wordt vervangen door elektronische gegevensverstrekking. Deze wijziging van de regeling leidt daarmee tot een geringe toename van de regeldruk voor deze groep van circa 35 vaartuigen. Na aanlanding kunnen de gegevens van het papieren logboek echter eenvoudig overgenomen worden op het E-Lite webformulier waardoor de extra tijd die hiermee gemoeid gaat beperkt blijft.

De extra kosten bedragen circa € 8.790,– voor deze groep van 35 vaartuigen. De kosten extra kosten per visreis worden ingeschat op € 6,–, gebaseerd op 1.465 visreizen en een extra lastendruk van 10 minuten per visreis.

De verplichting voor geregistreerde kopers en geregistreerde visafslagen met een jaarlijkse omzet in eerste verkopen van visserijproducten van minder dan € 200.000,– om de verkoopdocumenten elektronisch in te dienen leidt tevens tot een afname van de regeldruk. Dit betreft een vermindering van circa € 3,– per verkoopdocument en totaal circa € 26.208,– uitgaande van 8.500 verkoopdocumenten, een besparing van 5 minuten per document en een uurtarief van € 37,–.

II. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Artikel 7, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij regelt welke gegevens ten minste vier uur voor het tijdstip van aanlanding worden gemeld. Dit betreffen onder meer gegevens over de vangstsamenstelling en het vangstgebied. In het vierde lid was geregeld dat deze melding door een vaartuig met een lengte over alles van 10 meter of minder in plaats van ten minste vier uur voor het tijdstip van aanlanding, ten minste twee uur voor het tijdstip van aanlanding plaatsvindt. Deze kortere meldingstermijn is nu opgenomen in het vierde lid, onderdeel a.

Voorts wordt voor vissersvaartuigen van 10 meter of minder een nadere bepaling in het vierde lid, onderdeel b, opgenomen die samenhangt met de introductie van het in het algemeen deel van deze toelichting toegelichte E-lite. In het tweede lid, onderdeel i, is geregeld dat de in het visserijlogboek geregistreerde hoeveelheden per soort worden vermeld. De kapitein van een vissersvaartuig met een lengte over alles van 10 meter of minder of diens vertegenwoordiger verantwoordt voortaan de vangstgegevens met behulp van E-Lite en is niet meer verplicht om een papieren visserijlogboek bij te houden en daarom is dit onderdeel niet langer van toepassing op deze categorie vissersvaartuigen.

Artikel I, onderdelen B, C, D en E

Artikel 104, tweede lid, vervalt omdat – zoals is toegelicht in paragraaf 1 van deze toelichting – de papieren logboekplicht niet meer van toepassing wordt verklaard op vaartuigen onder de 10 meter. In artikel 104, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij was voorts ook geregeld dat voor vaartuigen onder de 10 meter ook alle vangsten van 50 kilogram of minder van elke soort die aan boord werd gehouden en werd overgeladen of werd aangeland in het logboek, de aangifte van overlading en de aangifte van aanlanding moest worden vermeld.

De verplichting met betrekking tot de registratie van vangsten van 50 kilogram of minder voor vissersvaartuigen onder de 10 meter blijft ongewijzigd. Op grond van artikel 104a, eerste lid, van de Uitvoeringsregeling zeevisserij doet de kapitein van een vissersvaartuig met een lengte over alles van minder dan 10 meter of diens vertegenwoordiger opgave van alle vangsten, ook die onder de 50 kilogram. Van de teruggezette vis worden net als voorheen de hoeveelheden van meer dan 50 kilogram van iedere vissoort in kilogrammen levend gewicht vermeld. Verwijzingen in de Uitvoeringsregeling zeevisserij naar artikel 104, tweede lid, worden daarom veranderd in verwijzingen naar artikel 104a, eerste lid, van de uitvoeringsregeling. Deze verwijzingen hebben dus uitsluitend betrekking op de registratie van vangsten door vissersvaartuigen onder de 10 meter.

In artikel 104a wordt de verplichting geïntroduceerd om elektronisch opgave te doen van de vangstgegevens. In het eerste lid is opgenomen dat deze elektronische opgave moet worden gedaan door de kapitein van een vissersvaartuig met een lengte over alles van minder dan 10 meter of diens vertegenwoordiger. Deze opgave moet binnen 24 uur na het beëindigen van de aanlandingsactiviteiten worden gedaan. De opgave wordt elektronisch gedaan bij RVO door middel van het E-Lite webformulier met behulp van DigiD of eHerkenning. DigiD is een voorziening voor de uitgifte van elektronische authenticatiemiddelen en voor elektronische authenticatie voor particulieren. EHerkenning kan worden gezien als een soort DigiD voor bedrijven met een KvK-nummer.

De gegevens die per visreis moeten worden opgegeven zijn in de onderdelen a tot en met e opgesomd.

Ingevolge het tweede lid worden in het geval er op één dag meerdere visreizen worden gemaakt deze visreizen als één visreis beschouwd. Er wordt dan alleen opgave gedaan van het eerste vertrek uit de haven en het tijdstip van de laatste aankomst in de haven. Bij een visreis van meerdere dagen hoeft pas na aanlanding van die visreis elektronische opgave te worden gedaan van de vangstgegevens.

Op grond van het derde lid is de verplichting om elektronisch opgave te doen van de vangstgegevens ook van toepassing op vissersvaartuigen tussen de 10 en 12 meter. Voor deze vissersvaartuigen worden de vangstgegevens zowel op papier als elektronisch ingediend. Zoals in het algemeen deel van de toelichting is uiteengezet bestaat op grond van de controleverordening de verplichting om een papieren logboek en aangifte van aanlanding bij te houden en in te dienen. Deze groep gaat de vangstgegevens ook elektronisch indienen zodat ze vertrouwd raken met de elektronische verstrekking van vangstgegevens. Op die manier wordt ingespeeld op mogelijke toekomstige ontwikkelingen waarin het papieren logboek wordt vervangen door elektronische gegevensverstrekking.

Artikel I, onderdeel F

Artikel 125 van de Uitvoeringsregeling zeevisserij heeft betrekking op het verkoopdocument dat wordt ingediend door geregistreerde kopers en geregistreerde visafslagen. Het tweede lid regelt dat geregistreerde kopers en geregistreerde visafslagen met een jaarlijkse omzet in eerste verkopen van visserijproducten van minder dan € 200.000 binnen 48 uur na de eerste verkoop opgave doen van de gegevens genoemd in artikel 64 van de controleverordening. Dit betreft onder meer de naam van de koper, de hoeveelheden van iedere soort in kilogrammen productgewicht en de datum van aanlanding van de vangst. Ook van deze gegevens wordt door geregistreerde kopers en geregistreerde visafslagen met een jaarlijkse omzet in eerste verkopen van minder dan € 200.000 elektronisch opgave gedaan bij RVO door middel van het door de Minister beschikbaar gestelde E-Lite webformulier met behulp van DigiD (voor particulieren) of eHerkenning (voor bedrijven met een KvK-nummer).

In het derde lid vervalt de zinsnede die van toepassing was op het overhandigen van het verkoopdocument aan een ambtenaar van de NVWA of het deponeren van het verkoopdocument in een vangstopgavebus, omdat er geen papieren verkoopdocument meer behoeft te worden ingediend.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp


X Noot
1

Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 847/96, (EG) nr. 2371/2002, (EG) nr. 811/2004, (EG) nr. 768/2005, (EG) nr. 2115/2005, (EG) nr. 2166/2005, (EG) nr. 388/2006, (EG) nr. 509/2007, (EG) nr. 676/2007, (EG) nr. 1098/2007, (EG) nr. 1300/2008, (EG) nr. 1342/2008 en tot intrekking van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1627/94 en (EG) nr. 1966/2006 (PbEU L 343).

X Noot
2

Uitvoeringsverordening controleverordening: Uitvoeringsverordening (EU) nr. 404/2011 van de Commissie van 8 april 2011 houdende bepalingen voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen (PbEU L 112).

X Noot
3

C(2016)1315, Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 7 maart 2016 tot vaststelling van een actieplan om de tekortkomingen van de Nederlandse visserijcontroleregeling te verhelpen.

X Noot
4

Kamerstukken II 2016/17, 29 664, nr. 176.

Naar boven