Besluiten Windpark Wieringermeer fase 5, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 20 oktober 2017 tot en met vrijdag 1 december 2017 liggen de besluiten ter inzage voor het Windpark Wieringermeer fase 5. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen beroep instellen.

Waarom dit windpark?

Windkracht Wieringermeer heeft het initiatief genomen om een windpark te realiseren in de Wieringermeer in de provincie Noord-Holland. Ons klimaat verandert en de aarde warmt op. Om dit tegen te gaan stapt Nederland over op duurzame energie; van fossiele bronnen zoals olie, kolen en aardgas naar schone energie uit wind, zon en aardwarmte. Het kabinet heeft met provincies en milieuorganisaties afspraken gemaakt om windparken op zee en op land aan te leggen. Het windpark Wieringermeer maakt hier deel van uit, en levert een belangrijke bijdrage aan de doelstelling om onze energievoorziening te verduurzamen.

Welke procedure wordt gevolgd?

Om dit project mogelijk te maken is er een (rijks)inpassingsplan vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Inmiddels zijn 4 fases doorlopen waarbij diverse besluiten zijn genomen. In fase 1 is het Inpassingsplan vastgesteld. In fase 5 gaat het om 7 omgevingsvergunningen en een vergunning Wet beheer Rijkswaterstaatwerken.

De ontwerpen van de hierboven bedoelde besluiten van fase 5 hebben van 9 juni 2017 tot en met 20 juli 2017 ter inzage gelegen. Naar aanleiding van de terinzagelegging zijn 3 zienswijzen naar voren gebracht. Onlangs zijn, rekening houdend met deze zienswijzen, de besluiten genomen.

De besluiten op aanvraag worden op donderdag 19 oktober 2017 door de Minister van Economische Zaken bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. En de besluiten op aanvraag worden ook bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen nu beroep instellen tegen de besluiten in deze fase.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 20 oktober 2017 tot en met vrijdag 1 december 2017 de besluiten en de andere stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u deze stukken tijdens reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • gemeente Hollands Kroon, Molenvaart 67, Anna Paulowna, T (088) 321 50 00 (op afspraak);

  • provincie Noord-Holland, Kleine Houtstraat 18, Haarlem, T (023) 514 40 38.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten kunnen tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 21 oktober 2017 tot en met vrijdag 1 december 2017.

Een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Dit betekent dat u in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden u aanvoert tegen het besluit. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de indieningstermijn van zes weken kunt u geen nieuwe beroepsgronden meer aanvoeren. Wij raden u aan in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste de volgende onderdelen bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de datum van ondertekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u in beroep gaat;

  • de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit.

U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

We verzoeken u vriendelijk om een kopie van uw beroepschrift te sturen aan:

Ministerie van Economische Zaken

T.a.v. de directie WJZ (D passage 2)

Postbus 20401

2500 EK Den Haag

Voor het instellen van een beroepschrift moet u griffierecht betalen. Nadat u het beroep heeft ingediend, laat de Raad van State u weten hoeveel dat precies is en wanneer en hoe u dat moet betalen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven